Menu Zavřít

Německo na cestě do vesmíru: hledá místo pro vlastní kosmodrom

14. 11. 2019
Autor: Profimedia.cz

Německo uvažuje o výstavbě vlastního kosmodromu. Zejména svaz průmyslu tlačí na to, aby Německo více investovalo do vesmírných technologií. Ministr průmyslu Peter Altmaier s výstavbou kosmodromu souhlasí. Jednou z uvažovaných lokalit je letiště u Rostocku, druhou možností je letiště u Cuxhavenu. Mělo by se jednat o menší nosné rakety pro vynesení satelitů.

Německo chce mít vlastní kosmodrom, ze kterého budou startovat rakety do vesmíru. I když se nemá jednat rozsahem o Mys Canaveral, ze kterého startovaly americké raketoplány, největší evropská ekonomika chce mít vlastní zařízení, ze kterého mohu startovat rakety, jež vynáší například na oběžnou dráhu umělé satelity.

Na větší investice do vesmírného výzkumu a vlastní kosmodrom tlačí zejména německá průmyslová komora BDI. Ani ministr průmyslu Peter Altmaier se nápadu nebrání. BDI žádá, aby se investice z německého rozpočtu do tohoto sektoru zvýšily ze současných 300 milionů eur (7,7 miliardy korun) na 700 milionů (17,9 miliardy korun).

Pro nový německý kosmodrom přicházejí v úvahu dvě místa. Jedním z nich je letiště Rostock-Laage, druhým potenciálním kandidátem je Nordholz/Cuxhaven. Někteří odborníci ale namítají, zda je geografická poloha Německa kvůli velké vzdálenosti od rovníku vhodná pro starty raket.

Tím, že vzniká stále více soukromých firem, jež investují do výzkumu vesmíru, by mohlo Německo výstavbou vlastního kosmodromu vydělat další peníze a přilákat investory, míní zástupci německého průmyslu.

Už nyní patří Německo v leteckém průmyslu ke světové špičce. Aby neztratilo kontakt s americkou nebo čínskou konkurencí, mělo by mít vlastní místo, ze kterého budou startovat rakety. I sousední Francie dává na vesmírný program dvakrát více než Berlín.

Německý kosmodrom by se mohl uplatnit pro malé umělé družice vojenského nebo výzkumného charakteru. Díky pokroku v technologiích jsou umělé satelity stále menší, vysvětlil Matthias Wachter z BDI. Státy Evropské unie v současnosti využívají společný kosmodrom Kourou ve Francouzské Guyaně.

Dále čtěte:

Od Kellnera a Komárka k internetu věcí. Česko je připraveno, tvrdí šéf Sigfoxu Soukal

Na Mars s atomovým pohonem. Bílý dům podporuje NASA ve výzkumu, který začal von Braun

Chaos v Bolívii ohrožuje německou e-mobilitu. Morales před svým pádem zastavil projekt těžby lithia

Caterpillar má těžit na Měsíci suroviny pro výstavbu americké mise

BRAND24

NASA od nového robota očekává nalezení života na Marsu. Obává se reakce lidstva

Vizualizace roveru Mars 2020

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).