Menu Zavřít

Další problémy pro premiéra: Evropská komise viní Babiše z konfliktu zájmů

1. 12. 2018
Autor: čtk

Právníci Evropské komise (EK) podezírají českého premiéra Andreje Babiše (ANO) ze střetu zájmů a z porušení unijních pravidel kvůli dotacím pro holding Agrofert. Píše to britský deník The Guardian, francouzský list Le Monde a německý deník Süddeutsche Zeitung s odvoláním na uniklou zprávu právní služby komise. Babiš obvinění odmítá, chová se prý přesně podle zákona.

Podle Guardianu Česku hrozí, že bude muset uhradit alespoň část z 82 milionů eur (2,1 miliardy korun), které byly Agrofertu vyplaceny v tomto roce. Konečný účet by údajně mohl být mnohem vyšší.

Babiš vložil Agrofert loni do svěřenských fondů. „V žádném střetu zájmu nejsem, chovám se přesně podle zákona, tak jak jej přijal parlament a po mně český právní systém na základě lex Babiš vyžadoval. Svěřenské fondy neřídím ani neovládám,“ uvedl.

Podle zprávy právníků ale skutečnost, že je Babiš vzhledem ke svěřenským fondům stále konečným uživatelem výhod, odpovídá „hospodářskému zájmu“, jak jej definuje 61. článek nařízení o pravidlech pro unijní rozpočet. V něm stojí, že střet zájmů nastává, pokud je „ohrožen nestranný a objektivní výkon funkcí“ kvůli rodinným důvodům, citovým vazbám, kvůli politické či národní sblíženosti a právě také kvůli možným hospodářským zájmům. Právníci poukázali na to, že v Babišově případě by mohl být relevantní rovněž konflikt zájmů z rodinných důvodů, protože jeho žena Monika je zapojena do činnosti Agrofertu.

V interním materiálu se píše, že Babiš má zájem na ekonomickém úspěchu Agrofertu. Dokument právní služby připomíná, že v České republice vláda navrhuje státní rozpočet a je odpovědná za jeho naplňování. Částky, které jsou později proplaceny z fondů EU, jsou částí českého rozpočtu.


Andrej I. Nedotknutelný. Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo se natahuje

 Premiér Andrej Babiš


„Je v první řadě na českých úřadech, aby přijaly odpovídající opatření,“ napsala právní služba. Jednou možností podle právníků EK je, že Babiš a jeho rodina přetnou všechny vztahy s firmami, druhou, že firmy přestanou získávat peníze z fondů. Třetí, teoretickou možností je, že se premiér zdrží jakékoliv účasti na rozhodováních, v nichž by mohl být ve střetu zájmů. Třetí variantu ale zpráva pokládá za nedostatečnou.

Europarlamentní seskupení Zelení - Evropská svobodná aliance (Zelení/EFA) požaduje, aby Babiš ukončil veškeré vazby na Agrofert, nebo odstoupil z funkce premiéra. „Neexistuje žádné ospravedlnění zneužívání výkonu vysoké státní funkce pro osobní zisk,“ uvedl předseda skupiny Zelení/EFA v Evropském parlamentu Philippe Lamberts.

Podle Babiše ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) před měsícem požádala ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) o právní analýzu. „Je připravená a v pondělí ji projedná vláda,“ uvedl. Poznamenal také, že analýzu právníků Evropské komise zatím neviděl, dozvěděl se o ní z médií.

Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka pokládá nařčení za nesmysl. Firmu nikdo nekontaktoval. Babiš podle něj učinil vše, co po něm právní systém vyžadoval. „Svěřenecké fondy neřídí ani neovládá. Agrofert čerpá dotace zcela v souladu s českým i evropským právem a podle stejných pravidel jako všichni ostatní příjemci dotací v České republice,“ dodal mluvčí.


Přečtěte si: Neber dotace, neber dotace, neber dotace...

 Andrej Babiš se vyjadřuje ke kauze údajného únosu svého syna na Krym


Respekt upozornil, že ve slovenském rejstříku, kde firmy spolupracující se státem musí na rozdíl od Česka uvádět, kdo za nimi reálně stojí, je Babiš veden u Agrofertu jako takzvaný konečný uživatel výhod. Server upozornil, že v loňském rozhovoru pro magazín Forbes Babiš uvažoval nad tím, že by jednou mohl Agrofert prodat na burze. Podle Respektu tak trvá jeho zájem na úspěšném fungování firmy.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš v pondělí vyzve české úřady, aby se zabývaly údajným střetem zájmů Babiše a ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) a zabránily případným škodám souvisejícím s neoprávněným čerpáním dotací. Pro vicepremiéra a šéfa ČSSD Jana Hamáčka je nepřijatelné, aby Česko vracelo dotace za Agrofert. Věc podle něj musí vysvětlovat Babiš, nikoli sociální demokracie.

Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že tento stav by v každé demokratické zemi znamenal rezignaci premiéra na jeho funkci. „To ale od Andreje Babiše nečekám. Odpovědnost za to mají dnes i ti, co ho za každou cenu drží u moci, tedy sociální demokraté a komunisté,“ uvedl. Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila se země po všech kauzách českého premiéra pro ostatní s konečnou platností stala nejzápadnější částí východní Evropy.

Představitelé KSČM a SPD mají k informacím o možném střetu zájmů rezervovaný postoj. Předseda komunistů Vojtěch Filip se chce zabývat jen rozhodnutím orgánů EU, nikoli novinovými spekulacemi. Také místopředseda SPD Radim Fiala podotkl, že jde zatím pouze o uniklé informace.

EBF24

Hospodářské noviny (HN) v červenci uvedly, že Agrofert loni získal na dotacích rekordních 2,1 miliardy korun. Na dani z příjmu firma ve stejném období zaplatila 739 milionů korun.

TI: Česko by mělo případně vrácené dotace po Agrofertu vymáhat
Pokud Česká republika bude muset vracet Evropské unii peníze kvůli dotacím pro Agrofert, měla by je následně po holdingu vymáhat. Uvedla to organizace Transparency International (TI), která v září podala Evropské komisi podnět kvůli podezření na střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle právníka TI by získání případné kompenzace bylo právně velice složitým a dlouhým procesem.

„Šach-mat pro miliardové EU dotace pro Agrofert a premiéra Babiše. Transparency podala svůj podnět Evropské komisi naprosto oprávněně, peníze se budou vracet, střet zájmů musí Babiš vyřešit,“ uvedl ředitel české pobočky TI a člen globální správní rady TI David Ondráčka. Organizace míní, že Babiš by měl ukončit dvojí roli politika a byznysmena.

Podle právníka TI Petra Leyera by v případě vracení dotací byla poškozeným primárně Česká republika a původci škody by byli Babiš a Agrofert. „Česká republika by pak měla tuto škodu zpětně vymáhat a Agrofert tuto škodu České republice kompenzovat. Právně to však bude velice složitý a dlouhý proces,“ uvedl.

Čtěte také:

Hamáček: Soudní znalec znovu vyšetří Andreje Babiše mladšího

Matka Andreje Babiše mladšího žádá o ochranu své rodiny. Zkritizovala novináře

Babiš: Právník mé exmanželky podal trestní oznámení na Seznam Zprávy

Babišova exmanželka pro švýcarská média: Syn určitě nebyl unesen, otec ho přijel utěšit

Babiš: Syn je přesvědčen, že byl na Krymu nedobrovolně

Komentář: Koalice dotačního podvodu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).