Menu Zavřít

Komenského škola ve Vídni dostala od radnice 40 milionů korun, Zeman se Häuplovi omluvil

4. 4. 2019
Autor: čtk

Českojazyčná Komenského škola ve Vídni za posledních deset let získala od radnice rakouské metropole v přepočtu zhruba 40 milionů korun. Dnes to na dotaz agentury APA uvedla vídeňská radnice. Podle informací Deníku N naopak škole finančně trvale nepomáhá Česká republika, neboť z Prahy přišly peníze na provoz naposledy v roce 1992. Miloš Zeman se dnes omluvil bývalému starostovi Vídně Michaelu Häuplovi za to, že řekl, že za jeho vlády radnice neposlala škole ani šilink.

Spor o financování školy vyvolal komentář českého prezidenta Miloše Zemana, který na setkání s krajany na českém velvyslanectví kritizoval přítomného bývalého dlouholetého vídeňského starostu Michaela Häupla za to, že vídeňská radnice za jeho úřadování nedala škole „ani šilink“. Toto tvrzení se ukázalo být nepřesné a podle radnice se po prezidentově projevu ještě na ambasádě otázka financování objasnila.


Čtěte komentář:

Obohatí Miloš Zeman vídeňskou němčinu?

 Jan Brož


„Omlouvám se prostřednictvím přítomného starosty Vídně Michaela Ludwiga svému příteli Michaelu Häuplovi, kterému jsem nedávno dal státní vyznamenání a kterého jsem na základě nesprávné informace, kterou jsem obdržel, zkritizoval,“ citoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček Zemana. Prezident poznamenal, že je to teprve druhá omluva během jeho třicetiletého působení v politice.

Zeman kritizoval přítomného Häupla při úterním setkání s krajany na české ambasádě ve Vídni. „Pane primátore Häuple, podal jsem Vám ruku, dal jsem Vám vysoké české vyznamenání a myslím si, že Vašich 24 let v čele Vídně bylo tomuto městu velice prospěšných, nicméně musím konstatovat, že podle informací, které jsem dostal, Vídeň nedala škole Komenského ani šilink. Takže za to Vám tleskat nebudu,“ řekl Zeman.

Poté prezident před krajany ještě poznamenal, že se bývalý primátor kvůli jeho slovům zachmuřil. „To máte za to, že tu Komenského školu jste málo podporoval,“ dodal český prezident.

Jak hodnotíte Zemanův projev ve Vídni?

Vídeňský radní pro vzdělání Jürgen Czernohorszky dnes agentuře APA řekl, že škola v roce 2009 dostala od města jednorázový stavební příspěvek jeden milion eur (25,6 milionu korun). Vedle této sumy Vídeň v letech 2014 až 2017, tedy během Häuplova mandátu, poskytla Školskému spolku Komenský na denní provoz vzdělávacích institucí 550 tisíc eur (14 milionů korun).

Spolek, který ve Vídni působí od roku 1872, provozuje školku, obecnou školu a reálné gymnázium. Na webu uvádí, že za téměř 150 let prošly školami Komenského desetitisíce žáků. V letošním školním roce je v jeho zařízeních zapsáno 539 dětí.


Přečtěte si více o Zemanově návštěvě Rakouska:

Zeman s Van der Bellenem jednali o dálničním spojení i V4

Miloš Zeman se svým rakouským protějškem Alexandrem Van der Bellenem


Šéf Školského spolku Komenský Karl Hanzl hned v úterý při setkání s krajany a následně i v rozhovoru s rakouským deníkem Der Standard upřesnil, že v roce 2009 zmíněnou jednorázovou podporu ve výši jednoho milionu eur škola od Vídně dostala.

CONTENT24

Česká velvyslankyně v Rakousku Ivana Červenková ve středu vysvětlila, že prezidentovi před setkáním stručně sdělila, že Komenského škola žádné peníze od Vídně nedostává. Měla tím na mysli systémové a pravidelné příspěvky, nikoli jednorázové platby.

Přečtěte si také:

Šance pro Aero? Zeman bude v Rakousku lobbovat za letouny L-39NG

Zeman: Evropská komise poskytuje jen úřednický servis, neměla by si hrát na vládu EU

Macron chce reformovat EU, navrhuje „Evropskou renesanci“

Babiš: V EU by měl posílit vliv národních států

Zeman jednal s Hoferem o kanálu Dunaj-Odra-Labe. Rakousko věc přezkoumá

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).