Menu Zavřít

Stávky místo učení: radikální klimatické požadavky studentů podporují akademici i Brusel

20. 2. 2019
Autor: EPA-EFE/ Profimedia

Protesty mladých lidí, kteří vyjdou ze škol do ulic, jsou v Evropě stále silnější. Minulý pátek protestovalo za ráznější ochranu klimatu deset tisíc britských školáků v šesti desítkách měst. Podobné protesty se uskutečnily v Německu, Francii nebo Belgii. Demonstrace nezletilých podporují akademici i Evropská komise.

Ve Velké Británii se minulý pátek uskutečnil největší organizovaný protest na ochranu klimatu, jehož se účastnili převážně nezletilí. Organizátoři tvrdí, že se do něj zapojilo deset tisíc studentů z 60 britských měst. Inspirovala je k tomu šestnáctiletá Švédka Greta Thunbergová, jež začala s osamoceným protestem loni v srpnu před švédským parlamentem.

Od té doby se demonstrace středoškoláků konaly v Německu, Francii nebo Belgii. Mladí lidé tím projevují nespokojenost se současnou politickou reprezentací, která podle nich nedělá potřebné kroky k tomu, aby zastavila změny klimatu.


Čtěte o masové podpoře iniciativy na ochranu včel v Bavorsku:

Rekordních počet Bavorů vytáhl do boje za ochranu včel

 Demontrace za záchranu včel Rettet die Bienen


Sedmnáctiletá Anna Taylorová, jež patřila k organizátorům protestů, tvrdí, že účast byla ohromující. „Je to způsob, jak ukázat, že mladí lidé nejsou apatičtí. Že jsme připraveni protestovat, aby byly přijaty radikální kroky na ochranu klimatu,“ řekla deníku The Guardian.

V Londýně se sešly asi tři tisíce mladých lidí. Účastníci zablokovali ulici před britským parlamentem. Požadovali, aby lidé ve městě nepoužívali automobily. Studenti tvrdí, že je vláda musí začít poslouchat.

Podporu mladým vyjádřila bývalá šéfka OSN pro klima Christiana Figueresová, jež vyjednávala v roce 2015 podpis klimatické dohody v Paříži. Na stranu studentů se postavily v Británii dvě stovky akademiků, řada z nich jsou univerzitní profesoři. Studenty ocenili také labouristé, včetně jejich lídra Jeremyho Corbina.

Britské školáky podporuje i Švédka Thunbergová. Odmítla kritiku britské premiérky Theresy Mayové, že mladí lidé zameškají vyučování. Podle ní politici už třicet let svou nečinností poškozují planetu.

Studentské protestní hnutí podpořila na začátku února i Evropská komise. Její mluvčí prohlásil podle agentury DPA, že se jedná o pozitivní vývoj v evropské společnosti.

BRAND24

Dále čtěte:

Genocida Indiánů v 16. století způsobila ochlazení Země, tvrdí vědci

Konec uhlí v Německu by mohl emise CO2 paradoxně zvýšit, varují experti

Po autech vlaky. V Německu debatují o zákazu dieselových lokomotiv

Dům bez inženýrských sítí? Česká firma chce uspět v éře klimatických změn

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).