Menu Zavřít

Boj o nový odpadkový zákon: ministerstvo si znepřátelilo ekology i průmyslníky

24. 2. 2019
Autor: Marek Podhora - Mladá fronta archiv

V zákopové válce o návrh nového odpadového zákona se pozoruhodně přeskupily síly a platí osvědčené „nepřítel mého nepřítele je můj přítel". Nejnovější - kolikátá už? - verze zákona, která se po sedmi letech zrodila v resortu Richarda Brabce (ANO), dokázala zdánlivě nemožné, když sjednotila zástupce průmyslu a ochránce přírody. Všichni svorně kritizují poslední kroky úředníků a žádají masivní přepracování.

„Je to podražení naší pozice, kterou jsme si odsouhlasili s ministerstvem životního prostředí a do poslední chvíle ji drželi,“ zlobí se Svaz průmyslu a dopravy ČR. „Nevidíme žádnou strategii a nástroje, jak dosáhnout míry recyklace, kterou po nás požaduje Evropská unie,“ přidává se s kritikou Ivo Kropáček z Hnutí Duha.

 Nakládání s komunálním odpadem

Zádrhel představuje fakt, že návrh počítá se skládkováním komunálního odpadu i po roce 2024, přestože dosud byl tento rok pro ministerstvo hraniční, a nijak razantně nepodporuje recyklaci, což může nahrávat výstavbě nových spaloven v České republice. Ještě nedávno se přitom zdálo, že strategie je jasná. Poplatky za skládkování komunálního odpadu se měly zvyšovat a souběžně s tím mělo víc a víc tun smetí z měst a obcí končit v recyklačních linkách.

„Evropa jasně sdělila priority k roku 2035. Jednak odklon od skládek, kde by mělo končit jen deset procent komunálního odpadu, a pak zvýšení míry recyklace na 65 procent. To se ale neudělá ve spalovně. Něco takového návrh zákona vůbec neobsahuje,“ říká Petr Havelka z České asociace odpadového hospodářství.

Nepřípustné

Podle informací týdeníku Euro probíhají mezi Svazem průmyslu a dopravy a ministerstvem v posledních týdnech poměrně vyhrocené rozhovory, nikdo se k nim však nechce příliš vyjadřovat. „V tuto chvíli nebudeme komentovat probíhající jednání,“ reaguje Eva Veličková, mluvčí svazu.

Zápisy z jednání pracovních skupin, jež má týdeník Euro k dispozici, však mluví poměrně jasně. V dokumentech padají ostré výrazy jako „naprosto nekoncepční“ či „nepřípustné.“ Tajemník svazového „envitýmu“ Filip Rejthar třeba v zápisu z letošního 10. ledna uvádí: „Ministerstvo prohospodařilo deset let, kdy mohlo tento zákon aktivně zlepšovat a postupně překlápět do vysoce kvalitního draftu. (…) Jako velké zklamání vnímáme, že řada vykomunikovaných, potvrzených a přislíbených skutečností byla změněna bez jakékoli předchozí konzultace, vyrozumění nebo odůvodnění.“

Potíž je v tom, že řada podniků sdružených ve Svazu průmyslu a dopravy už několik let operuje s rokem 2024 jako s termínem, kdy skončí skládkování a naplno se rozjede recyklace. Proto připravují projekty za miliony. Ty se teď zdají zbytečné, protože skládkovat a pálit ve velkém se asi bude dál.

 Komunální odpad v Česku

„Přestože už dlouho Česká republika ví, že v roce 2025 bude muset 55 procent komunálního odpadu recyklovat (nyníje to méně než 30 procent), neviděl jsem žádný plán, jak toho dosáhnout,“ tvrdí Ivo Kropáček z Hnutí Duha. A upozorňuje na to, že na rozdíl od tohoto evropského nařízení počítají národní a krajské plány s recyklací pouze na úrovni 40 a 45 procent. Což znamená riziko sankcí z Bruselu.

Samo ministerstvo životního prostředí zůstává v klidu. Jeho mluvčí Petra Roubíčková vysvětlila, že jednání o návrhu nyní probíhají v rámci vnitřního připomínkového kolečka. Až pak se k němu budou moct vyjádřit ostatní resorty.

Podle Kropáčka není reálné, že se do července 2020 - tedy dva roky od vydání evropské směrnice o oběhovém hospodářství - podaří nařízení začlenit do české legislativy. Roubíčková oponuje, že tento termín není důležitý. „Podstatné bude, aby zákony (které implementují oběhový balíček) byly v té době (tedy v červenci 2020) v projednávání ve sněmovně,“ tvrdí Roubíčková.

Nicméně na plné přijetí legislativy do července 2020 tlačí ministerstvo i radnice. „Podporujeme moderní odpadové hospodářství, chceme odpady třídit, ale chceme také, aby ekonomické dopady na obce a města byly co nejnižší a motivovaly obce recyklovat,“ potvrzuje Stanislav Polčák, předseda Sdružení místních samospráv ČR.

Spalovny ANO či NE? Přečtěte si polemiky:

Jak se propálit k další metě

 ANO spalování

Pec nám spadla

 NE spalování

Přečtěte si také:

Další terč pro aktivisty? Vsetínská teplárna chce postavit nejmenší spalovnu odpadů v Česku

Lobbisté u popelnic. Zákon o nakládání s odpady budí obrovský rozruch už dekádu

Skládka Česko. Byznys se zpracováním odpadů čeká prudký rozvoj

Pět korun za plechovku. Zálohovat se budou možná i hliníkové obaly

Den boje proti plastům: Češi odpad třídí zodpovědně, často ale zbytečně

Kolik každý Čech vyprodukuje ročně odpadu?

KL24

Brána do pekla: pohřebiště počítačů ukrývají drahé kovy za miliardy

V Česku se recykluje 58 procent PET lahví. Záloha by podle studie snížila dopady na prostředí o čtvrtinu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).