Menu Zavřít

Premiér Babiš: Můj syn je psychicky nemocný, z Česka unesen nebyl

13. 11. 2018
Autor: čtk

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že jeho syn je psychicky nemocný, bere léky a musí být pod dohledem. Reagoval tak na výroky svého syna (Andreje Babiše mladšího) o tom, že ho premiérovi spolupracovníci drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na Krymu. Premiér také uvedl, že jeho syn nebyl unesen, že z Česka odjel dobrovolně. Policie začne tvrzení Babišova syna prošetřovat. Šest opozičních stran podalo návrh na vyslovení nedůvěry vládě.

Babiš záležitost označil za hon na svou rodinu. Uvedl, že jeho syn žije s matkou ve Švýcarsku a že jeho dcera trpí bipolární chorobou. Dodal, že policie věc prošetřovala a dospěla k závěru, že se únos nestal.

Babišův syn webu Seznam Zprávy řekl, že jeho otec chtěl, aby kvůli kauze Čapí hnízdo zmizel z Česka. Uvedl také, že k farmě Čapí hnízdo, kvůli níž čelí jak on, tak premiér obvinění z dotačního podvodu, podepisoval nějaké dokumenty, ale prý nevěděl, co podepisuje.

Babišův syn zároveň řekl, že se v minulosti kvůli konfliktu s policií dostal do Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ), kde se setkal s psychiatričkou Ditou Protopopovou. Ta letos kandidovala v komunálních volbách za hnutí ANO. Její posudek měl podle médií pomoct Andreji Babišovi mladšímu, aby se vyhnul trestnímu stíhání. Po vypuknutí kauzy Čapí hnízdo manžel Protopopové Petr údajně odvezl Babišova syna na ukrajinský poloostrov Krym, který anektovalo Rusko. Informace chce NUDZ prověřit.


Pavel Páral o možných důsledcích podivného cestování Andreje mladšího: Nemocné děti mocného otce

 Páral


Šest opozičních stran, které sdružují celkem 92 poslanců, dnes podalo návrh na vyslovení nedůvěry Babišově vládě. Podle nich je možné, že se Babiš dopustil maření vyšetřování kauzy farmy Čapí hnízdo. Předseda ODS Petr Fiala vyzval poslance vládních stran a KSČM, aby Babiše nadále nepodporovali.

Předseda ČSSD Jan Hamáček na středeční schůzce s Babišem bude požadovat vysvětlení. Sociální demokraté podle Hamáčka před schůzkou nevylučují žádný další postup. Babiš by měl sdělit, jak si představuje případnou další koaliční spolupráci a fungování vlády, řekl Hamáček. Na přímý Hamáček dotaz nevyloučil ani možnost, že bude ČSSD navrhovat změnu ve vládě. Místopředseda ČSSD Martin Netolický řekl, že je z prvotních informací v šoku. Pokud by se podle něj potvrdila byť jen polovina informací z reportáže, mohla by se situace v Česku podobat mečiarismu.


O kauze čtěte více:

Šest opozičních stran podalo návrh na vyslovení nedůvěry vládě

Lékařka z kauzy Babišova syna Protopopová rezignovala na post zastupitelky

Natáčení syna je vrchol hyenismu, říká Babiš. ANO mluví o účelové kampani

Babišův syn: Kvůli Čapímu hnízdu mě drželi na Krymu

Farma Čapí hnízdo


Nejvyšší státní zastupitelství dalo podnět pražským městským žalobcům, aby tvrzení o únosu prověřili. Také policisté již sdělili, že se budou tvrzeními zabývat. Kriminalisté osloví i novináře webu Seznam Zprávy.

„Policie ČR se informacemi uvedenými ve včerejším (pondělním) dílu pořadu Zvláštní vyšetřování v TV Seznam důkladně zabývá a vyhodnocuje jejich relevantnost. Kontaktovat proto bude samozřejmě i autory reportáže,“ uvedli policisté. Premiér Andrej Babiš (ANO) v reakci na synova slova řekl, že je jeho syn psychicky nemocný, bere léky a musí být pod dohledem.

