Menu Zavřít

Britský odborník na emise: Odpojení německých jaderných bloků je groteskní

3. 12. 2019
Autor: Profimedia.cz

Předseda britského výboru pro klimatickou změnu v letech 2008 až 2012 Adair Turner kritizuje německý plán snižování emisí odpojováním jaderných elektráren ještě před vypršením jejich životnosti. Takové rozhodnutí je v krátkodobém horizontu groteskní, protože ztěžuje přechod na bezuhlíkové hospodářství.

Britský expert na snižování emisí skleníkových plynů Adair Turner tvrdí, že minimálním klimatickým závazkem jednotlivých států má být nulová produkce emisí do roku 2050. I z tohoto důvodu si myslí, že odpojovat jaderné reaktory před skončením jejich životnosti v Německu nedává příliš smysl.

„Myslím, že Německo dělá chybu, když odpojuje reaktory ještě před skončením jejich životnosti. Je to groteskní rozhodnutí, protože to činí přechod k bezemisní ekonomice o hodně těžší. O to rychleji se musí stavět obnovitelné zdroje energie. Z krátkodobého pohledu je odstoupení od jádra špatné v boji proti změně klimatu,“ odpověděl na otázku týdeníku Die Zeit, jak vnímá to, že Spojené království se jádra na rozdíl od Německa nevzdalo.

Německý týdeník připomenul, že rozhodnutí o klimatických cílech, které s velkou publicitou odsouhlasila německá vláda a později i parlament, má Británie už jedenáct let. A daří se jí produkci klimatických plynů snižovat. Turner v debatě o snižování emisí sehrál důležitou roli, v letech 2008 až 2012 byl prvním předsedou vládního výboru pro změnu klimatu. Je také členem Sněmovny lordů. V červnu 2019 se britský kabinet zavázal, že ekonomika ostrovů bude do roku 2050 klimaticky neutrální.


Stavte turbíny, vítr je čím dál silnější, tvrdí studie. Čeští odborníci nadšení brzdí

 Výstavba větrné elektrárny ve Václavicích u Hrádku nad Nisou


„Jsem si naprosto jistý tím, že naše emise mohou klesnout až na nulu bez vysokých nákladů. Budeme muset počítat s poklesem HDP asi o jedno procento. Ekonomika i nadále poroste, jen o něco pomaleji,“ vysvětlil ekonom.

Aby bylo možné dosáhnout uhlíkové neutrality, znamená to také offsetové programy, jež mají kompenzovat používání fosilních paliv, a také nákup emisních povolenek. Turner ale tvrdí, že to nebude významné.

Země se musí vypořádat s koncem používání uhlí, zemního plynu se bude podle něj potřebovat jen nepatrné množství. V případě jeho spalování se má ale používat technologie uskladnění uhlíku pod zemí (CCS). Nové technologie mají umožnit, aby se i ocel nebo cement vyráběly bez produkce uhlíkových emisí. „Každá bohatá a rozvinutá ekonomika toho může dosáhnout,“ zdůraznil.

V případě automobilového průmyslu počítá s tím, že nové technologie, například rozšíření elektromotorů, budou znamenat snížení počtu pracovníků v daném sektoru. Při zavádění technologií to je ale normální, přirovnává to k situaci v zemědělství v letech 1950 až 1970 v Německu, Francii a Itálii, kdy se velká část venkovského obyvatelstva musela přeorientovat na profese, jež se uplatní v průmyslu.

Turner je přesvědčen, že v britské veřejnosti panuje široký konsenzus ohledně toho, že se musí něco s klimatickou změnou dělat, nejen o tom hovořit. I v případě lidí, kteří jsou pro tvrdý brexit a odchod z evropských struktur, panuje respekt k doporučením expertní komise k otázkám klimatické politiky. Také premiér Boris Johnson bere otázky ochrany klimatu velmi vážně, dodal. Navíc se příští rok ve skotském Glasgow koná další klimatický summit OSN.

Dále čtěte:

Jedna raketa škodí jako 400 letů přes Atlantik. Studie varuje před dopady vesmírného turismu

Únik metanu z uhelných dolů škodí víc než letecká a námořní doprava dohromady

OSN: Snižování emisí musí být důraznější, jinak teploty do konce století stoupnou o 3,2 stupně

Zelené vystřízlivění: zaměstnanci solární firmy založili odbory a dostali padáka

BRAND24

Větrné turbíny mohou vyrobit mnohem více elektřiny, než lidstvo spotřebuje

Tepelná čerpadla sehrají při snižování emisí klíčovou roli, říká manažer Stiebel Eltron Matten

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).