Menu Zavřít

Problémy s ropou trvají. Do Maďarska teče z Ruska stále nekvalitní

13. 5. 2019
Autor: Jan Rasch/Euro

Maďarská ropná a plynárenská skupina MOL již obdržela testovací dodávky ruské ropy z ropovodu Družba. Podle zdroje agentury Reuters však má dodávaná surovina stále nadlimitní obsah organického chloridu. Dodávky ropovodem, kterým teče ropa i do České republiky, byly přerušeny koncem dubna právě kvůli znečištění touto látkou, která může poškodit rafinerie.

Ukrajinský provozovatel ropovodů Ukrtransnafta přitom v sobotu uvedl, že odborníci z MOL provedli dodatečné analýzy ropy, která je v současnosti v potrubí, a potvrdili, že jsou připraveni ji přijmout. I díky tomuto dobrozdání obnovila Ukrtransnafta v sobotu odpoledne přepravu ropy k evropským zákazníkům.

Podle zdroje Reuters se hladina organického chloridu ale stále pohybuje nad normou deseti částic na jeden milion (ppm). Znečištění se zpočátku pohybovalo na úrovni 150-330 ppm. V sobotu se ho podařilo snížit na 50-60 ppm. Obvyklá úroveň pak činí jedna až tři ppm.

MOL nyní hodlá prostřednictvím testovacích dávek prověřit provoz svých rafinérií. Zároveň podle těchto zdrojů doufá, že pravidelné obnovené dodávky bude dostávat od 17. května.


Čtěte také: Do rafinerie v Litvínově proudí ropa ze státních rezerv, zásoba vystačí až na 20 dní výroby


Podle analytika společnosti ENA Jiřího Gavora teče ropa ropovodem Družba do Česka tři až pět dnů. Obnovení dodávek do Česka však závisí i na dalších faktorech.

CIF24

Rusko dodává ropu do Běloruska, Polska, Německa, Maďarska a České republiky přes přístav Usť-Luga a pak ropovodem Družba. Ropa byla kontaminována zřejmě kolem 19. dubna. K obdobným událostem dochází zřídka, výraznější znečištění se podle obchodníků objevilo asi před deseti lety, avšak v menším měřítku.

Dále čtěte:

Novým předsedou představenstva provozovatele ropovodů Mero je Jaroslav Kocián

EU se dohodla na kompromisních pravidlech pro plynovod Nord Stream 2

Plynárenská firma Linde chystá zpětný odkup akcií za šest miliard dolarů

Nord Stream 2 bude do konce roku hotov, zní z OMV. Americké výhrůžky sankcemi ho nezastaví

Energie zdarma: odpadní teplo by mohlo vytápět 800 tisíc českých domácností

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).