Menu Zavřít

Rasistický stereotyp: za masové vraždy mohou videohry, jen když jsou pachateli běloši

25. 9. 2019
Autor: Profimedia.cz

Za masové vraždy mohou násilné videohry, zní v USA oblíbený argument některých médií a politiků. Svalování viny na počítačové hry je ale mnohem častější, pokud je pachatelem běloch. U černochů či Hispánců bývá zdůrazňován jejich původ a prostředí, ve kterém žijí, zjistila studie.

Přestože neexistuje žádná studie, která by spojitost mezi masovými vraždami střelnými zbraněmi s hraním násilných počítačových her přímo potvrdila, jsou videohry stále oblíbeným terčem kritiky a v USA se stále častěji volá po jejich regulaci.

Toto téma se znovu otevřelo v srpnu po dvou útocích, při nichž dva střelci v Texasu a Ohiu zabili třicet lidí a kolem padesáti dalších zranili. Tradiční volání po zpřísnění zákonů o držení zbraní se například americký prezident Donald Trump snažil utišit „obžalobou“ duševních poruch a právě videoher. V jejich kritice se k němu přidal například guvernér Texasu Dan Patrick, ale i demokratický kandidát na prezidenta Joe Biden.

Mohou videohry podněcovat hráče k páchání násilných trestných činů?

Ze studie odborného časopisu Psychology of Popular Media Culture teď vyplývá, že shazování viny z masových vražd na počítačové hry může být projevem rasismu. Autoři studie se odvolávají na popis útočníků a jejich motivace v médiích a také na vlastní průzkum.

Studie využila dat univerzity Stanford ohledně 204 masových vražd střelnou zbraní z posledních čtyřiceti let. Z analýzy mediálního pokrytí těchto událostí vyplývá, že popis útočníka byl značně ovlivněn jeho rasou. Možnost ovlivnění hraním násilných her byla u bílých pachatelů zmíněna až osmkrát častěji než u jiných ras.

„U Afroameričanů či Hispánců se o počítačových hrách nemluví. Řeší se násilnické gangy a zločiny v chudších částech měst a objevují se vysvětlení, že přesně toto můžeme v oblastech, kde žijí, očekávat,“ řekl webu MIT Technology Review profesor psychologie Chris Ferguson z univerzity Stetson. „Ale když jde o bílé dítě z relativně bohaté čtvrti, máme tendenci více vnímat externí vlivy, které ho k činu vedly. Lidé se ptají: ‚Co mohlo vést tak hodně dítě k tomu, aby takovou věc udělal?‘ Myslí si, že ho něco zkazilo.“


Vyhoďme ho z kola ven. Zničit si kariéru kvůli politické korektnosti je snadné

 Politickou korektnost považuje za problém USA 80 procent Američanů - ilustrační foto


Autoři studie provedli vlastní průzkum mezi 169 vysokoškolskými studenty. Nechali je přečíst popis fiktivních útoků a poté s nimi diskutovali o tom, co bylo jejich příčinou. Jejich předchozí zjištění se jim znovu potvrdilo. Respondenti připouštěli vliv videoher mnohem více u bělošských pachatelů.

„Hodně z nás si myslí, že nemáme v těle jedinou rasistickou buňku, ale pak se u minorit zkrátka spokojíme s určitým vysvětlením, které nadřazujeme ostatním,“ tvrdí James Ivory, jeden z autorů výzkumu, s tím, že jedním z důvodů je lidská předpojatost k některým rasám, která nemusí být ani vědomá.

Dále čtěte:

Krev, nahota, násilí. Zdaňme videohry „pro dospělé“, vyzývají američtí zákonodárci

Majstrštyky a fiaska Donalda Trumpa. Jaké jsou jeho nejlepší a nejhorší nápady?

Rasistický Football Manager: fotbalisté tmavé pleti mají v počítačové hře horší známky

Útraty za videohry rostou. Češi loni „propařili“ 3,6 miliardy korun

BRAND24

Infografika: Nezastavitelný nástup eSports

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).