Menu Zavřít

Kiwi má nového majitele: General Atlantic koupil těsnou většinu za necelé tři miliardy

8. 6. 2019
Autor: Martin Pinkas/Euro

Do nejznámějšího českého startupu Kiwi.com vstoupil světový hráč. Zhruba 51 procent brněnského vyhledávače levných leteckých spojení koupila společnost General Atlantic za necelé tři miliardy korun. Transakce ocenila společnost Kiwi.com na víc než pět miliard korun.

Zakladatel Kiwi Oliver Dlouhý si ponechal téměř celý svůj podíl, stejně jako jeho spoluzakladatel Jozef Képesi a další člen vedení Luboš Charčenko.

Jen polovinu svého podílu prodala společnost Touzimsky Airlines, kterou spoluvlastní Jan Veverka, majitel mateřské Touzimsky Kapital, jeho rodinný přítel Aleš Zázvorka, šéf a vlastník společnosti IBG vyrábějící baterie, a z malé části i exšéf ČEZ Martin Roman. Ti všichni věří, že s novým majoritním akcionářem, americkým General Atlantic, hodnota firmy dál rychle poroste a jejich podíly se ještě výrazně zhodnotí.

Používáte Kiwi při nákupu letenek?

Kompletně akcionářskou strukturu Kiwi opouští Jiří Hlavenka, Ondřej Tomek a Jaroslav Kokolus a bývalá výkonná ředitelka firmy Lucie Brešová.

Konečné ocenění

Prodejní proces začal loni na podzim pod vedením Citibank, která s Kiwi dlouhodobě spolupracuje. Již předtím se objevovali zájemci o vstup. Byl mezi nimi i největší světový prodejce letenek, společnost Skyscanner momentálně kontrolovaná čínskými investory. Zájem měly ale i některé známé private equity fondy. Mezi akcionáři však nepanovala shoda na prodeji, a tak k vážnějším jednáním nedošlo. Padala však ohodnocení Kiwi pohybující se kolem dvojnásobku sumy, za niž se nakonec prodávalo. Vliv na cenu měla podle některých akcionářů i současná situace na trhu letecké dopravy, která zvyšuje rizikovost investic v oboru.

General Atlantic je mezinárodní private equity společnost se sídlem v New Yorku. Spravuje aktiva v hodnotě 31 miliard dolarů. Založil ji už v roce 1980 irsko -americký miliardář Charles F. Feeney, který zbohatl na bezcelním obchodě. Byl jedním ze zakládajících společníků Duty Free Shopers Group a patří také ke známým filantropům. Obdaroval velkými částkami především univerzity. Nejvíce svou alma mater Cornell University a vysoké částky věnoval i několika vysokým školám v Irsku.

General Atlantic se zaměřuje vedle technologického sektoru především na firmy podnikající v retailu, finančních službách a jsou mezi nimi podíly ve známých společnostech, z nichž u nás působí například Flixbus, Uber či Airbnb nebo Saxo Bank.

Začátek od Skypickeru

Vyhledávač letenek nespolupracujících leteckých společností začal vyvíjet v Brně Oliver Dlouhý a s programátorem Jozefem Képesim na podzim roku 2011 a další rok v dubnu vznikla společnost Skypicker jako startup s podporou brněnského internetového investora Jiřího Hlavenky. V roce 2013 vstoupil do společnosti první velký investor, společnost Touzimsky Airlines. S jeho penězi se firma mohla nadechnout, a to se projevilo. Už v roce 2015 přesáhly tržby dvě miliardy korun. O rok později byly už čtyřnásobné a převyšovaly osm miliard korun. V roce 2017 dosáhly téměř osmnácti miliard a tempo růstu je stále raketové.

V roce 2016 koupil Skypicker za osm set tisíc dolarů doménu původně cestovatelského portálu Kiwi.com, začal ji užívat pro své produkty a přejmenoval tak i samotnou společnost. V současnosti Kiwi prodává patnáct tisíc letenek denně a denní tržby odpovídají celoročnímu obratu kolem čtyřiceti miliard korun. Podstatné je, že z těchto obratů vytváří slušný zisk ve vysokých desítkách milionů korun. Prostor pro další růst je prakticky neomezený. Generuje ho především zapojování dalších regionů a lokálních aerolinií do systému zpracovávajícího letové řády.