Na závažnou duševní poruchu se od počátku trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo odvolával podle webu iRozhlas.cz i sám Andrej Babiš mladší. Stejně jako jeho sestra Adriana Bobeková poslal policii ještě před obviněním lékařskou zprávu, která má jeho nepříznivý duševní stav dokládat. Svým duševním zdravím pak obě Babišovy děti argumentovaly při stížnostech proti zahájení trestního stíhání.

Ani jednomu z potomků současného premiéra však detektivové neuvěřili, a nakonec je obvinili. V usnesení o zahájení trestního stíhání kriminalisté uvedli, že Babiš mladší i Bobeková vykonávali náročná povolání, která by s duševními poruchami stěží zvládali, uvedl iRozhlas.cz.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček řekl, že prezident Miloš Zeman se sejde v pondělí v Lánech s Babišem, a budou tak mít příležitost k debatě mezi čtyřma očima nad aktuálními otázkami.

Premiér Babiš v minulosti uváděl, že v době, kdy farma Čapí hnízdo získala padesátimilionovou dotaci, vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky a nynější manželky Moniky Babišové. Premiér i část jeho rodiny jsou v souvislosti se získáním dotace stíháni kvůli podezření z dotačního podvodu.

BRAND24

Případ Čapí hnízdo:

• Přestavba statku Dvůr Semtín u rybníka Slavnič na Benešovsku na konferenční centrum Čapí hnízdo začala v roce 2006. Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. V létě následujícího roku získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Farma byla dokončena a otevřena v červnu 2010. V médiích byla spojována s Babišem, který ale vlastnictví odmítal. Společnost Farma Čapí hnízdo zanikla v červnu 2014 poté, co zákon zakázal anonymní akcie na majitele. Sloučila se s firmou Imoba, která spravuje nemovitosti Agrofertu.

Dotaci 50 milionů korun na projekt Čapí hnízdo schválil výbor Regionální rady ROP Střední Čechy v srpnu 2008. V září 2010 se udělení dotace věnoval týdeník Ekonom. Podle něj byla firma brána jako malý podnik, a jak časopisu potvrdil středočeský dotační úřad, v případě propojení s kapitálově silnější společností by dotaci nezískala.

• O projekt se později začala zajímat média. V říjnu 2013 Babiš řekl týdeníku Respekt: „S Čapím hnízdem nemám nic společného … Nevím, komu to patří.“ V té době Babišovo hnutí ANO mířilo za úspěchem ve volbách do Sněmovny, který mu otevřel cestu do vlády. Babiš dodal, že firmě půjčil 400 milionů korun a má tam pronajatu jednu budovu. Podle Babišova prohlášení z 13. března 2016 skupina Agrofert v listopadu 2013 převzala „ztrátovou a předluženou farmu“.

• Okolnosti získání dotace začala prověřovat policie, v prosinci 2015 o tom informoval server Aktuálně.cz. Vyšetřování zahájil i Evropský úřad proti podvodům (OLAF). Babiš, který byl od ledna 2014 ministrem financí, v březnu 2016 řekl, že zná jméno vlastníka Čapího hnízda z doby žádosti o dotaci, nechce ho ale prozradit. O 20 dní později na mimořádné schůzi Sněmovny řekl, že farmu tehdy vlastnily jeho dvě děti a bratr partnerky (nyní již manželky). Především pod tlakem koaliční ČSSD v čele s bývalým premiérem Bohuslavem Sobotkou, který rozhodl o jeho odvolání, opustil Babiš loni v květnu vládu. Politik již v únoru 2017 kvůli zákonu o střetu zájmů vložil akcie svých firem Agrofert a SynBiol do svěřenských fondů.

• V srpnu 2017 policie zaslala do Sněmovny žádost o vydání Babiše a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka v souvislosti s kauzou dotací. Poté, co v září Sněmovna oba vydala, byli politici obviněni z dotačního podvodu, což oba odmítli. V říjnu 2017 hnutí ANO vyhrálo volby a se zvolením získali Babiš a Faltýnek znovu imunitu.

• Sněmovna na novou policejní žádost oba opět vydala. Státní zástupce poté rozhodl o pokračování trestního stíhání Babiše, který je od 6. prosince 2017 předsedou vlády, a Faltýnka. Letos v květnu státní zástupce zamítl Babišovu stížnost proti obvinění, stíhání Faltýnka a dalších tří osob, členů představenstva společností ZZN Pelhřimov a Farma Čapí hnízdo, zrušil. V kauze jsou obviněni kromě Babiše i jeho manželka Monika, švagr Martin Herodes a jeho dvě dospělé děti.

