Menu Zavřít

Český byznys žije: tuzemské firmy skupují domácí magnáti i velcí zahraniční hráči

13. 7. 2019
Autor: CC0 via Pixabay

Manažeři jsou optimističtější než loni. Deset největších fúzí a akvizic za první pololetí v součtu vychází na 99 miliard korun.

Bude to silný rok, zakázek na pomoc s prodejem či nákupem podniku máme více než v loňském roce, shodují se oslovení manažeři poradenských společností a právních kanceláří. Zdá se, že očekávané zpomalení ekonomiky oboru pomohlo.

Stávající vlastníci již nemají tak vysoké požadavky na prodejní cenu a jejich představa se blíží tomu, co jsou kupující ochotni zaplatit. Častěji než loni tak jednání skončí uzavřením obchodu.

Pokud vezmeme žebříček nejbohatších Čechů, lze říci, že nakupovali téměř všichni. Můžeme to vzít pěkně popořadě. Petr Kellner navýšil podíl v Home Creditu a zajímá se o Heuréku, svěřenské fondy Andreje Babiše vstoupily do květinářství Flamengo, Daniel Křetínský expanduje v zahraničí, Karel Komárek dokoupil čtvrtinu Sazky, Pavel Tykač získá dvě teplárny a tak dále.


Zbytečné lety do Pekingu: čeští vývozci se dobře prosazují jinde


Nenakupovali jen oni. Česká republika zůstává dále v přízni zahraničních investorů. Za velkými transakcemi letos stáli spíše finanční než strategičtí investoři. Typickým příkladem mohou být australské fondy skupiny Macquarie, které zcela ovládly síť plynovodů na většině českého území. Fond General Atlantic před pár týdny koupil majoritu ve vyhledávači letenek Kiwi.com.

Až nečekaný optimismus

Jaké nálady teď mezi byznysmeny v Česku i jinde ve světě převládají? Právě na to se zaměřil průzkum poradenské společnosti EY. Výsledek je překvapivý. Navzdory periodicky vyskakujícím zprávám o nástupu recese jsou top manažeři velkých společností většími optimisty než před rokem. „Závěr je takový, že buď v letošním a příštím roce nastane silný růst ekonomiky, nebo jsou manažeři příliš velkými optimisty,“ poznamenal k výsledkům Barometru investiční důvěry vedoucí partner EY Vladislav Severa.

Jeho kolega, ředitel oddělení fúzí a akvizic Štěpán Flieger, z výsledků průzkumu vyzdvihl rostoucí zájem o firemní akvizice tažený hlavně finančními investory – soukromníky i fondy. Co se týká transakcí v Česku, platí zde symbolická hranice jedné miliardy korun. Obchody nad tuto hranici přilákají zájem zahraničních kupců, zatímco transakce v řádu stovek milionů korun mezi sebou uzavírají téměř výhradně místní byznysmeni.

 Plynová investice. Investiční fond jet2 byznysmena Igora Faita v květnu koupil 55procentní podíl ve výrobci plynových kogeneračních jednotek Tedom

Co se týká oborového zaměření, dochází k přelivu zájmu od těch tradičních k moderním a perspektivním. „Poptávka po akvizicích firem neklesá, a to zejména v lukrativních oborech, jako jsou farmaceutický průmysl, energetika, IT a technologie a telekomunikace.

Naopak v souladu s trendem elektrifikace automobilové dopravy poněkud opadl zájem o klasické producenty v oblasti automobilového průmyslu, který je však na druhé straně částečně vyvažován zájmem o společnosti vyvíjející nové technologie pro elektromobily,“ říká Jan Frey, partner právní společnosti Havel & Partners se zaměřením na oblast fúzí a akvizic.

Podobnou zkušenost má také partner poradenské společnosti KPMG Igor Mesenský. „Zájem je o IT společnosti, které podnikají v oblasti data analytics nebo business intelligence. Přetrvává zájem o automobilový sektor, zdravotnictví, distribuci a velkoobchod. Zájem je i o výrobní společnosti, obzvláště pokud mají vlastní produkt a vývoj,“ popisuje Mesenský.

Koncentrace vlivu

Nápadně často se letos lze setkat s transakcemi, kdy jeden z vlastníků vyplatí druhého spoluvlastníka a získá ve firmě stoprocentní podíl. Typickým příkladem může být úplné ovládnutí skupiny Sazka Group ze strany holdingu KKCG byznysmena Karla Komárka. Ten koupil čtvrtinový podíl od Jiřího Šmejce, a získal tak kontrolu nejen nad Sazkou, ale také nad aktivitami na loterijním a herním trhu v Itálii, Řecku a Rakousku.

 Deset velkých

Na souhlas antimonopolních orgánů zatím čeká dokončení největšího letos uzavřeného dealu. Australská investiční skupina Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) odkoupí zbývajících 50,04 procenta akcií společnosti Innogy Grid Holding, tedy provozovatele sítě plynovodu GasNet na téměř celém území republiky s výjimkou Prahy a jižních Čech. Dokončí se tím postupné ovládnutí plynárenské firmy zahájené odkupem prvních 35 procent akcií skupinou MIRA před více než šesti lety.

