Menu Zavřít

Děda Mráz je jen jeden

8. 1. 2019
Autor: Redakce

Knockoutovaná sociální demokracie si v posledních pár dnech chtěla utrhnout kousek pozornosti. Vyskočil si její ministr zahraničí Tomáš Petříček, který se otevřeně staví proti zahraniční politice Hradu, strana také zkoušela prošťouchnout linku na své bývalé voliče a navrhla zvýšit životní minimum o 380 korun nebo prosadit obědy pro děti ve školách zadarmo. Poslední zasedání vlády ale jasné ukázalo, kdo tady vládne a prapor populismu z rukou nepustí.

Vztahy v koalici ANO a ČSSD musí být dost zvláštní. Menší z koaličních partnerů přišel se dvěma poměrně zásadními návrhy, představil detaily veřejnosti, načež mu je většinový vládní partner hodil v přímém přenosu na hlavu.

Ve zkratce řečeno: Všechno, co jste se v posledních dnech doslechli o obědech pro děti zdarma nebo o zvýšení životního minima, zase zapomeňte, nikdy to platit nebude. Děkujeme za pozornost. O plánech bude sice ještě hlasovat sněmovna, ale když jim chybí podpora největší politické strany, bude to pro poslance jen festival ztraceného času.

Na jednu stranu je dobře, že ony dva populistické kroky ještě více nezatíží státní rozpočet, na stranu druhou nedává smysl, že neprošly. Chápejte. Sociálním demokratům je hodila na hlavu partaj, která dělá mnohem nezodpovědnější věci. Bez hnutí oka prosadila třeba slevy na jízdném ve vlacích a autobusech, které zaplatí všichni z daní šesti miliardami ročně. To je nezodpovědnost na entou.

Takže vychází krok hnutí ANO z toho, že by bylo zvýšení životního minima nebo obědy zdarma z jeho pohledu nepatřičným plýtváním? Nikoliv. Odmítlo je proto, že se prostě rozhodlo mít na rozdávání dárků voličům monopol a sociální demokraty k tomu nechce pustit. Je to dětinské a politicky promyšlené zároveň. Děda Mráz je jen jeden, hotovo.


Přečtěte si také:

Šťastná vláda aneb Kdy skončí Andrej Babiš

Babiš má problém. A my také

 Premiér Andrej Babiš


Aby toho nebylo málo, uvažuje Andrej Babiš nad tím, že odvolá Tomáše Petříčka, ministra zahraničí za ČSSD. Ne, že by to mohl reálně udělat - podle koaliční smlouvy musí případnou výměnu ministra schválit předseda strany, která ho nominovala, Babiš ale věří, že po březnovém sjezdu ČSSD nastane vhodná konstelace.

Za snahou tlačit na Petříčka ale není sám Babiš. Tomu je jeho počínání víceméně jedno. V některých krocích, zejména směrem k Číně, mu je dokonce trochu zlomyslně sympatické. Petříček vadí prezidentu Zemanovi a také KSČM, díky níž je vláda u moci. I přestože se nyní jeví jeho odvolání jako nereálné, je to pro všechny jmenované dobrý důvod ČSSD veřejně dehonestovat.

BRAND24

Přitom nejde z podstaty o přirozenou nevýhodu menšího koaličního partnera. Když byl v minulém kabinetu gard obrácený, ANO dokázalo coby slabší prvek dominovat. Jde o to, kdo si najde spojence. A sociální demokraté je hledají marně i uvnitř strany.

Přečtěte si další komentáře Petra Weikerta:

Dálnice politické smrti

Dneska platí Maláčová

Dějinná role špatného herce

Když se močí do ohně

Hledá se plán B

Zachraňte vojína Vodičku

Na panáka s Danem Ťokem

Medaile, kterou si Zeman vyřídil účty

Máte ministra zahraničí? A mohli bychom ho vidět?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).