• Loni v prosinci uzavřel své vyšetřování OLAF. Podle později zveřejněné zprávy byly podány při žádosti o dotaci nepravdivé informace. Babiš dříve řekl, že Agrofert kvůli vyšetřování OLAF podal stížnost k evropskému ombudsmanovi a k Soudnímu dvoru EU. OLAF také vyzval k vynětí farmy z projektů dotovaných EU. Koncem letošního ledna pak ministerstvo financí oznámilo, že vyňalo farmu Čapí hnízdo z evropského financování.

• Počátkem května Úřad ROP Střední Čechy vyzval firmu Imoba, aby dotaci do 30 dnů dobrovolně vrátila. Společnost následně s vrácením dotace souhlasila, dohodu poté schválil výbor ROP Střední Čechy, který ji přidělil. Padesátimilionovou dotaci Imoba vrátila koncem června. Letos v září uvedl deník E15, že Babišova manželka Monika rezignovala na post v představenstvu firmy Imoba.

• Andrej Babiš mladší (35) pochází z prvního svazku premiéra s lékařkou Beatrice, která byla jeho partnerkou od 70. let. Podle knihy Babiš - Příběh oligarchy od Tomáše Perglera spoluvlastnila Beatrice ve druhé polovině 90. let penzion v Nízkých Tatrách, posléze měla žít ve Švýcarsku, respektive v Kanadě, kde se věnovala povolání lékařky.

• Její syn s ní dnes žije ve Švýcarsku a má i tamní občanství. Studoval ve Spojených státech a stal se profesionálním pilotem. Jeho starší sestra Adriana Bobeková (39) studovala podle tisku rovněž v USA. Pracovní zkušenosti sbírala v Agrofertu, kde se zabývala zahraničními obchody. V kauze Čapí hnízdo je rovněž obviněna, podle tisku je manželkou manažera Agrofertu Martina Bobeka.

• Babišův syn serveru Seznam Zprávy řekl, že k farmě Čapí hnízdo podepisoval nějaké dokumenty, prý ale nevěděl, co podepisuje. Přiznal také, že se v minulosti kvůli konfliktu s policií dostal do Národního ústavu duševního zdraví a v současnosti bere léky. Zde se setkal s psychiatričkou Ditou Protopopovou. Po vypuknutí kauzy Čapí hnízdo měl manžel Protopopové Petr údajně odvézt Babišova syna na Krym. Jeho otec podle Andreje mladšího chtěl, aby kvůli této kauze zmizel.

• Premiér, který má se svou současnou manželkou Monikou rovněž dvě děti (Vivien a Frederika), dnes na facebooku uvedl, že jeho syn Andrej je psychicky nemocný, bere léky a musí být pod dohledem. Uvedl také, že z Česka nebyl unesen, ale odjel dobrovolně. Dcera pak podle premiéra trpí bipolární chorobou.

• Letos v květnu týdeník Respekt uvedl, že Babiš v roce 2017 sdělil, že „jeho děti vlastnily zpočátku Čapí hnízdo, aby se naučily podnikat“. Tím podle tisku přiznal, že věděl o úzkém propojení této firmy s Agrofertem. Ke kauze Čapího hnízda se premiér vyjádřil také v březnu 2016, kdy uvedl, že jména akcionářů nechtěl říct z toho důvodu, že nechtěl ohrozit své děti. Dodal rovněž, že: „Moje dcery jezdí od dětství na koni. Rozhodl jsem se proto, že dám rodině prostředky, aby si firmu koupila a projekt (areálu Farma Čapí hnízdo) zrealizovala.“

Babiši, Romane, ukažte se! EU chce skoncovat se skrytým vlastnictvím firem

Andrej Babiš

Přečtěte si také:

Chyť mě, když to dokážeš. Pátrání po skutečných vlastnících zůstává složité

Čapí hnízdo si prý odpracoval. Člen ANO žádá pro Babiše státní vyznamenání

Rozhádaní muži. Babiš a Faltýnek prožívají největší krizi svého politického spojenectví

Babišův střet zájmů budou řešit úřady. Premiér údajně dál ovládá Agrofert

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).