Menu Zavřít

Na cestě ke 20 tisícům dolarů? Bitcoin se točí ve 4letém cyklu

6. 3. 2019
Autor: CC0 via Pixabay

Bitcoin zastavil půlroční období poklesu a únor zakončil s meziměsíčním ziskem 11 procent. Vývoj budí optimismus hlavně u těch investorů, kteří mají slabost pro grafy. Podle některých z nich může kryptoměna překonat úrovně z konce roku 2017. Ve vývoji její hodnoty totiž vysledovali pozoruhodné vzorce.

Nejznámější virtuální měna se pomalu zotavuje (aktuálně se obchoduje za necelých 3800 dolarů) a možná zahajuje útok na další rekordní hodnotu. Tento předpoklad podporuje graf, který zveřejnila společnost Canaccord Genuity Capital Markets (CGCM).

Graf zobrazuje zjevnou podobnost ve vývoji hodnoty bitcoinu v letech 2011-2015 a v letech 2015-2019. Pokud trend vytrvá, mohou se ti, kteří nepodlehli panice a oslabujícího aktiva se nezbavili, těšit, že z nich zase budou „virtuální boháči“, uvádí web MarketWatch.

 Graf zobrazující podobnost vývoje hodnoty bitcoinu ve čtyřletém cyklu.

„Pokud bude bitcoin kopírovat vývoj z let 2011 až 2017, dá se říci, že zhruba nyní se nachází na dně a brzy začne šplhat k výšinám. Rekordní hodnoty 20 tisíc dolarů by mohl teoreticky dosáhnout v březnu 2021,“ napsali Michael Graham a Scott Suh z CGCM.

Že bitcoin „krouží“ ve čtyřletém cyklu, nenaznačuje jen tento graf. Také odměna pro těžaře za jeden blok ověřených transakcí se každé čtyři roky snižuje na polovinu. Dochází k tomu po ověření 210 tisíc bloků, což trvá právě zhruba čtyři roky. Nejprve odměna dosahovala 50 bitcoinů, nyní je to 12,5 bitcoinu.

„Ačkoli se nacházíme v jiné situaci než před čtyřmi lety, pozorujeme několik hmatatelných argumentů hovořících pro růst ceny bitcoinu v roce 2019,“ uvedli Graham a Suh. Zmínili přitom zlepšení ve schopnosti zpracovávat rychleji více transakcí, růst na rozvíjejících se trzích či nová institucionální řešení společnosti Fidelity Digital Assets.

KL24

Čtěte: Proč investovat do kryptoměn? Fungují jako uchovatel hodnoty a chrání před inflací

Bitcoin (ilustrační foto)

O virtuálních měnách čtěte v rubrice Kryptoměny:

JP Morgan a blokčejn

Po padesátce zrychlit: zkušení byznysmeni vydělávají na kryptoměnách i aplikacích

Kryptograf: Upřímně? Bitcoin je k ničemu

Kyberútoků v Česku na konci roku ubylo. Loňským hitem byla nelegální těžba kryptoměn

Obchody v bitcoinech na darknetu kvetou. Denní objem se loni zdvojnásobil

Blockchain v praxi. Komoditní platforma Komgo chystá ostrý provoz

České kryptoměnové bankomaty General Bytes dobývají svět. Obsluhují třetinu trhu

Vláda bude podporovat blockchain. Chce do Česka přilákat investice a talenty

Na Maltě má vzniknout banka, která bude podporovat kryptoměny

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).