Menu Zavřít

Nenápadná a výživná potravina budoucnosti. Obyčejné žaludy

14. 3. 2019
Autor: Profimedia.cz

Za superpotraviny, třeba zelený ječmen, tygří ořechy nebo řasu chlorellu, jsou lidé ochotni platit poměrně vysoké sumy. Zdraví prospěšné potraviny je přitom nemusí stát nic. Řeč je o obyčejných žaludech. Podle odborníků jsou jedlé a výživné podobně jako kaštany či arašídy.

V dobách nouze, třeba během válek či neúrody, lidé žaludy, tedy plody dubu, používali k obživě zcela běžně. Vyráběli z nich mouku, ze které pekli chleba, nebo je pražili, drtili a zalévali horkou vodou. Vznikal tak nápoj, který byl svou chutí podobný kávě.

Postupem času se ale začaly množit mýty, že žaludy jsou pro člověka nestravitelné nebo dokonce toxické a hodí se pouze pro vepřový dobytek. Tyto teorie nyní odborníci nabourávají.

Dá si někdo kávu?

„Oba výrobky, žaludová mouka i žaludová káva, jsou z výživového hlediska velmi zajímavé i v současné době. Existuje proto snaha upravit je pomocí moderních potravinářských technologií do takové podoby, aby se mohly uplatnit i v lidské výživě a pomohly rozšířit sortiment potravin o zajímavé výrobky. Dobrým znamením pro tuto snahu je fakt, že žaludy na rozdíl od obilovin neobsahují lepek, kterému je přičítána řada nežádoucích účinků na lidské zdraví,“ uvedl pro Euro.cz toxikolog, spisovatel a vysokoškolský profesor Jiří Patočka s odkazem na výzkumy vědců z Turecka.


Čtěte: Opěvovaná kurkuma může zdraví i škodit. Rizikem je žloutenka

kurkuma, ilustrační foto


Kromě absence lepku mají žaludy z výživového hlediska i další pozitiva. Nutričně jsou velmi bohaté. „Žalud obsahuje 40 procent škrobu, 24 procent tuků (zejména mono nenasycených mastných kyselin) a 6 procent bílkovin. Z minerálních látek je zajímavá měď a hořčík, kterých žaludy obsahují relativně vysoké množství,“ vysvětlil odborník na potraviny z časopisu dTest, Jan Maryška. Konzumace nenasycených mastných kyselin je vhodná zejména proto, že se podílí na snižování „zlého“ LDL cholesterolu, čímž může předcházet riziku vzniku infarktu.

Žaludy, „příbuzní“ arašídů a kaštanů

Z hlediska složení je možné žaludy přirovnat k jiným, člověkem již dlouhou dobu běžně konzumovaným a populárním potravinám. Lékařka Kateřina Cajthamlová pro Euro.cz uvedla, že žaludy jsou syté a ve stravě by se mohly řadit „po bok třeba arašídům nebo kaštanům.“

Kromě benefitů odborníci upozorňují i na nutnost žaludy před jakoukoliv kuchyňskou úpravou louhovat ve vodě nebo je vařit. Důvodem je tuhá skořápka, hořkost a obsah taninu. To je tříslovina, která je velmi trpká a ke konzumaci se nehodí.

Stejně jako samotné žaludy může být pro člověka užitečný i výluh z těchto semen. „Je možné jej užít povrchově proti krvácení a na desinfekci ran,“ radí Cajthamlová. Specialista na výživu Petr Havlíček upozorňuje i na možnost využití výluhu z žaludů při střevních potížích.


Čtěte: Část margarínů škodí zdraví, shodují se odborníci. Doporučují spíše máslo

ilustrační foto


Plody dubu je možné i pražit. Při tomto procesu vznikají látky, které mají stimulační účinky, a žaludy díky němu získávají výraznější chuť, která se podobá oříškům, a také lepší stravitelnost, vysvětlil Havlíček. Doplnil, že mohou v jídelníčku moderního člověka plnit několik funkcí. „Žaludy se mohou v kuchyni uplatnit jako náhražka kávy nebo jako mouka (prášek), pro zahušťování pokrmů nebo obohacení pečiva pro bezlepkové potraviny,“ dodal Havlíček.

Číňané jsou zase napřed

V oblasti výzkumu či dokonce zařazování žaludů do běžného jídelníčku má Česko co dohánět. Podle Jiřího Patočky se ale výzkumům v oblasti konzumace těchto semen intenzivně věnují zahraniční vědci. Nejdále jsou podle něj v tomto směru Číňané, kteří mají s využitím žaludů ve prospěch člověka pravděpodobně největší zkušenosti.

KL24

Víte o žaludech, že…
• Jde o plody různých druhů dubů. Mají proto všelijaké tvary a velikosti.
• Žaludy požívají hlavně vepři, výhradně těmito plody je krmeno černé prase iberijské. Špek a šunka pocházející z tohoto vepře jsou celosvětově považovány za nejlahodnější a nekvalitnější.
• Kromě zajímavých nutričních hodnot mají žaludy i léčivé účinky. V současnosti je ověřuje moderní farmakologie.
• Asi nejdále v propagaci žaludů došla Řekyně Marcie Mayer, která tvrdí, že žaludy kromě ochrany srdce třeba zvyšují energii či regulují hladinu cukru v krvi. Její startupová firma Oakmeal vyrábí z žaludů těstoviny či sušenky. Mayer se netají svými ambiciózními plány. Jejím snem je sekce žaludů v každém supermarketu.

Dále čtěte:

Revoluce z vládní pekárny: stát rozmělní definici kváskového chleba

 Chléb, ilustrační foto

Změna na etiketách: z řeckého jogurtu bude koncentrovaný mléčný výrobek

Lepek není jed. Může ochránit před cukrovkou i dalšími chorobami

Rádi žvýkáte? Můžete si zadělat na vředy i nadváhu

Masem a mléčnými výrobky proti infarktu. Kardiologové překvapili novou studií

Hlídáte si cholesterol? Možná zbytečně. Škodit mohou spíše léky, které ho snižují

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).