Menu Zavřít

Šťastná vláda aneb Kdy skončí Andrej Babiš

4. 1. 2019
Autor: Euro

Pro životnost politika není nic důležitějšího než načasování. A třebaže je načasování často totéž co náhoda, má současná Babišova vláda víc štěstí než rozumu, jelikož pořád ještě žijeme v době ekonomického boomu.

Právě růst ekonomiky, aktivita firem a rekordně nízká nezaměstnanost, kterou nám závidí v cizině, stojí za tím, že – i přes záškodné aktivity úředníků, hlavně na stavebních úřadech – státní rozpočet v roce 2018 skončil podle aktuálních dat v přebytku 2,9 miliardy korun; i přes plánovaný deficit 50 miliard korun.

Ne náhodou se popularita Miroslava Kalouska velmi výrazně shoduje s jeho působením na ministerstvu financí. Pachuť recese z let 2012 a 2013 ho z ministerského křesla pasovala na jednoho z nejnepopulárnějších politiků, kde se drží až dodnes, a jeho stranu TOP 09 srazila na hranici volitelnosti, i přes chvályhodnou aktivitu Karla Schwarzenberga.


Neumřít v práci: kolik milionů je třeba na předčasný důchod?

 Důchodce, ilustrační foto


Kdy tedy skončí Babiš? Až se odporoučí ekonomický růst, což, zdá se, tak brzy nebude. Ačkoli řada podniků cítí ochlazení a je opatrnější ve svých plánech a investicích, aby jim nezlomily vaz v případě hospodářského poklesu, existuje množství těch, které mají plné zakázkové knihy na celý letošní rok. A právě opatrnost a obezřetnost firem, které jsou lépe připraveny na krizi, ještě minimálně v roce 2019 ekonomický růst prodlouží.

Na brzdu nešlapou ještě ani spotřebitelé rozparádění prudkým růstem mezd, a až problémy přijdou, bude jim taky chvíli trvat, než se z konzumní horečky vyspí a dají dohromady.

BRAND24

Vláda Andreje Babiše tak má ještě minimálně rok k dobru, a přežije klidně i deset Čapích hnízd, nehledě na prověřování dotací Agrofertu, na které se právě chystá Evropská komise.

Čtěte další komentáře autora:

Čeho se bojí české banky?

2008. Rok, který přepsal ekonomickou teorii

Řecký experiment, který se nepovedl

Hypotéky, ČNB a návrat Řecka na scénu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).