Další podobná transakce byla uzavřena v polovině června. Skupina investorů okolo Ivana Zacha vyplatí druhého spoluvlastníka televizní skupiny Prima Vladimíra Komára. Skončí tím spolupráce obou byznysmenů, kteří na počátku roku 2017 společně odkoupili podíl švédské mediální skupiny MTG v Primě. Zmínit lze také obchod za více než šest miliard korun, díky kterému ČSOB plně ovládla Českomoravskou stavební spořitelnu.

Jaké má koncentrace vlastnictví výhody? „Důvody jsou při každé transakci specifické. Může jít o rozdílný pohled na budoucí směřování firmy a zároveň neochotu všech majitelů společnost prodat. Konsolidace vlastnictví navíc zjednodušuje řízení. Takovému řešení nahrává obvyklé předkupní právo mezi spolumajiteli,“ vysvětluje Štěpán Flieger z EY.


Nová vlna českého byznysu: Expanduj, dokud můžeš


Výsledkem pak je firemní skupina s jedním vlastníkem a jasným oborovým zaměřením. „Velcí hráči mají vlastní kapitál, přístup k bankovním prostředkům a již několik let mají mnozí z takových hráčů interní tým, který má za úkol konsolidovat konkrétní obory. Vidíme i trend, který v minulosti nebyl natolik zjevný – zaměření na konkrétní obory,“ říká šéf společnosti Patria Corporate Finance Marek Rehberger.

Investorští mušketýři

V protikladu ke koncentraci majetkových podílů je druhý současný trend – sdružování investorů za účelem společného nákupu firem a komerčních nemovitostí.

„Sledujeme celou řadu nově vznikajících firem s rozdrobenou vlastnickou strukturou, do nichž dále vstupují investoři. Zejména ze strany venture kapitálových fondů registrujeme značný posun ve flexibilitě co se týče požadavků na jejich investice,“ popisuje Jan Frey.

Příkladem takových investorských mušketýrů, kteří se dělí o vstupní investici, riziko a budoucí výnosy, je trojice tvořená bývalým spolumajitelem České gumárenské Oldřichem Šlemrem a zakladateli Avastu Pavlem Baudišem a Eduardem Kučerou.

Letos v lednu dotáhli do konce odkup známého pražského hotelu InterContinental od slovenské firmy Best Hotel Properties.


Čtěte rozhovor: Fait: Ekonomika zpomalí. A pak začnu nakupovat


Jinou formu spolupráce přestavují fondy kvalifikovaných investorů. Také ty daly letos o sobě vědět. Brněnská investiční společnost Jet Investment prostřednictvím svého fondu Jet2 v květnu koupila 55procentní podíl v třebíčské strojírenské společnosti Tedom. Jedná se o největšího českého výrobce malých energetických zdrojů – plynových kogeneračních jednotek. Ředitel podniku Josef Jeleček zde spolu s dalšími akcionáři zůstává v roli minoritního vlastníka.

Podobnou, i když z finančního hlediska výrazně menší transakcí je obchod, za kterým stojí skupina investorů sdružených ve fondu SkyLimit Industry – Michal Bakajsa, Ľubomír Červeňák, Marián Fabian a Jaroslav Sopuch. Ti v červnu koupili majoritu ve strojírenské společnosti Technik Partner se sídlem v Bořanovicích u Prahy. Také zde zůstávají zakladatelé a původní majitelé v roli manažerů a spoluvlastníků.

Energetika, média, cokoliv

Letošní skóre není zajímavé jen tím, které obchody již byly uzavřeny. Aktuálně se chystá hned několik velkých firemních prodejů, některé i v řádu desítek miliard korun. Příkladem může být TV Nova a další evropské komerční televize, které zkouší prodat americká CME. Podle nedávných spekulací v různých médiích se o tato mediální aktiva ucházejí nejméně tři zájemci, z nichž jedním má být česká finanční skupina PPF.

Změna čeká také zažité poměry na energetickém trhu. Německý E. ON nabízí ústupky, aby přiměl Evropskou komisi ke schválení vytoužené akvizice konkurenční společnosti Innogy. Vedle jiných aktiv chce prodat i skupinu Innogy Česká republika, pod kterou spadá největší dodavatel plynu tuzemským zákazníkům. Prodejní cena se téměř jistě vyšplhá do desítek miliard korun.

Mezi odborníky se hovoří také o prodeji výrobce nemocničních lůžek Linet a Českých radiokomunikací. Spekuluje se i o rozprodeji části aktiv, která převzala čínská korporace CITIC Group po zkrachovalé CEFC.

EBF24

Český byznysový ekosystém není zatuchlý a stojatý rybník, ale tekoucí řeka plná života. A to je dobrá zpráva.

Dále čtěte:

Českému vývozu na jaře dojde dech, varují exportéři

Zkouška orchestru, než začne stoupat voda. Recese přijde, jsme připraveni?

Německý rozpočet se může propadnout do schodku, varuje vládní dokument

Poučení z Velké recese? Jaksi nikde

Ochlazení ekonomiky? Zatím fakt nemrzne

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).