Menu Zavřít

NASA prověří bezpečnost ve SpaceX a Boeingu. Důvodem je chování Muska

21. 11. 2018
Autor: Profimedia.cz

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) připravuje rozsáhlou bezpečnostní prověrku společností Boeing a SpaceX, které budou do vesmíru dopravovat astronauty. Napsal to dnes deník The Washington Post s tím, že důvodem kontrol je chování zakladatele SpaceX Elona Muska. Mluvčí NASA Bob Jacobs okolnosti prověrek odmítl komentovat, uvedl ale, že vesmírná agentura se chce ujistit, že obě firmy splňují bezpečnostní požadavky včetně dodržování zákazu drog.

Musk si během nedávného rozhovoru streamovaném na internetu potáhl z marihuanové cigarety a napil se whiskey, což podle informací The Washington Post vedení NASA přijalo s nelibostí. Proto si chce agentura zkontrolovat, jak to v obou společnostech vypadá.

„Musíme americké veřejnosti ukázat, že když posadíme astronauta do rakety, bude v bezpečí,“ uvedl v rozhovoru šéf NASA Jim Bridenstine. Dodal, že ve SpaceX má velikou důvěru, pokud ale budou zjištěny nedostatky, musí se okamžitě napravit. Kontrola začne v příštím roce a potrvá několik měsíců.


Přečtěte si více o Muskově aféře s jointem:

Muskův hodně drahý joint: kouření marihuany ve studiu ponořilo akcie i dluhopisy Tesly

 Elon Musk


První lety s posádkou plánují SpaceX i Boeing v roce 2019. SpaceX pro pilotované lety vyvinul kosmickou loď Crew Dragon. Na svém webu uvádí, že by první zkušební let bez posádky chtěla uskutečnit již v lednu. Boeing pro dopravu astronautů připravil loď CST-100 Starliner.

Od roku 2011, kdy USA odstavily raketoplány, je americký program vysílání astronautů do kosmu zcela závislý na Rusku, které k pilotovaným letům používá své lodě Sojuz.

BRAND24

Dále čtěte:

Elon Musk: jak vydělal peníze na své šílené nápady?

V tempu Elona Muska: den rozděluje na pětiminutovky

Musk pošle lidi k Měsíci. Japonský miliardář Maezawa se tam vydá za pět let

Nejdůležitější muž světa. Musk může postavit na hlavu to, jak žijeme

 Elon Musk

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).