Menu Zavřít

Konečně bez Bruselu: v Británii se rodí zdravější systém dotací pro zemědělce

7. 6. 2019
Autor: Profimedia.cz

Regionální vláda ve Walesu chce využít odchodu Spojeného království z EU k reformě zemědělství a rozdělování dotací. Přednost mají mít drobní farmáři, kteří provozují udržitelné zemědělství a podporují ochranu půdy a vody. Nový dotační systém chystá i Londýn.

Wales plánuje radikální změnu dotací pro zemědělce, až Británie opustí Evropskou unii a nebude muset vyplácet dotace podle pravidel Společné zemědělské politiky (SZP), která je kritizována kvůli tomu, že zvýhodňuje velké zemědělské podniky a konzervuje často neefektivní a neekologické hospodaření, jež poškozuje půdu i vodní zdroje.

Waleská ministryně zemědělství a životního prostředí Lesley Griffithsová představila plán reformy zemědělství v rámci dokumentu „Brexit and our Land“. SZP mají nahradit roční platby pro zemědělce, které budou zvýhodňovat malé rodinné farmy, jež mají pozitivní vliv na životní prostředí. Například přispívají k biodiverzitě, ochraně půdy a vodních zdrojů. Nebo snižují uhlíkovou stopu.

Systém má být více adresný a podporovat udržitelné zemědělství. Kromě těchto dotací budou mít farmáři nárok i na jednorázové dotace pro větší investice do zemědělských strojů nebo na ustájení dobytka. Systém by měl odměnit také aktivní zemědělce, nikoliv ty, kteří farmy pouze pronajímají.


Politika dotací skosila třetinu evropských rodinných farem. Peníze shrábl Agrofert a spol.


Reforma dotací je nezbytná pro to, aby se vyrovnaly potřeby současných zemědělců a nové generace farmářů, dodala Griffithsová. Změny mají zajistit udržitelnou produkci potravin. Waleský zemědělský sektor zaměstnává 217 tisíc lidí. V zemi žije 3,1 milionu obyvatel.

Šéf unie zemědělců ve Walesu NFU Cymru John Davies aktivitu ministryně ocenil, ale varoval, že ďábel se bude skrývat v detailu.

Nový systém pro zemědělské dotace připravuje i britská vláda, jež z 80 procent kryje rozpočet Walesu. Britský kontrolní úřad NAO však varoval, že trh není na nový systém připraven, proto by měl být v pilotním projektu testován alespoň deset let, jinak může dojít ke kolapsu ostrovního zemědělství.


Zemědělci budoucnosti: francouzský pár živí „zanedbaná minifarma“


Současný plán londýnské vlády počítá s tím, že v roce 2021 spustí pilotní projekt na tři roky. Měl by také podporovat udržitelné zemědělství. Nyní jsou britští zemědělci, kteří chovají hospodářská zvířata, závislí na platbách z Bruselu v průměru z 90 procent, ti, kteří pěstují ovoce, z 10 procent.

Britské ministerstvo pro životní prostředí a potraviny počítá s tím, že současný systém vyplácení dotací podle výměry nebo počtu zvířat se bude po roce 2021 utlumovat a měl by být nahrazen novým systémem po roce 2027. Celkem britské zemědělství zaměstnává 474 tisíc lidí a produkuje polovinu spotřeby potravin na ostrovech.

Mají zemědělci pobírat dotace?

V Anglii bylo vyplaceno v roce 2017 farmářům podle SZP 2,4 miliardy eur (62 miliard korun). Labouristická stínová ministryně pro energetiku a klimatickou změnu Meg Hillierová varovala před tím, že reforma výplaty zemědělských dotací konzervativní vlády není realistická.

Co je Společná zemědělská politika EU
Společná zemědělská politika je v rámci Evropské unie zaměřena na zajištění produkce potravin, jejich export, rozvoj zemědělství a venkova a zabezpečení životní úrovně zemědělců.
Jedná se o jednu z nejstarších a zároveň nejkontroverznějších politik EU. Společná zemědělská politika představuje významnou finanční zátěž a bývá jí rovněž vytýkána podpora nemoderních postupů, vynucování vysokých standardů a produkce potravin s vysokými náklady, což vede k nutnosti dotací. Podíl SZP na rozpočtu EU se postupně snižuje ze 73 procent v roce 1985 na 37 procent roku 2017. Zvyšují se ale výdaje vyplacené přes Evropský zemědělský garanční a podpůrný fond (EAGGF). V roce 2017 to bylo 50 miliard eur.

Zdroj: Wikipedia

BRAND24

Dále čtěte:

Jídlo v koši: nejvíce plýtvá „klimaticky zodpovědná“ nastupující generace

Zahrada Evropy mizí. Španělsko se mění na poušť

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).