Menu Zavřít

Britská opozice chce volby až po odkladu brexitu. Johnson kritizoval soud

26. 9. 2019
Autor: čtk

Další mimořádně bouřlivé chvíle zažila ve středu dolní komora britského parlamentu, která obnovila zasedání poté, co nejvyšší soud anuloval nezákonné rozhodnutí vlády přerušit na pět týdnů její jednání. Premiér Boris Johnson večer předstoupil před poslance a obvinil je ze snahy zhatit britský odchod z Evropské unie. Opozice opět odmítla jeho výzvy k vyvolání předčasných voleb a ani po dni plném ostrých projevů tak není další vývoj o mnoho jasnější.

Johnson v Dolní sněmovně prohlásil, že parlament je paralyzovaný a měl by buď nechat vládu dotáhnout do konce brexit, nebo vyslovit kabinetu nedůvěru a umožnit nové volby. Premiér na začátku měsíce přišel o hlasovací většinu a bez podpory opozice tak nemůže hlasování vypsat. Ve svém projevu nabídl, že by nechal poslance hlasovat i o návrhu na vyslovení nedůvěry, který by přišel od některé z menších opozičních stran.

Opozice se ale zjevně nechystá postupovat tímto směrem. „Je to velmi jednoduché: Chcete-li volby, zařiďte odklad (brexitu) a pojďme na to,“ vzkázal Johnsonovi ohledně předčasných voleb lídr labouristů Jeremy Corbyn. Lídr Skotské národní strany v Dolní sněmovně Ian Blackford sice následně vyslovení nedůvěry zmínil, dodal však, že volby by se měly konat, až když bude odstraněna „hrozba brexitu bez dohody“.

Vystoupí Británie z EU 31. října?

Premiér Johnson se při středečním vystoupení před poslanci opakovaně odmítal omluvit za svůj postup ve věci přerušení parlamentního zasedání, který byl podle 11 soudců nejvyššího soudu v rozporu se zákonem. „Není to absolutně žádná neúcta vůči justici, když řeknu, že si myslím, že soud se mýlil, když se vyslovil ohledně v zásadě politického problému,“ uvedl. V souvislosti s ukončením parlamentní schůze prý postupoval stejně jako jeho předchůdci.

Jeho úvodní projev doprovázely takřka neustálé výkřiky poslanců a následovaly ostré názorové výměny s představiteli opozice. Podle deníku The Guardian premiér zvolil „hyperagresivní“ přístup, reportérka televize Sky News Beth Rigbyová na twitteru uvedla, že všichni zúčastnění byli „zuřiví“.

„Viděla jsem víc hodin (jednání) Dolní sněmovny, než kolik jsem schopná si zapamatovat, a tohle byla jedna z nejbrutálnějších a nejšílenějších, co jsem kdy viděla,“ komentovala dění hlavní politická zpravodajka BBC Laura Kuenssbergová. „Ani špetka lítosti od premiéra, který podle včerejšího verdiktu porušil zákon,“ dodala.


Brexit bez dohody není dobrá cesta, říká Cameron. Na prohrané referendum myslí každý den

 Britský premiér David Cameron (Zdroj: čtk)


The Guardian zároveň poznamenal, že Johnsonova slova vůbec nenaznačila, jak nyní vláda hodlá postupovat. Generální prokurátor Geoffrey Cox odpoledne uvedl, že poslanci budou moci „brzy“ znovu hlasovat o vypsání parlamentních voleb, premiér ale toto vyjádření nepotvrdil.

Mezitím opět v Bruselu pokračovala jednání mezi vyjednavači britské vlády a Evropské komise o možné alternativě za tzv. irskou pojistku ze stávající brexitové dohody. Londýn podle britských médií předložil komisi nový dokument, údajně ale jde jen o další předběžný návrh. Irský premiér Leo Varadkar varoval, že pokud Britové do konce příštího týdne nepředloží plnohodnotný návrh ohledně řešení problému s irskou hranicí, pak bude uzavření jakékoli dohody na nadcházejícím summitu Evropské rady jen těžko představitelné.

Dále čtěte:

Brexit vyžene ceny potravin v Británii o pětinu. Lékaři se obávají zhoršení zdraví obyvatel

Konečně bez Bruselu: v Británii se rodí zdravější systém dotací pro zemědělce

Smrtící koktejl pro Británii: Johnson, brexit a skotský nacionalismus

EBF24

Johnson svým bombastickým jazykem přede zlatou nit. Chlubí se citováním Homéra ve starořečtině

Chce brexit i Poláky. Britská firma je za levnou sílu z Východu ráda

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).