Menu Zavřít

JP Morgan a blokčejn

24. 2. 2019
Autor: Euro.cz

Na některé otázky se nachází odpověď složitě. Existuje Bermudský trojúhelník? Co by se dělo, kdyby Hitler vyhrál druhou světovou válku? Proč JP Morgan vydává kryptoměnu?

Z důvodů, které nejsou ani podstatné, ani úplně jasné, mám jistou slabost pro Jamieho Dimona. Připadá mi, že když šéf JP Morgan Chase mluví, dává mi to smysl, což u jiných bankéřů nebývá nutně zvykem. Z podobných důvodů nemám rád humbuk kolem bitcoinu, protože ten naopak smysl nedává žádný. Zároveň je mi jasné, že můj názor na bankéře i kryptoměny je takřka dokonale bezcenný; ale když už jste si jednou tenhle článek otevřeli, klidně můžeme chvíli setrvat ve vzájemně podporované iluzi, že je tomu nějak jinak.

Naopak není ani trochu jedno, co si o kryptoměnách myslí Dimon. K mé potěše se mnohokrát nechal slyšet, že bitcoin je blbost. Dalo mi to pocit jistého intelektuálního opevnění vůči nepřehlednému světu finančnického světa; Dimona mám rád, bitcoin nemám rád, Dimon nemá rád bitcoin, všechno tedy funguje, jak má.

Nepopírám v tom i jistou dávku ješitnosti: no prosím, šéf největší banky světa (pro hnidopichy: podle tržní kapitalizace) si ve své rohové kanceláři na Manhattanu myslí o finančním významu blockchainu totéž jako pisálek zakopaný v chalupě se suchým záchodem na hranicích s Polskem; vidíš, Ančo?

Někdy v půli února se moje opevnění zhroutilo. JP Morgan oznámila, že bude vydávat svoji vlastní kryptoměnu; JPM Coin se to má jmenovat. Našel jsem si tedy, co k tomu banka říká. O mnoho jsem nezmoudřel.

Proč stablecoin

Nový přírůstek do rodiny kryptoměn patří k takzvaným stablecoinům, což znamená, že jeden jpmcoin se rovná jednomu dolaru, děj se, co děj. K mání je pouze v ekosystému jménem JP Morgan; abyste jej mohli používat, musíte být klienty řečeného ústavu. Pak budete mít tu výhodu, že budete s ostatními jeho klienty moci vyměňovat džejpíemkojny zhruba rychlostí blesku až do alelujá; na výstupu ze systému, jako když si budete chtít koupit zmrzlinu, to systém automaticky vymění za dolary. (Ledaže byste nakupovali u online zmrzlináře, který bude taky klientem u JP Morgan; v tom případě, jak tušíte, je to plus minus jedno.)


Čtěte další komentář autora:

Američané a socialismus


To je veliký zlepšovák. Uvažte, že dnes, dokud musíte obchodovat v zastaralých dolarech, korunách či nepálských rupiích, to vypadá takhle: vy máte v bance stovku, já ne. Když budete chtít, abych měl řečenou stovku namísto vás, řeknete to JP Morganům; obvykle to nemusí vyřizovat sám Dimon, nýbrž jeho roboti. Vy Dimonovi a jeho organizaci věříte, že to nezvořou - to jest, že na konci transakce budete vy mít o stovku míň a já o stovku víc (však jim to taky oba pěkně zaplatíme). Aby v tom nebyl bordel, hlídají ty roboty ještě další roboti, nebo výkonné počítače, nebo jak to chcete říct.

Dostavník

Protože mluvíme o moderní, výkonné bance, ta transakce proběhne prakticky hned. Tak to dnes v bankách běžně chodí (s výjimkou Česka, připadá mi někdy). Komputer není pošta, aby jel v byznysu zdlouhavého přepravování stohů bankovek; namísto toho bleskově přepravuje sérii čísel, jíž na druhé straně světa spřízněný komputer rozumí.

Má to své výhody, například je poměrně obtížné dostavník s vaší výplatou přepadnout. Každá odeslaná koruna, rupie a dolar nemusejí cestovat přes Džajpúr, Dubaj, Káhiru, ztratit se v Kosovu, najít se ve Frankfurtu a nakonec doputovat na moje konto v pražské Revoluční ulici. V Káthmándú (JP Morgan v Česku ani v Nepálu retailové bankovnictví neprovozuje, ale pro ukázku to stačí) namísto toho Dimonův robot napíše k mému kontu de facto vzkaz „hele, Deyl má kilínko plus“.


Kryptograf: Upřímně? Bitcoin je k ničemu

Odborník na kryptografii Bruce Schneier, ilustrační foto


Teď na scénu vstoupí technologie blockchain. Její pomocí je možné dělat úplně přesně totéž: šířit dobrou zprávu o tom, že Deyl má nové kilínko, všude tam, kde je toho třeba, to jest na mém kontě. Výsledek je naprosto stejný: v Káthmándú někdo vloží do banky pět set tamních rupií, robot z ní udělá hromadu čísel, z nichž spřízněný robot na druhém konci světa onu dobrou zprávu dekóduje, a já jsem hned o stovku v plusu. Jestli se tomu mezistadiu říká dolar, JPM Coin nebo Belzebubakov, je úplně jedno.

CONTENT24

Marketingový fígl

Neocenitelný Matt Levine z Bloombergu k tomu píše: „Teď se bude komputerům u JP Morgan říkat blockchain, protože blockchain je cool.“ Ale i to má svůj důvod: jak víme, JPMCoin mohou používat jen klienti JP Morgan. Tedy celá tahle kryptoměnová šaráda je marketingovým projektem zaměřeným na získávání klientů dostatečně negramotných, aby si mysleli, že jejich přítomnost v blockchainovém mechanismu JP Morgan jim poskytne něco, nač by jinak nedosáhli.

O virtuálních měnách čtěte v rubrice Kryptoměny:

Kyberútoků v Česku na konci roku ubylo. Loňským hitem byla nelegální těžba kryptoměn

Obchody v bitcoinech na darknetu kvetou. Denní objem se loni zdvojnásobil

Blockchain v praxi. Komoditní platforma Komgo chystá ostrý provoz

České kryptoměnové bankomaty General Bytes dobývají svět. Obsluhují třetinu trhu

Vláda bude podporovat blockchain. Chce do Česka přilákat investice a talenty

Na Maltě má vzniknout banka, která bude podporovat kryptoměny

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).