Menu Zavřít

Další terč pro aktivisty? Vsetínská teplárna chce postavit nejmenší spalovnu odpadů v Česku

9. 10. 2018
Autor: Profimedia.cz

Zatím nejmenší projekt na stavbu zařízení na energetické využití odpadů - zkráceně ZEVO - chystá ve Vsetíně firemní skupina MVV Energie. Podle dokumentace, kterou předložila k posouzení Krajskému úřadu Zlínského kraje, chce v novém zařízení spálit okolo 12 tisíc tun komunálního odpadu. Pro srovnání: dříve realizované projekty v Česku mají kapacitu od 95 do 310 tisíc tun za rok.

Investorem stavby je firma Zásobování teplem Vsetín, kterou stoprocentně vlastní MVV Energie CZ. Ta je českou pobočkou německé energetické skupiny MVV Energie. ZEVO s tepelným výkonem čtyři megawatty má vyrůst na východním okraji Vsetína. Doplnit má stávající teplárenské zdroje a výtopen na zemní plyn. Investor je poměrně optimistický - zahájit stavbu chce již na konci příštího roku a na podzim 2020 by rád měl zařízení hotové.

Využití odpadů k výrobě elektřiny a tepla má dlouhou tradici, první takové zařízení bylo spuštěno v Brně již v roce 1905. V současnosti jsou na českém území v provozu čtyři spalovny typu ZEVO v Brně, Praze-Malešicích, Liberci a v Plzni. Poslední jmenované zařízení je nejmladší, v provozu je teprve dva roky. Investorům hraje do karet připravovaný zákaz skládkování směsného komunálního odpadu. Současně však platí, že projekty na nová ZEVO vyvolávají silný odpor veřejnosti a ekologických aktivistů.

Dlouhé roky platil předpoklad, že má smysl spalovat odpady pouze ve velkém množství - zhruba od sta tisíc tun ročně. Díky technologickému pokroku se v tomto desetiletí dostala do hry i menší zařízení. První takový projekt připravil teplárenský podnik Terea Cheb, který chce spalovat 20 tisíc tun odpadu za rok. Povolovací řízení se však protahují a ani po čtyřech letech od zahájení stále investor nemá platné územní rozhodnutí.

Spalovny ANO či NE? Přečtěte si polemiky:

Jak se propálit k další metě

 ANO spalování

KL24

Pec nám spadla

 NE spalování

Dále čtěte:

Lobbisté u popelnic. Zákon o nakládání s odpady budí obrovský rozruch už dekádu

Skládka Česko. Byznys se zpracováním odpadů čeká prudký rozvoj

Pět korun za plechovku. Zálohovat se budou možná i hliníkové obaly

Den boje proti plastům: Češi odpad třídí zodpovědně, často ale zbytečně

Kolik každý Čech vyprodukuje ročně odpadu?

Brána do pekla: pohřebiště počítačů ukrývají drahé kovy za miliardy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).