Menu Zavřít

Výstavba větrných turbín v Německu vázne. Ministři se hádají, kdo za to může

14. 11. 2019
Autor: Profimedia.cz

V německé vládě panuje silné napětí ohledně toho, kdo brzdí rychlý přechod k obnovitelným zdrojům energie. Zejména se jedná o výstavbu nových větrných turbín, jež se prakticky zastavila. Ministr hospodářství Peter Altmaier obvinil kolegyni Svenju Schulzeovou, která šéfuje ministerstvu životního prostředí, že komplikovaná legislativa na ochranu přírody neumožňuje provádět energetickou transformaci.

Německé vláda se zavázala, že země bude do roku 2030 využívat ve svém energetickém mixu z 65 procent obnovitelné zdroje. V prvních devíti měsících tohoto roku to bylo 43 procent. S tím, jak se v následující dekádě budou odpojovat poslední jaderné reaktory a také uhelné zdroje, je potřeba, aby se rychle zvýšila výstavba obnovitelných zdrojů. Zejména větrných turbín.

Pozemních větrníků se ale do září postavilo pouze 148 s celkovým instalovaným výkonem 507 megawattů. V posledních pěti letech se stejné množství postavilo vždy za první tři měsíce roku. Ministr hospodářství a energetiky Peter Altmaier (CDU) obvinil z tohoto nepříznivého trendu kolegyni Svenju Schulzeovou (SPD) z ministerstva životního prostředí.


V Česku se letos roztočilo devět větrných turbin. Oproti zahraničí se staví minimálně

 Výstavba větrné elektrárny ve Václavicích u Hrádku nad Nisou


Zelené ministerstvo podle Altmaiera blokuje novou legislativu, jež by zjednodušila výstavbu turbín. Zejména se jedná o zákony týkající se ochrany živočišných druhů a ochrany přírody obecně. „Poškozuje to celou energiewende a její přijetí,“ stěžuje si mluvčí ministerstva průmyslu a energetiky.

Výrazné zpomalení výstavby nových větrníků přidělává vrásky i výrobcům turbín v Německu. Podle zástupců sektoru je situace dramatická. Firma Enercon oznámila, že kvůli propadu v tržbách bude muset zrušit 3000 pracovních míst. Firma do konce října postavila v Německu turbíny o instalovaném výkonu 210 MW, ještě v roce 2017 to bylo desetkrát více, 2 GW.


Levnější než baterie: opuštěné těžební šachty mají sloužit jako zásobárna obnovitelné energie

Vizualizace konceptu firmy Gravitricity


„Po představení vládního klimatického balíčku je jasné, že se problémy budou zvětšovat,“ zlobí se na politiky generální ředitel Enerconu Hans-Dieter Kettwig. Legislativní složitost a občanské protesty podle něj ničí německé know-how v celém sektoru větrné energetiky. Kettwig dodal, že se společnost zaměří na jiné trhy – Skandinávii, jižní Evropu a Jižní Ameriku.

Měla by ČR podporovat více obnovitelné zdroje energie?

Vládní koncepce předpokládá, že nové turbíny se nebudou moci stavět blíže než jeden kilometr od obytných domů. To ale sníží možnosti výstavby na německém území až o 50 procent, namítají firmy.

Ministerstvo energetiky naopak tvrdí, že se sníží počet občanských stížností i soudních sporů mezi sektorem větrné energie a místními komunitami. Altmaier si navíc stěžuje, že ostatní ministerstva nejsou dostatečně iniciativní při přípravě opatření, jež zjednoduší transformaci energetiky.

Dále čtěte:

Větrné turbíny mohou vyrobit mnohem více elektřiny, než lidstvo spotřebuje

Chaos v Bolívii ohrožuje německou e-mobilitu. Morales před svým pádem zastavil projekt těžby lithia

Čeští houbaři a rybáři místo tání ledovců. Německý profesor radí, jak informovat o změnách klimatu

BRAND24

Němci rozebírají 22 reaktorů. Na největším jaderném šrotišti světa vzniká nový byznys

Demolice jaderné elektrárny, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).