Menu Zavřít

Pekelně drahé máslo a rozžhavené reality nevěstí nic dobrého

10. 8. 2017
Autor: Redakce

Čtvrtka másla se nyní v obchodech prodává za téměř padesát korun. A právě zdražování másla a dalších potravin táhne celkovou inflaci nahoru. Ceny zboží a služeb se kvůli tomu v červenci meziročně zvýšily o 2,5 procenta, což přesahuje dvouprocentní cíl České národní banky.

Zmíněné máslo v červenci meziročně drasticky zdražilo o téměř 45 procent. Důvodem je nedostatek smetany na evropském trhu, zcela jistě si ale k vyšším cenám másla něco přirazí rovněž obchodní řetězce. Zvláště když je příhodná doba. Ke stejné situaci ostatně nedochází v tuzemské ekonomice poprvé. K razantnímu zdražení másla došlo i na konci roku 2007, tedy na úsvitu finanční krize.

Stejně jako tehdy i nyní rostou domácnostem platy a nezaměstnanost je nízká. V současnosti dokonce nejnižší za posledních dvacet let. Zdražování proto spotřebitele zatím příliš pálit nemusí, o čemž svědčí jejich ochota utrácet. Ale ta nemusí trvat věčně.

Zdražují totiž položky, které domácnosti nejvíce pocítí ve své peněžence: potraviny, nájemné, stravování nebo například vodné. Tyto položky lze jen velmi složitě nahradit a nelze se tak zvýšeným výdajům vyhnout. Největší starost by přitom mělo domácnostem dělat nájemné.


Nula celá dvě procenta na hypoteční bublinu nestačí. Přečtěte si komentář

Makrooko Miroslava Zámečníka


Důvod je prostý. Investiční mánie do realit zvýšila především cenu bytů, které však investoři musí pronajmout, aby se jim investované peníze zhodnotily. Vzhledem k zaplaceným cenám musí tlačit nájemné vzhůru, aby dosáhly aspoň jakéhosi výnosu. Výsledkem je růst cen nájmů u nových smluv, což následně ovlivňuje celý trh. Každý pronajímatel pod vlivem trhu se totiž bude snažit nájmy zvyšovat. Někteří už to provedli v půlce roku, další mohou zdražit na začátku příštího roku podle toho, jak končí nájemní smlouvy.

Tento trend přitom bude ovlivňovat celý trh ještě celou řadu měsíců, takže o růst inflace je bezpečně postaráno. To si uvědomuje i ČNB, která minulý týden zvýšila úrokové sazby z 0,05 na 0,25 procenta.


Rezervace nemovitosti: jak nepřijít o peníze?

Smlouva o bezúročnou půjčku


Pokud kromě nájmů, energií či vodného budou i nadále zdražovat potraviny, jistě centrální bankéři nebudou váhat a zvýší sazby opět. Kromě inflace mohou totiž zvýšením sazeb krotit i doběla rozžhavený realitní trh.

MMF24

Podobně jako v roce 2007 totiž kromě cen másla letí prudce vzhůru rovněž ceny realit. Před deseti lety bylo výsledkem tehdejší uvolněné měnové politiky centrálních bank vystřelení inflace kvůli zdražení komodit a především největší finanční krize od 2. světové války. Ostatně i v současnosti hodnota realit, akcií, dluhopisů nebo firem letí vzhůru nejen v Česku, ale na celém světě. Příliš drahých akcií se ostatně již obává celá řada proslulých investorů jako je Carl Icahn, George Soros či kupříkladu Jeff Gundlach. Nezbývá než doufat, že snad nyní mají centrální banky situaci více ve svých rukou, protože v opačném případě to bude ještě pořádná jízda.

Přečtěte si další komentáře autora:

Euforie žene akcie stále výš a výš

Hrad je ještě daleko a Kubera už má stažené kalhoty

Centrální banky přibrzdí „mejdan na trzích“

ČSSD připomíná před volbami slona v porcelánu

Mučedník a učedník


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).