Menu Zavřít

Uber Eats slaví úspěch v Japonsku. Jídlo roznášejí důchodci

9. 7. 2019
Autor: Ramiro Agustin Vargas Tabares/Profimedia.cz

Alternativnímu přepravci Uber se nedaří proniknout na velmi uzavřený japonský trh. Se službou donášky jídla, Uber Eats, ale slaví v zemi vycházejícího slunce úspěch. Kurýry rekrutuje ze sílící demografické skupiny seniorů.

V Japonsku platí zákaz sdílených jízd, Uber se proto snaží na tamní trh proniknout jinými způsoby. Nabízí dispečerské služby lokálním taxislužbám a zejména službu pro doručování jídla. „V Japonsku jsme velmi úspěšní s Eats,“ řekl agentuře Bloomberg šéf Uberu Dara Khosrowshahi. „Je to velmi účinný způsob představení značky Uber,“ dodal.

Japonská ekonomika se potýká s nedostatkem pracovních sil. Nezaměstnanost dosahuje jen 2,4 procenta. Zároveň se země potýká se stárnutím populace. Pro zaměstnavatele je tak obtížné najít pracovníky v produktivním věku.

Koupili byste si akcie Uberu?

Japonští senioři si ale oblíbili službu Eats a to nejen jako zákazníci, ale i jako rozvozci. „Senioři se nám hlásí jako kurýři,“ potvrdil Khosrowshahi. Uber jídlo běžně rozváží na kolech nebo skútrech. Japonští důchodci ho ovšem roznášejí pěšky, vnímají to jako formu cvičení. „Jde o jednu z oblastí, které jsou specifické pro Japonsko. Nyní prověřujeme, zda se dá použít celosvětově,“ doplnil CEO Uberu.


Japonské inovace: stárnoucí společnosti mají pomoci splachovací pleny pro dospělé

Pleny pro dospělé, ilustrační foto


Jídlo pro Uber doručuje v Japonsku 15 tisíc kurýrů z více než deseti tisíc restaurací v desítce měst. Služba je dostupná 15 procentům populace. Firma ale cítí potenciál pro růst. Během příštího roku posílí svou pobočku na ostrovech o 30 procent.

Uber zároveň věří, že se mu v Japonsku podaří prosadit i v oblasti dopravy. Na místním trhu uzavřel partnerství s řadou taxislužeb a startupů. V Tokiu navíc provozuje taxislužbu Uber Black, která cílí na movitější klientelu. „Bude to trvat dlouho, potenciál trhu je velký,“ komentoval situaci Khosrowshahi. „Inovace v taxislužbě, které vyvíjíme zde, rozšíříme do celého světa,“ uzavřel optimisticky.

BRAND24

Přečtěte si esej: Vylidněná, ne přelidněná planeta

Čtěte také:

Země demografického soumraku. Japonsko se vyrovnává se stárnutím populace

Místo sladu řasy a ústřice: Japonsko po 110 letech mění definici piva

Český export do Japonska by mohl díky nové dohodě vzrůst, tvrdí svazy

Japonsko se otevírá migraci. Stárnoucí ekonomiku mají zachránit statisíce cizinců

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).