Menu Zavřít

Jak se zbavit cejchu montovny Evropy? Česko musí podporovat vědu a inovace, říká Babiš

7. 2. 2019
Autor: čtk

Česko musí podporovat vědu, výzkum, inovace a digitalizaci, pokud nechce být montovnou Evropy. Na úvod konference Digitální Česko 2019 to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Upozornil, že země, které podporují vědu a výzkum, jsou ty, které nejvíc prosperují. Česko podle něj díky výzkumnému zázemí, technické tradici a stabilitě má dobré předpoklady, aby se ubíralo tímto směrem.

„Nemůžeme být donekonečna montovnou Evropy. Potřebujeme podporovat inovace, vědu, výzkum, adaptaci nových technologií a provázat to s digitálním státem,“ řekl Babiš. „Rádi bychom se odpíchli od našich průmyslových tradic, výzkumného zázemí, podnikatelských dovedností a dorovnali dluh ve výzkumu a vzdělávání,“ uvedl.

Podle premiéra Česko musí poskytnout dobré podmínky pro domácí vědce, aby neodcházeli do ciziny, případně aby se z ciziny zase do Česka vraceli. Stát také musí vytvářet zázemí pro inovativní projekty. Podle Babiše je k tomu třeba, aby se stát choval přívětivěji k občanům i firmám a aby bylo možné agendu se státem řešit přes internet a ne na úřadech.


Česko za sto let: máme na to, stát se silnou a technologicky vyspělou zemí

 Leon Jakimič, zakladatel firmy Lasvit


Babiš připomněl, že vláda v prosinci přijala strategii Digitální Česko, která podle něj má přispět k tomu, aby občané komunikovali se státem přes internet. Nyní je podle něj zásadní tuto strategii realizovat. Technické podmínky k tomu podle něj jsou, protože Česko v současnosti má dobrou internetovou infrastrukturu a dobrou dostupnost mobilního internetu.

CIF24

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) na konferenci mluvil o spolupráci evropských zemí v moderních technologiích. Podle něj by státy EU měly spojit své kapacity, aby si zajistily podíl na budoucím trhu s digitálními technologiemi a EU obstála v globální konkurenci.

Dále čtěte:

Chléb, hry a oblečení. Šéf Albi Kokeš startuje byznys s dámskou módou

Pokus o optimistického průvodce českou budoucností

Bankéř Eichler: Česko je jedno z nejlepších míst k životu

Majitel Wikovu Wichterle: Jdeme na východ i na západ

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).