Menu Zavřít

Buď dojednám dohodu, nebo z EU odejdeme 31. října, slíbil Johnson

26. 9. 2019
Autor: čtk

Britský premiér Boris Johnson je přesvědčený, že se mu s EU podaří dojednat dohodu o brexitu. Johnson to uvedl na zasedání poslaneckého klubu konzervativců známého jako Výbor 1922. V opačném případě Británie jednoduše opustí Evropskou unii 31. října, dodal premiér podle jednoho z přítomných zákonodárců, kterého citovala agentura Reuters. Britský parlament přitom přijal zákon, který premiérovi v případě hrozby brexitu bez dohody ukládá požádat ostatní země EU o další odklad brexitu.

Na setkání se svými poslanci dnes Johnson hovořil rovněž o „zbabělosti“ vůdce opozičních labouristů Jeremyho Corbyna, který podle něj ví, že v parlamentních volbách prohraje.

Premiér před zákonodárci zároveň obhajoval své rozhodnutí používat termín „zákon o kapitulaci“ v souvislosti se zákonem schváleným na začátku září, který má zabránit brexitu bez dohody. Nařízení ukládá vládě v případě bezprostřední hrozby brexitu bez dohody dojednat s EU další odklad odchodu. Konzervativní poslanci dnes nicméně podpořili Johnsonovy argumenty, že zákon podkopává jeho vyjednávací pozici v Bruselu a že měl právo označit ho právě za „zákon o kapitulaci“.

Vystoupí Británie z EU 31. října?

Nejlepším způsobem, jak se dostat z této „jedovaté atmosféry“, která v britské politice panuje, je podle premiéra „dotáhnout brexit do konce“. Jak dodal, pokud jde o nejrůznější výhrůžky poslancům, bere je velmi vážně. Johnson tak reagoval na debatu ze středečního večera, kdy jedna z labouristických poslankyň zmínila, že je poslancům vyhrožováno smrtí a jsou při tom používána slova jako „zrádce“, tedy výrazy, které opakuje právě Johnson. Proto premiéra vyzvala, aby „umírnil svůj jazyk“. Johnson nicméně tehdy její slova označil za „nesmysl“.

Podle Kevina Fostera z konzervativní strany vláda zvažuje další kroky pro zajištění bezpečnosti poslanců a jejich okolí. „A netýká se to jen blízkosti parlamentu, ale i jejich volebních obvodů a internetu,“ dodal Foster bez bližších podrobností.

Brexit bez dohody není dobrá cesta, říká Cameron. Na prohrané referendum myslí každý den

 Britský premiér David Cameron (Zdroj: čtk)

Dále čtěte:

Brexit vyžene ceny potravin v Británii o pětinu. Lékaři se obávají zhoršení zdraví obyvatel

Konečně bez Bruselu: v Británii se rodí zdravější systém dotací pro zemědělce

Smrtící koktejl pro Británii: Johnson, brexit a skotský nacionalismus

EBF24

Johnson svým bombastickým jazykem přede zlatou nit. Chlubí se citováním Homéra ve starořečtině

Chce brexit i Poláky. Britská firma je za levnou sílu z Východu ráda

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).