Menu Zavřít

Češi věří zlatu a drahým kovům, investuje však jen pětina lidí

15. 7. 2018
Autor: Profimedia.cz

Nejstabilnější alternativní investicí je pro Čechy zlato nebo jiné drahé kovy. Drahé kovy jako nástroj pro uložení peněz preferuje 48 procent lidí. S velkým odstupem následuje umění (11 procent), starožitnosti (devět procent) nebo kryptoměny (pět procent).

Polovina Čechů sice spoří, ale investovat se bojí nebo přiznává, že to neumí. Investuje tak jen pětina dotázaných. Častěji investují muži, mezi kterými je podíl investorů 26 procent, a domácnosti s příjmy nad 40 tisíc korun (39 procent). Mezi vysokoškoláky je 38 procent investorů. Vyplývá to z červnového průzkumu agentury NMS Market Research pro společnost Golden Gate mezi tisíci respondenty.

Pro většinu (62 procent) je důležité, aby investice a úspory byly alespoň zčásti hmatatelné. Tento požadavek je silnější mezi lidmi staršími 55 let, kde je důležitý pro 69 procent dotázaných. Jen pětina lidí se spokojí pouze s papírovou nebo digitální podobou investic, další pětině je to jedno a nechá si raději poradit.

V současnosti do zlata nebo stříbra investuje kolem 100 tisíc Čechů. Investice se nejčastěji pohybuje v desítkách tisíc korun. Nad 200.000 Kč má uloženo méně než desetina investorů do drahých kovů.

„Český trh s drahými kovy je stále ještě na svém počátku. Zlato a stříbro se už ale stávají běžnou součástí investičních portfolií českých domácností. A v následujících letech předpokládáme dynamický nárůst zájmu o tento typ investic,“ uvedl předseda představenstva Golden Gate CZ Vladimír Brůna.


Ilona Švihlíková: Můžeme si dovolit recesi? Centrální banky jsou bez střeliva

ilustrační foto


Cena zlata momentálně prochází krátkodobou korekcí, když zaznamenala nové letošní minimum. Od začátku roku klesla o tři procenta až na současných zhruba 1260 dolarů za trojskou unci. Důvodem poklesu je podle analytiků mimo jiné rostoucí kurz amerického dolaru a politika prezidenta USA Donalda Trumpa.

„Po pádu z vrcholu v roce 2011 je zlato oproti ostatním aktivům jako jsou akcie, dluhopisy nebo nemovitosti značně podhodnocené, a proto zajímavé pro investory. Jako věky prověřená jistota má smysl zejména fyzické zlato,“ míní předseda představenstva společnosti Colosseum Štěpán Pírko.

Zlato je sice momentálně letos nejlevnější, ale při nákupu v korunách nebo eurech investoři pokles neprojeví právě kvůli vyšší ceně americké měny.

Investoři po celém světě nízkých cen využívají k výhodnému nákupu. Například prodeje amerických investičních mincí vzrostly v květnu meziročně o 433 procent a jsou nejvyšší od května 2015. Za oživeným zájmem Američanů investovat do zlata stojí vedle příznivé ceny hlavně geopolitické napětí a vyhlášení obchodních válek vůči Číně a EU.

BRAND24

Čtěte dále:

Energetika nebo drahé kovy. Stále více Čechů volí alternativní formy investic, ukázal průzkum

Dvojnásobný růst aktiv na 139 miliard. Zájem o fondy kvalifikovaných investorů stoupá

Bude dobře. Letos skoro na beton

OECD: Svět směřuje k nejnižší nezaměstnanosti za 40 let

Každý Čech je díky globalizaci o 200 tisíc bohatší než v roce 1990

50 tisíc migrantů. Hypotéku letos refinancuje rekordní počet Čechů

Nezaměstnanost a karenční lhůta: jak se to rýmuje?

Esej: Keynesiánská cesta do pekel

 Esej: Keynesiánská cesta do pekel


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).