Menu Zavřít

Kryptoměny a konec hotovosti

20. 6. 2019
Autor: ČTK/Martin Štěrba

Používání hotovosti je v dnešní době na ústupu. Je velmi pravděpodobné, že během 10 až 20 let to bude hotovost naprosto okrajový a zastaralý způsob nakládání s penězi. Něco jako používání faxu.

Jsou pro to minimálně 2 důvody. Zaprvé, vlády nejsou příliš rády, když nemůžou sledovat veškerý pohyb peněz, protože tak mohou přicházet o daně. Je pro ně lepší mít tok financí pod kontrolou, tedy bezhotovostně, elektronicky.

Můžeme například pozorovat, jak dochází ke stahování velkých bankovek z oběhu, jako třeba u 500eurových bankovek. Současně je zaváděn limit na hotovostní operace. U nás platí limit 270 000 korun, který byl snížen z původních 350 000. V některých státech severní Evropy je už nyní velmi těžké koupit cokoliv v hotovosti. Například při mé návštěvě Norska minulý rok byl velký problém hotovost vůbec získat a vše jsem musel platit kartou. Když chcete platit v obchodě hotově, dívají se na vás dost zvláštně.

Druhý důvod, proč placení hotovostí zvolna mizí, je prozaičtější. Je zkrátka mnohem pohodlnější prostě vytáhnout kartu, přiložit ji k terminálu a bezkontaktně zaplatit. Anebo v poslední době jen vytáhnout mobil a pomocí Apple nebo Google Pay ve vteřině zaplatit přiložením mobilu. Nemusíte mít plnou kapsu drobných a pak přemýšlet, jak se jich zbavit.


Čtěte další díly seriálu o kryptoměnách:

Mikrotransakce a chytré kontrakty. Nový pohled na placení Bitcoinem

Bitcoin pro 2,5 miliardy lidí bez bankovního účtu

Jak bezpečně platit bitcoinem?

Proč investovat do kryptoměn? Fungují jako uchovatel hodnoty a chrání před inflací

Na trh vstupuje generace mileniálů. Co udělají jejich peníze s cenou Bitcoinu?


Vzestup elektronických peněz a zánik hotovosti se tudíž zdá nevyhnutelný. Je zde však důležitá otázka. Jaká forma digitálních peněz se bude používat?

První možností je používání oficiálních státních peněz, nad kterými má vláda dohled. Můžete si myslet, že pokud nekradete a nepácháte trestnou činnost, tak se nemáte čeho bát. A je v pořádku, pokud vláda o vašich transakcích ví.

Ale přemýšlejte o tomto scénáři. Pokud lidé v méně svobodných či nedemokratických státech budou např. finančně podporovat opozici, může být ze strany vládnoucí moci perzekuován.

Pokud v takových režimech budou lidé např. kartou platit na protivládní demonstraci, vláda o tom bude vědět a může je potrestat. Podobné věci se stávají a není tak dávno doba, kdy režim i u nás tvrdě trestal své odpůrce.

Budou vám říkat, že dohled je v pořádku, protože vás ochrání před terorismem a dalšími hrozbami. Ale není to pravda. Doporučuji se podívat na film Snowden a budete více v obraze.

BRAND24

Druhou možností, jak používat digitální peníze, jsou pak kryptoměny. Ty fungují podobně, jako fungovala hotovost po tisíce let. Budou patřit opravdu vám, a pokud si pořídíte hardwarovou peněženku, tak budete současně i svou vlastní bankou. Celý finanční sytém se rychle mění, a proto rozhodně není na škodu zjistit si o kryptoměnách více informací. Třeba na tomto webu. Pokud vás pak přímo zajímá, jak s kryptoměnami začít, doporučuji tento e-book.

Z rubriky Kryptoměny dále čtěte:

Jakou vybrat hardwarovou peněženku na kryptoměny?

Z každého nákupu investice do bitcoinu. Dvacetiletý milionář rozjíždí platformu pro laiky

Kryptoměnu Facebooku podpoří Mastercard, PayPal či Uber. Investují do ní miliony dolarů

Nejúspěšnější kryptoměnou je letos litecoin, posílil o 330 procent

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).