Menu Zavřít

Premiér na pohřbu

23. 10. 2018
Autor: Redakce

Pokud se najde někdo, kdo prožívá emoce nad tím, že se KSČM a ČSSD potácejí v hluboké krizi, je důležité připomenout, že si za to obě partaje mohou samy. Sklízejí plody svého rozhodnutí nezotavit se v opozici, ale vytřískat z posledních roků vládnutí co nejvíce. A dost možná to jsou opravdu poslední roky.

Pro komunisty to vypadá aktuálně tak, že ve volbách přišli o nějakých 1200 křesel zastupitelů a ze Senátu zmizeli úplně. Ústřední výbor ale jejich předsedu Vojtěcha Filipa před rebely ochránil.

Sociální demokraté zase vypadli ze zastupitelstva hlavního města, oproti vrcholu přišli o 35 senátorů a v horní komoře jsou na stavu patnácti křesel. I pro Jana Hamáčka, šéfa strany, to znamená setrvání ve funkci.

Finančně vyjádřeno jde ale o ztrátu 11 milionů, a když k tomu přidáme výdaje pramenící ze sporu s dědici právníka Zdeňka Altnera, blíží se strana nenávratně hranici konkurzu. Finančně vzato by ČSSD opět po sedmdesáti letech prospělo spojení s KSČM, protože té ještě nějaký majetek zbyl.

Problém je v tom, že hnutí ANO Andreje Babiše vyluxovalo oběma stranám voliče. Potíž to ale není jen pro vedení ČSSD a KSČM, ale také pro Babiše samotného. V přímém přenosu může sledovat, jak mu umírají koaliční partneři. Důležité je říci - jediní možní koaliční partneři. A spolu s nimi padá i jeho silné ANO.


Co ukázaly volby? Komentář Pavla Párala: ODS se vrací do hry o moc

 Páral


Pokud v příštích volbách odejdou komunisté i ze sněmovny, což se lehce může stát, Babiš už nepostaví vládu. Nebo přinejmenším ne takovou, kde si bude - jako teď - dělat, co chce. Klidně se může přihodit i to, co sám nazval na komunální úrovni v Brně megapodrazem. Vyhraje sice volby, ale vzhledem k jeho slabému koaličnímu potenciálu se na něj ostatní vykašlou.

Hnutí ANO Andreje Babiše teď musí udělat tři důležité věci: modlit se, aby se z kauzy Čapí hnízdo nestal průšvih a šéf partaje byl v příštích volbách očištěn. To mu jakýs takýs prostor vytvoří. Za druhé se musí aktivně vložit do napjaté situace u svých koaličních partnerů. Dopřát jim trochu výsluní, nechat je, aby si připsali také nějaký ten úspěch před očima veřejnosti. Doteď dělá to, co dělal s partnery vždycky. Gumuje je, jak byl zvyklý z byznysu.

EBF24

Za třetí: Jak ubíhá čas směrem k dalším sněmovním volbám, měl by Babiš pro jistotu ubírat z intenzity, s níž se naváží do opozice. Stálo by za to si vybrat jednu dvě perspektivní strany, sem tam podpořit jejich zákony, vytvořit nějakou tu pracovní skupinku, přihrát křeslo v eráru a vůbec dělat všechno tohle, co umí nejlíp. Na podzim roku 2021 se mu totiž stávající protivníci budou sakra hodit.

Přečtěte si další komentáře autora:

Máte ministra zahraničí? A mohli bychom ho vidět?

Prasklé balonky Václava Klause

Když Trumpův poradce shání lepidlo

Sběrači funkcí a jejich hlídači

Rudé bububu

S tebou jo a s tebou ne aneb Zemanova volenka

Němý prezident, vzor 1968

Pozdrav ze superbu

Slibotechna tour

Senátní partie

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).