Menu Zavřít

Ohrožené chytré domácnosti. Dvě pětiny z nich mohou napadnout hackeři, vyplývá ze studie

25. 2. 2019
Autor: Profimedia.cz

Dvě z pěti českých a slovenských digitálních domácností využívajících tzv. internet věcí jsou vystaveny kybernetickým útokům. Nejvíce zranitelné jsou vedle routerů další síťová zařízení připojená k internetu, tiskárny a síťová úložiště. V ohrožení jsou i bezpečnostní kamery nebo chytré televize. Vyplývá to ze studie společnosti Avast.

„Lidé chtějí používat chytré televize, aby se podívali na svůj oblíbený pořad na Netflixu nebo zapojit chůvičku svého dítěte do domácí sítě, ačkoli často nevědí, jak tato zařízení zabezpečit. Hackerům stačí jediné slabě zabezpečené zařízení, aby se dostali do sítě a jakmile jsou uvnitř, mohou přistupovat k ostatním zařízením a osobním údajům, která přenášejí nebo uchovávají, včetně živého nahrávání videí a hlasů,“ uvedl prezident spotřebitelské divize Avastu Ondřej Vlček. Avast prezentova výsledky studie na veletrhu Mobile World Congress, který dnes začal v Barceloně.

Ze zprávy Avast Smart Home Report 2019, která obsahuje údaje z více než 16 milionů chytrých domácích sítí po celém světě, vyplývá, že 30 procent českých a 34 procent slovenských domácností má připojených více než pět chytrých zařízení a 42 procent bytů obsahuje alespoň jedno zranitelné připojené zařízení.

U dvou třetin problematických zařízení v domácnostech spočívala zranitelnost ve slabém hesle či pouze jednofázovém ověření. Třetina byla dále zranitelná kvůli tomu, že nikdo neaktualizoval jejich software.

EBF24

Přečtěte si také:

Šéf českého T-Mobile odchází a říká: Čekejte digitální tsunami

Chléb, hry a oblečení. Šéf Albi Kokeš startuje byznys s dámskou módou

Zabezpečení státu je tragické, varuje expert na kyberbezpečnost Půlpán

Chytré město: Praha je nejostřejší tužka ve středoevropském penále

 Chytré lampy v blízkosti Karlínského náměstí měří znečištění ovzduší.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).