Menu Zavřít

Sezóna bytařů přichází. Nejbezpečněji je na Vysočině, nejvíce vloupání je v Praze

21. 5. 2018
Autor: Profimedia.cz

Jak chránit svou nemovitost před zloději? To je otázka, kterou si klade asi každý, zejména v období nadcházejících dovolených. Univerzální řešení zabezpečení majetku ovšem neexistují, podle pojišťoven a právníků si každá nemovitost žádá vlastní způsob ochrany. Jedním z hlavních způsobů, jak majetek zabezpečit, je ale hlavně dobré pojištění.

Češi nejčastěji opouštějí byt o dovolené, na kterou jezdí většinou od začátku června do konce září. V tomto období roku 2017 došlo v Česku k 5679 vloupání do bytů, 5932 vloupání do rodinných domů a 3401 vloupání do víkendových chat. Míra objasněnosti se pohybovala kolem 32 procent. To je dost dobrý důvod, proč se zamyslet nad zabezpečením vaší nemovitosti.

Neulehčujte zlodějům práci

Překvapivě účinnou, a přitom dost podceňovanou, prevencí před vloupáním je nedělat zbytečné chyby, které zlodějům jejich „práci“ usnadní. Nešťastným „hitem“ současnosti například sdílení informací na sociálních sítích. Informace, že jste daleko za hranicemi nebo že náhle vzrostla hodnota vašeho majetku, vyhledává například na facebooku podle zkušeností policie až desetina bytařů, tedy zlodějů, kteří se specializují na vykrádání bytů a rodinných domů.

Ale i pokud o dovolené plánujete nakonec zůstat doma, může se letní sezona bytařů týkat i vás. Statistika je hodně překvapivá, 42 procent zlodějů totiž nemá problém s tím, když uvnitř nemovitosti spí lidé.

Úroveň zabezpečení

Pojištění je standardní variantou ochrany proti zlodějům. Máte-li pojištěnou domácnost proti krádeži nebo loupeži, ještě to však neznamená, že automaticky dostanete plnění ve smluveném rozsahu.

Existují pojišťovny, které velmi podrobně stanoví úroveň zabezpečení, kterou podmiňují výplatu škody při vloupání. A dokonce se na to někdy odvolávají i v případech, kdy zloděj vnikl dovnitř jinudy, než přes zabezpečené dveře.

Stačí, když zapomenete zavřít okenní ventilačku anebo aktivovat elektronický alarm při odchodu. Zloděj pak nemusí překonat překážky, tedy úroveň zabezpečení, kterou jste se v pojistné smlouvě zavázali dodržet.

Jste-li však zabezpečeni lépe, než je pro vaši pojistnou částku stanoveno, můžete u některých pojišťoven získat zajímavé slevy na pojistném.


Koupili jste si byt či dům a máte s nimi problém?

Přečtěte si, jak reklamovat nemovitost

 Reality - ilustrační foto


O ceně pojištění rozhoduje lokalita

Úroveň zabezpečení vašeho domu zajímá pojišťovnu nejvíce. Do ceny pojištění proti krádeži vloupáním se ale také výrazně promítá lokální riziko vloupání, tedy jak moc se ve vašem městě krade.

V jednotlivých krajích vévodí statistikám s nejvyšším počtem krádeží vloupáním stabilně Praha, za ní pak Středočeský a Moravskoslezský kraj. Naopak nejbezpečněji je v tomto ohledu na Vysočině, v Pardubickém a Karlovarském kraji.

Průměrné vloupání zabere pět minut

Průměrně zabezpečený byt podle zkušeností policie zloděj otevře do pěti minut. Většina z nás spoléhá na důkladné zabezpečení vchodových dveří. Úroveň zabezpečení vchodových dveří je proto pro pojišťovny klíčová.

To zloději vědí, a proto v případě rodinných domů volí jako snadnější cestu okno do zahrady, balkonové dveře, sklep nebo garáž. Pokud bydlíte v bytovém domě, záleží hodně na tom, ve kterém patře bydlíte a zda máte balkon, lodžii nebo terasu. Nejsnadnější cestu k vašemu majetku zloději volí právě tudy.

Jak předejít vloupání v době dovolených
1. Na svůj odjezd neupozorňujte zbytečně předem. To, kdy nebudete doma, svěřujte jen těm nebližším osobám. Požádejte je o pomoc při ochraně vašeho majetku. Fotky z dovolené sdílejte až po vašem návratu.
2. Používejte pouze certifikovanou zabezpečovací techniku.
3. Používejte prvky pasivní ochrany, které jsou vidět. Některé zloděje odradí bezpečnostní dveře a okna už v počátku. Kamerový systém, byť třeba jako atrapa, také odradí značnou část zlodějů.
4. Investujte do mechanického zabezpečení, které není vidět jako například bezpečnostní fólie do oken, alarm, vícevrstvé dveře atd.
5. Trestným činům je možné velice účinně předcházet elektronickými zabezpečovacími systémy.
6. Dejte pozor, ať věci cenné nejsou vidět nejen okny, ale také nejrůznějšími průhledy či dveřním kukátkem.
7. Zjistěte, zda se ve vašem okolí neorganizuje sousedská hlídka na posílení bezpečnosti.
8. V žádném případě nikdy nenechávejte náhradní klíče schované poblíž bytu, jako například v květináči.
9. Cennosti ukládejte nejlépe do zabudovaného trezoru.
10. Prostranství v okolí domu včetně zeleně udržujte v takovém stavu, aby byla možnost vloupání co nejvíce ztížena. Nenechávejte volně přístupné žebříky či nářadí, které může zloděj využít k vloupání. Zeleň by neměla zakrývat okna a dveře.
11. Dbejte na dostatečné osvětlení kolem domu i uvnitř.
12. Na zvonky a dveře a schránky uvádějte pouze své příjmení v množném čísle bez titulů. Zbytečně mnoho informací zaujme případné tipaře.

