Menu Zavřít

První fond v Česku umožňuje investici do kryptoměn. Očekává výnos přes 30 procent

31. 1. 2018
Autor: Profimedia.cz

V Česku vznikl první fond umožňující investici do virtuálních měn. Kryptofond založila česká investiční skupina Comfort Finance Group CFG, která zároveň uvedla, že jde o první takový fond ve střední Evropě. Prostřednictvím fondu lze investovat do koše virtuálních měn, jako jsou bitcoin, ethereum a další.

Fond očekává výnosy od 30 procent výše. „Z dlouhodobého hlediska je možné, že funkci lídra trhu, kterým je v současnosti bitcoin, převezme jiná měna. Tento fenomén, kdy si lídr nedokáže udržet svou pozici na vrcholu, není ve světě technologií ničím nevídaným. Kryptofond využijí zejména ti, kteří se tomuto riziku chtějí vyhnout a přenechají volbu kryptoměn odborníkům,“ uvedl projektový manažer Kryptofondu Jan Záhumenský.


Investice do kryptoměn: rizika přetrvávají

 Kryptoměny, ilustrační foto


Výhodou Kryptofondu má být jednoduchost investičního procesu, který se podobá investici do běžných fondů. Zájemci tak mohou participovat na růstu kryptoměn i bez hlubších znalostí této oblasti, tvrdí zakladatelé fondu.

Vývoj hodnoty bitcoinu
 Vývoj hodnoty bitcoinu Zdroj: coinmarketcap.com

Někteří analytici však upozorňují, že investice do kryptoměn je riskantní. Před kryptoměnami mimo jiné varoval před několika dny americký investor a filantrop Warren Buffett, který jim předpověděl špatný konec. Kurz bitcoinu je extrémně kolísavý. Od prosincového výstupu na rekord v blízkosti 20 tisíc dolarů ztratil zhruba polovinu hodnoty a obchoduje se nyní kolem 11 tisíc dolarů.


Budoucnost bitcoinu - pro a proti:

Dilema zůstává. Je bitcoin ekonomický nesmysl, nebo měna budoucnosti?

 Bitcoin se propadl pod 10 tisíc dolarů


Na světě existuje téměř 1400 kryptoměn, kromě bitcoinu jde například o ethereum, ripple či litecoin. Zájem o digitální měnu bitcoin i další kryptoměny roste, současně se zvyšuje počet míst, kde bitcoiny přijímají. V Česku je nyní na 300 míst, kde je možné bitcoiny utratit. Tato mapa ale neobsahuje všechny zapojené subjekty.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední světová kybernetická měna. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl ovlivňovat, ani vlády a centrální banky.

BRAND24

Související články:

Mračna nad bitcoinem: Korea zavádí regulaci, přidat se chtějí Francie i Německo

Měna robotů a internetu věcí. Korporace zajímá kryptoměna iota

Konec hry? Čína chce zastavit těžbu bitcoinů na svém území

Na kryptoměnách bohatnou i státy. Hesensko chce prodat zabavené bitcoiny

Nová zábava na kolejích: studenti těží kryptoměny za peníze univerzit

Počítačová sestava, takzvaný rig, pro těžbu kryptoměny, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).