Menu Zavřít

Další dopad brexitu: hlasování zkrátilo Britům spánek o 16 minut

28. 3. 2019
Autor: Profimedia.cz

Hlasování o brexitu i prezidentské volby v USA dle vědců Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) zkrátily lidem po celém světě spánek. Zjistili to z 16 milionů anonymizovaných spánkových záznamů.

„Nově analyzovaná data o vlivu prezidentských voleb v USA nám pomohla potvrdit dvě dřívější hypotézy: zaprvé - takto významné geopolitické události mají prakticky celosvětový dopad na spánek lidí, zadruhé - díky moderním technologiím máme k dispozici mimořádně efektivní nástroj, jak tyto vlivy zkoumat,“ uvedl jeden z autorů studie Filip Španiel z NUDZ.

Vědci spolupracovali s vývojáři úspěšné české mobilní aplikace pro monitorování spánku SleepAsAndroid. Aplikace funguje jako takzvaný chytrý budík, díky sledování spánkových cyklů probudí uživatele v optimální chvíli. Při jejím stažení uživatelé dávají souhlas, že data mohou být použita k vědeckým účelům.

Věříte, že Velká Británie opustí Evropskou unii?

Podle studie se spánek při hlasování o brexitu ve Spojeném království oproti ostatním zemím zkrátil o 16 minut a o 13 minut se zkrátil spánek lidem v USA v den zvolení Donalda Trumpa. Dle vědců se jedná o markantní změny.

„Porovnání délky spánku s hodnotami z předchozích let však přineslo daleko výraznější pokles: u nejčastější (mediánové) délky spánku došlo ve Spojeném Království oproti roku 2015 k propadu o 18 minut, v případě Spojených států a prezidentských voleb dokonce o 38 minut,“ dodal další z autorů studie Eduard Bakštein. Podle něj v případě prezidentských voleb v USA následující den uživatelé aplikace významně dospávali, v případě brexitu se hodnoty spánku již následující den po hlasování vrátily do normy.


Čtěte esej O šimpanzích a želvách

 Ilustrace k eseji O šimpanzích a želvách


Zajímavé výsledky přineslo také srovnání zkrácení spánku v jednotlivých zemích napříč sledovaným regionem Severní Ameriky a Evropy. Lze z nich odvodit, ve kterých zemích patrně nebylo lidem politické dění v Británii či USA lhostejné.

„V případě hlasování o brexitu byl nejvýraznější propad v délce spánku kromě Velké Británie zaznamenán v Portugalsku a Španělsku a dále v pásu států od Beneluxu, přes Německo až po východní Evropu včetně České Republiky, Polska a Ukrajiny. Chladnými naopak patrně hlasování o brexitu nechalo uživatele aplikace v USA, Kanadě, Itálii, Norsku a Ruské federaci,“ informoval mluvčí NUDZ Jan Červenka.

[yop_poll id="2844"]

V den amerických prezidentských voleb výrazně méně spali pouze občané USA a Kanady, zatímco u většiny Evropanů neměla tato událost dle vědců větší dopad na délku spánku. Jedinou výjimkou bylo zřejmě Dánsko.

Článek vydaný v mezinárodním časopise Social Science and Medicine vědci zkoumali i změnu délky spánku napříč státy a vliv dalších faktorů, jako je například změna letního času na zimní. „Výzkum ukazuje, jak lze i méně přesná měření z běžně využívaných mobilních aplikací využít pro výzkum změn spánkových návyků v čase i prostoru v měřítku, které by u tradičních metod sledování spánku bylo zcela nemyslitelné,“ doplnil Španiel.

EBF24

Infografika: Tvrdý brexit stále ve hře. Kde by bolel nejvíc?

 Dopad tvrdého brexitu na zaměstnanost

Přečtěte si také:

Po schválení dohody o brexitu odstoupím, oznámila Mayová

Na útěku před brexitem. Británie přichází o více než 200 tisíc pracovních míst

Brexit tvrdý a hladový: Británii bez přístupu na unijní trh hrozí nedostatek jídla

Brexit sílu Londýna neovlivní. Británie zůstane druhou největší geopolitickou mocností

Brexit a propad libry trápí fotbalisty. Chtějí mít smlouvu v eurech

Nejistota a komplikace. Tvrdý brexit by vnesl chaos do dopravy, obchodu i legislativy

Lídři EU se dohodli na odkladu brexitu ve dvou variantách

Odchodem Británie z EU posílí hlavně Německo a Francie, myslí si odborníci

Odpůrci brexitu chtějí nové referendum. Do ulic Londýna jich vyšly statisíce

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).