Menu Zavřít

Spalovací motory jsou zlo: krajní levice plánuje narušit autosalón ve Frankfurtu

24. 7. 2019
Autor: Profimedia.cz

Odpůrci automobilismu a radikální ochrany klimatu oznámili, že plánují narušit zářijový autosalón ve Frankfurtu nad Mohanem. Různé skupiny protestujících, jež se hlásí k radikální levici, obhajují koncept občanské neposlušnosti, protože vládní politici podle nich nedělají v klimatické politice dostatečně razantní kroky. Pořadatelé veletrhu berou přípravu na demonstranty vážně, obávají se i násilných akcí.

Německý mezinárodní autosalón, který se bude letos konat od 12. do 22. září, bude provázet řada protestů. Už nyní různé skupiny na internetu oznámily, že budou jeho průběh narušovat. Podle nich jde o legitimní akce, protože chtějí upozornit na to, jak současný automobilový průmysl za přihlížení politiků přispívá ke změně klimatu produkcí skleníkových plynů.

„Vhledem k nečinnosti vlád jsme přesvědčeni, že je nezbytná a legitimní občanská neposlušnost, jež povede k mobilitě, která bude šetrná ke klimatu a dostupná pro všechny,“ tvrdí například sdružení Sand im Geriebe, jež vystupuje proti současnému kapitalismu a automobilismu.

Mezi protestujícími mají být také členové radikálního ekologického hnutí, kteří bojovali proti těžbě uhlí v Hambašském lese. „Sledujeme tyto aktivity pozorně. V minulých letech se konaly také protesty, ale bez výzev k blokádám a občanské neposlušnosti. To je nová úroveň,“ komentoval aktivitu radikálních hnutí mluvčí německého svazu automobilového průmyslu VDA, který autosalón IAA pořádá.

Podporu blokádě veletrhu vyjádřila i skupina Ende Gelände, kterou německý úřad pro ochranu ústavy (obdoba české BIS) označil za extrémní levici. Ta se v posledních letech radikalizuje.

Hnutí Ende Gelände od roku 2015 blokuje těžbu uhlí. Naposledy v červnu v Porýní, kdy několik stovek lidí vniklo přes policejní uzávěru do povrchového hnědouhelného dolu Garzweiler. Aktivisté se při odvádění policií fyzicky bránili. Celkem k dolu přišlo demonstrovat osm tisíc lidí.


Stávky místo učení: radikální klimatické požadavky studentů podporují akademici i Brusel

Protestující dívka v Londýně.


Radikální levice podle německých zpravodajců využívá debatu o ochraně klimatu k tomu, aby do svých řad získala nové členy, a také aby byly jejich postoje více společensky přijatelné. Při prosazování svých cílů zamýšlejí uplatnění také násilných forem akce proti velkým částem společnosti, tvrdí zpravodajci s tím, že jedním z „třídních“ nepřátel je i automobilový průmysl, který u veřejnosti budí negativní emoce, a proto je atraktivním objektem pro další protesty.

Radikálové se snaží získat na svou stranu rovněž studenty, kteří se angažují v demonstracích „Fridays for Future“, jež se konají v řadě evropských zemí.

Členové skupiny Sand im Getriebe slíbili, že budou blokovat vstupy na zářijový autosalón vlastními těly. Kdo přesně stojí za tímto protestem, však není jasné, protože protest není oficiálně nahlášen. Pořadatelé jedné z největších automobilových výstav na světě počítají s tím, že půjde o několik stovek lidí.

Jaká protiopatření společně s policií plánují, nechtějí dopředu prozrazovat. Organizátoři veletrhu odpůrce vyzvali k nenásilným krokům a pozvali je k debatě se zástupci automobilek.

Frankfurtský autosalon patří k největším akcím svého druhu v Evropě, např. v roce 2017 ho navštívilo přes 800 tisíc lidí.

Dále čtěte:

Rekordních počet Bavorů vytáhl do boje za ochranu včel

Jádro je nebezpečné a drahé i pro Česko, píše Havlíčkovi německá poslankyně

Obnovitelné zdroje pokryly skoro polovinu německé spotřeby. Ohrožují ale stabilitu sítě

Konec uhlí v Německu by mohl emise CO2 paradoxně zvýšit, varují experti

Recyklace Krušných hor. Němci mají miliony i pro české firmy

Holanďané slibují první dálkový elektromobil: ujede 800 kilometrů

BRAND24

 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).