Je namístě používat pouze certifikovanou zabezpečovací techniku. Z průzkumu společnosti Jablotron z roku 2012 realizovaného mezi zloději ve věznicích vyplývá, že z běžných zabezpečovacích systémů jsou pro zloděje největší překážkou alarmy (70 procent), bezpečnostní dveře (69 procent) a bezpečnostní skla (63 procent).

Více než polovina dotázaných uvedla, že rodinný dům je lepší vykrást v noci. Naopak byt v paneláku je podle 80 procent zlodějů vhodnější vykrádat přes den, kdy jsou lidé v práci a děti ve školách. Z tohoto důvodu nedává smysl zamykat vchodové dveře pouze na noc, jak se často děje.

Co dělat, když přistihnete zloděje

Podle právníků je vždy nutné věc posuzovat podle konkrétní situace a neexistuje tak univerzální rada, jak reagovat. Vždy je nutné vyhodnotit závažnost situace a hrozící rizika. Pokud to situace umožňuje, je nejlepší nejprve zavolat na policii.

„Poté zareagujte přiměřeně povaze hrozícího nebezpečí, máte právo na nutnou obranu i zadržení pachatele,“ říká Jan Bureš, partner advokátní kanceláře LP Legal.

„Pokud zloděje jen přistihnete a on vás nenapadne, není rozhodně přiměřenou obranou jej zastřelit. Ze samé podstaty však plyne, že obrana musí být vždy intenzivnější, efektivnější než samotný útok, jinak by nebyla účinná,“ dodává advokát.

Kdy můžete použít zbraň?

Klíčová je vždy přiměřenost obrany vzhledem k hrozícímu a aktuálnímu útoku. „Bránit se použitím zbraně je obecně možné v případě, kdy pachatel hrozí zbraní. Pokud již zloděj utíká, nesmíte ho ohrozit na zdraví či životě,“ vysvětluje advokát Bureš.

Jaké jsou vaše povinnosti v případě vykradení

Ať jste poškozený nebo jen svědek trestné činnosti, je obecně nejlepší nahlásit událost vždy policii.

„V některých případech závažnější trestné činnosti je to navíc vaše zákonná povinnost a za její nesplnění vám může hrozit právní postih,“ upřesňuje Bureš.


Hodláte si pořídit zbraň?

Přečtěte si, jak získat zbrojní průkaz

Střelnice České zbrojovky


Vždy volejte policie

Oznámit krádež pouze pojišťovně v žádném případě nestačí. České pojišťovny se shodují v podmínce, že nárok na pojistné plnění za škodu související s odcizením věci vzniká za podmínky bezprostředního oznámení po zjištění této události Policii ČR.

V policejním protokolu určitě musí být uvedeny zábranné prostředky, které pachatel na své cestě překonal, jinak se vystavujete riziku zkráceného plnění od pojišťovny.

Jak nastavit dostatečnou pojistku?

Pojišťovny obecně varují své klienty před nedostatečným pojištěním, ale paradoxně i před zbytečným přepojištěním. Hodnota vašeho majetku se totiž mění. Vyplatí se proto smlouvu přibližně jednou za dva až čtyři roky aktualizovat. Anebo kdykoliv, kdy více zvelebíte své bydlení. Výhodu mají v tomto případě klienti, kteří mohou svou pojistku upravovat online.

Při uzavírání smlouvy je důležité se důkladně seznámit s tím, co se skrývá ve výlukách k pojištění nemovitostí. Některá rizika či předměty jsou pojištěny jen do určité hodnoty. To znamená, že pojišťovna vyplatí pouze limit, na který je daná věc pojištěna. V některých případech se pojištění nevztahuje na umělecké předměty a sbírky, které spadají do tak zvaných výluk a je pro ně potřeba speciální pojištění a zabezpečení.

Před podpisem smlouvy si přečtěte pojistné podmínky, zda jsou napsány srozumitelně, přehledně a jde na první pohled vidět, co pojištěno je a co není. Co vám není jasné, řešte před uzavřením pojistné smlouvy.

Naše rada
Pokud musí člověk číst jeden řádek několikrát, anebo má pocit, že by si měl smlouvu nechat kontrolovat právníkem, je pak velmi pravděpodobné, že pojišťovna chce před klientem něco skrývat a bude lepší se poohlédnout po jiném poskytovateli pojištění.

Poradenství k problematice pojištění serveru Euro.cz poskytla PRVNÍ KLUBOVÁ pojišťovna a.s.

EBF24

Čtěte také:

Změna trvalého bydliště: hodně úřadování a nové doklady

úřad pardubické městské části

Jaký je rozdíl mezi krádeží a loupeží

Jak změnit zdravotní pojišťovnu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).