Návštěva v Kiwi.com: Podívejte se, odkud prodává letenky miliardář Oliver Dlouhý


K tomu, aby celý systém bezchybně fungoval, museli v Kiwi vyřešit řadu vedlejších problémů nesouvisejících až tak se samotnou technologií. Protože spojují nespolupracující aerolinie, musejí vůči klientům přebírat záruku za situace, kdy dojde ke zpoždění a uletí přípoj nebo nastane zrušení nějakého letu. Vypořádat se museli i s tím, že tržby generují v mnoha světových měnách a v nejrůznějších měnách také platí za nákup letenek. Mezi platbou od klienta a platbou letecké společnosti je navíc několikadenní časový úsek a je nutné řešit mnohonásobné kurzové riziko.

BRAND24

Ne vše se v Kiwi vždy vyvíjelo ideálně. V roce 2017 přenechali Oliver Dlouhý s Jiřím Hlavenkou část svého podílu ve výši 8,5 procenta Jaroslavu Kokolusovi, zakladateli sítě parfumerií Fann. Ostatní akcionáři považovali způsob, kterým se to stalo, za porušení svých akcionářských dohod a z nich vyplývajících předkupních práv. Vztahy mezi vlastníky se tehdy hodně zhoršily. V průběhu prodejního procesu se však podle vyjádření obou stran mnoho vyjasnilo a situace se zklidnila.

Miliardář z borůvčí
Zakladatelem Kiwi a dnes zbrusu novým českým miliardářem je jednatřicetiletý Oliver Dlouhý, nevlastní bratr herců Michala a Vladimíra Dlouhých. Myšlenka na založení vyhledávače, který by uměl spojovat lety nespolupracujících aerolinek, ho napadla, když sám hledal nejlevnější spojení do Portugalska, kam chtěl letět na dovolenou s přítelkyní. Tehdy zjistil, že to není vůbec jednoduché, ale cestovateli se to může velmi vyplatit, a tudíž je to zajímavá podnikatelská příležitost.

Oliver byl podnikavý od dětství. Sám s oblibou vyprávěl, jak ho ve čtrnácti letech zaujalo na rodném Jindřichohradecku to, že četní sběrači borůvek nosí svůj úlovek do výkupu, když projíždějící rakouští turisté jsou u silnice ochotni zaplatit násobek standardní výkupní ceny. A tak se postavil před výkup, za lepší cenu nakoupil a pak si rozložil stolek u silnice nedaleko přechodu do Rakouska a vydělal si první peníze.

V Jindřichově Hradci vystudoval gymnázium, ale zřejmě nebyl úplně studijní typ. Následně totiž neúspěšně studoval čtyři vysoké školy. Sám to vysvětluje tak, že měl vždy problémy s autoritami a s dodržováním pravidel, které mu někdo někde stanovil. „Jako jediný způsob, jak se uživit, mi z toho nakonec vyšlo podnikání, kde jste svým pánem a sám se musíte vykopat z postele a jít něco dělat,“ řekl v rozhovoru pro týdeník Euro v roce 2015. Prakticky od dětství zkoušel podnikat v různých oborech. Vyráběl a prodával jukeboxy, dovážel elektronické cigarety…

V roce 2012 spustil Skypicker, později přejmenovaný na Kiwi.com, takřka bez peněz s finanční podporou své babičky. Vyhledávač levných letenek do celého světa nicméně začal velmi rychle vydělávat a obratem se dostal mezi deset nejužitečnějších webů pro cestovatele vybíraných deníkem New York Times. Uzavřená transakce ohodnocuje jeho podíl na téměř na jednu a půl miliardy korun, a to ještě nejspíše nebude konečná.

Čtěte také:

Tržby Kiwi loni opět výrazně vzrostly. Překonaly hranici třiceti miliard korun

Kiwi pokračuje v rychlém růstu. Loni prodalo o polovinu letenek více

Pražský tvůrce aplikací STRV loni utržil 360 milionů, za rok vyrostl o třetinu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).