Menu Zavřít

Rudé bububu

11. 9. 2018
Autor: Redakce

V komunálních volbách není lehké najít smysluplné téma, kterým se dá volič přemluvit k vhození hlasu. Najdou se i lehké lapsy, jako když jedno místní sdružení ODS v Praze začalo inzerovat, že se nebude lidem míchat do života. Bezva, díky. Ale ukročme od zjevných bizarností a podívejme se na TOP 09. Ta jde do voleb s poměrně vážným tématem, tedy hrozbou nástupu komunismu. Chce to chvíli přemýšlení, ale člověk si nakonec musí říct, že je to stejná hloupost, jako předešlý závazek regionální ODS.

Není to žádné zapadlé heslo z opršelého plakátu, které se dá vytáhnout pro zasmání. TOP 09 si vybrala klíčový claim „Běžte volit, ti rudí chodí vždycky“ a pod ním odstartovala kampaň. Představitelé topky téma také zmiňují při rozhovorech, prostě vaří heslo dál po vzoru velkých kampaní, jako když voliči v USA nakonec uvěřili, že někdo udělá jejich zemi zase velkou, jako kdyby už dávno nebyla.

Nástup komunismu je jistě věc, kterou si nikdo soudný nepřeje, ale řekl někdo topce pár základních věcí? Třeba, že komunální volby o nástupu totality opravdu nerozhodnou? Nebo že je strašení komunisty stokrát vymlácená matrace, ze které nevypadne už ani jedna štěnice? K smíchu to už trochu bylo v roce 1998, kdy vytahoval cedulky s nápisem „mobilisace“ tehdejší předseda ODS Václav Klaus. Když ODS stejnou notu opakovala v kampani roce 2002, byla to nuda. V roce 2018, ať se na mě nikdo z topky nezlobí, je to už trapné.

Komunisté dosáhli v minulých volbách nejhoršího výsledku ve své polistopadové éře. Aktuálně jsou podle průzkumů na sedmi procentech. Ano, pořád je to o tři procenta lepší výsledek, než má sama TOP 09, ale to ještě není důvod rudého strašáka vytahovat.


Přečtěte si základní informace k blížícím se volbám:

Senátní volby 2018. Jak, kdy a kde se letos volí

Kde si zvolíte své zastupitele: volební místnosti pro komunální volby

Komunální volby 2018: kdy a jak se volí?

 Prvorepubliková urna v krušnohorské Přebuzi


Spíš než o reálné hrozbě hovoří motto kampaně o vnitřní vyprahlosti TOP 09. Chybí jí téma, chybí vize a naopak přebývá Miroslav Kalousek. Ať si o něm člověk myslí cokoliv, politickým oponentům se podařilo dát mu před veřejností stejně špatnou nálepku, jako mají Ivan Langer a Jiří Paroubek.

Byť jde o zkušené matadory, partaje udělaly dobře, kdy jejich jména upozadily nebo úplně vymazaly. Topka se o to také nějak kulantně pokoušela, když si vybrala za předsedu Jiřího Pospíšila, ale MK je prostě pořád všude, nebo to tak alespoň výbušností jeho pověsti působí.

Ale zpátky k heslu, kterým toho na sebe partaj tolik prozradila. Problémem opravdu není nástup komunismu jako takového, ale legitimizace normalizačních manýrů. Že nikomu nevadí mít exagenta StB za premiéra, že se přihrávají malé domů podle příslušnosti, střet byznysových a politických zájmů nikoho ze židle nezvedá stejně jako podlézání lídrům totalitních zemí. Ale pokud premiér Andrej Babiš použil komunisty jako zdroj podpory vzniku své vlády, je to jen jeden z atributů téhle smutné doby. Není to znamení nástupu komunismu, jak se snaží tvrdit TOP 09.

BRAND24

K rozeznávání zla je nutné udržet si nezkreslený pohled na realitu. To platí pro výkyvy na obě strany. Falešné strašení rudým ďáblem pohled na realitu zkresluje a není správné. Ve finále může odvést pozornost od daleko důležitějších věcí. Berme ho jako informaci o stavu TOP 09. Nic víc.

Přečtěte si další komentáře Petra Weikerta:

S tebou jo a s tebou ne aneb Zemanova volenka

Němý prezident, vzor 1968

Pozdrav ze superbu

Slibotechna tour

Senátní partie

Státní digitální džihád

Kalousek kontra Pospíšil

Ano, leštíme kandidátku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).