Menu Zavřít

Den boje proti plastům: Češi odpad třídí zodpovědně, často ale zbytečně

5. 6. 2018
Autor: Profimedia.cz

Konzumní společnost produkuje stále více plastů, které končí na skládkách nebo v oceánech, kde jej žerou ryby. Cestou je recyklace, jež se vedle omezení spotřeby uvádí jako jedna z hlavních příspěvků jedince ke dni životního prostředí, který připadá na dnešek. I když jsou Češi v rámci EU uváděni jako premianti v třídění komunálního odpadu, z celkově vyprodukovaného odpadu v ČR jde o několik procent. Navíc většina vytříděných plastů skončí na skládce, protože se na recyklaci nehodí.

Ráno při cestě do práce káva s sebou, v poledne salát z plastové krabičky, večer jídlo v plastovém obalu z místní vietnamské restaurace. Plasty provázejí náš každodenní život. I proto byl už v roce 1974 zaveden Mezinárodní den životního prostředí. Tento rok je věnován boji proti znečištění plasty.

„Spojení mezi znečištěním moří a plastovým odpadem je jasné mnoha spotřebitelům,“ řekl k tomuto fenoménu Bernhard Bauske z německé pobočky Světového fondu na ochranu přírody. Lidé si uvědomují, že kusy plastů končí v žaludcích velryb a dalších mořských savců.

Německá agentura pro životní prostřední UBA uvedla, že na pobřeží Severního moře bylo nalezeno na sto metrech pláže 389 kusů odpadu, 90 procent z nich připadá na umělou hmotu. Ta se nerozkládá, v moři se rozpadá na stále menší kousky, které se dostávají do potravinového řetězce.


Přečtěte si rozhovor:

Klaus Čechům namluvil, že klima není problém. Výhody z oteplení nečekejme, říká sociolog Vidomus

Sociolog Petr Vidomus.


Agentura DPA uvedla, že je třeba i v běžném životě s kontaminací plasty něco dělat, například nepoužívat plastové tašky v supermarketech, kde se již nedávají zdarma, nebo nakupovat potraviny do vlastních obalů. Německá agentura jako dobrý příklad uvedla i obyvatele Česka, kteří v zemích EU patří ke špičce v třídění odpadů. Jsou druzí hned za Belgičany. V ČR pravidelně třídí odpad 73 procent Čechů.

Podle statistiky společnosti Eko-kom, jež provozuje síť barevných kontejnerů, v roce 2017 vytřídil každý Čech v průměru 47 kilogramů odpadu. Na plasty připadá 12 kilogramů.

Komunální odpad na hlavu: Česko je třetí

Ze statistiky Eurostatu vyplývá, že v objemu komunálního odpadu je na tom Česká republika relativně dobře, protože průměrně jeden obyvatel ročně vyprodukuje 339 kilogramů komunálního odpadu, což je po Rumunsku a Polsku třetí nejnižší výsledek. Průměr EU leží na úrovni 480 kilogramů, nejvíce to je v Dánsku - 777 kilogramů. Jedná se o poslední dostupná data za rok 2016.

V míře recyklace komunálního odpadu už ale Česko nevychází nejlépe. Pro rok 2016 Eurostat uvedl pro ČR poměr recyklovaného odpadu na celkové produkci komunálního odpadu na 33,6 procenta. Do recyklace se počítá i kompostování. Průměr zemí EU je 46 procent. Belgie má tento poměr na 53,5 procenta, Německo dokonce na 66 procentech.

Míra recyklace komunálního odpadu (poměr recyklovaného komunálního odpadu na celkové produkci komunálního odpadu v %): Míra recyklace komunálního odpadu

Zdroj: Eurostat

Český statistický úřad uvedl, že v roce 2016 Češi vytřídili 14 procent veškerého komunálního odpadu. „Tříděný odpad činil 14 procent produkce komunálních odpadů, tj. odděleně sbírané složky (papír, sklo, plast, kovy). Největší podíl odděleně sbíraných složek tvořil papír 31 procent, dále sklo 24 procent, plasty 25 procent a kovy 5 procent. Odděleně sbíraných složek připadalo v roce 2016 49 kg na 1 obyvatele, jednalo se o 15 kg papíru, 12 kg skla, 12 kg plastů, 3 kg kovů a 7 kg ostatních odděleně sbíraných složek,“ píše ČSÚ.

V tomto kontextu je třeba připomenout, že v roce 2016 vyprodukovala Česká republika celkem 25,8 milionu tun odpadu, což je meziročně o 4,4 procenta méně. Komunální odpad tvořil 3,6 milionu tun, tedy 14 procent z celkového množství odpadu. U něj naopak došlo k meziročnímu nárůstu o 7,3 procenta.

V recyklačních linkách bylo zpracováno 958 tisíc tun komunálních odpadů, což je meziročně o 12,5 procenta více. Recyklovaný komunální odpad na celkové hmotnosti odpadu v roce 2016 tvořil 3,7 procenta.

Způsob nakládání s komunálními odpady v roce 2016 (v %)
Skládkování 50
Recyklace 27
Spalování 16
Kompostování 7

Zdroj: ČSÚ

Problémem u tříděného odpadu je i to, že ne všechny plasty jsou vhodné k recyklaci. Ředitel Svazu průmyslu druhotných surovin Petr Šulc v deníku Právo uvedl, že zhruba 50 procent tříděných plastových odpadů skončí na skládce, protože mají špatnou kvalitu, nebo jsou znečištěny jinými odpady.

Ivo Kropáček z Hnutí Duha podíl vytříděných plastů, které skončí na skládce nebo spalovně, odhadl na 60 procent. Nejlépe se recyklují PET lahve. To, že více plastů končí na skládkách, je způsobeno i tím, že se od konce roku 2017 nemohou vyvážet do třetích zemí, hlavně do Číny. Dosavadní nízké ceny ropy vedly také k tomu, že se recyklace plastů ekonomicky nevyplácela. Využití recyklovaných plastů by měl podpořit stát například u veřejných zakázek, jako je výstavba protihlukových stěn.

KL24

Dále čtěte:

Kolik každý Čech vyprodukuje ročně odpadu?

Brána do pekla: pohřebiště počítačů ukrývají drahé kovy za miliardy

Hliník místo lithia. Edison internetu chystá černou labuť v energetice

Recyklace hliníkových plechovek. Ilustrační foto.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).