Menu Zavřít

ArcelorMittal odstupuje z převzetí italské ocelárny Ilva, kvůli které se vzdal ostravských hutí

4. 11. 2019
Autor: Profimedia.cz

Společnost ArcelorMittal, která je největším světovým producentem oceli, odstupuje od převzetí italské ocelárny Ilva. Firma se tak podle svého dnešního oznámení rozhodla proto, že jí italská vláda odebrala dříve dohodnuté záruky imunity před trestním stíháním v souvislosti se znečištěním způsobeným továrnou firmy. ArcelorMittal přitom kvůli převzetí ocelárny Ilva prodal svůj podnik v České republice. Premiér Giuseppe Conte bude v úterý s manažery Arceloru jednat.

Rozhodnutí je ranou pro vládní koalici, která doufala, že se jí podaří ocelárenského obra přemluvit, aby od smlouvy neodstupoval. Vyvolává také otázky ohledně spolehlivosti Itálie jako partnera pro zahraniční investice. „Vláda (ocelárnu) Ilva zavřít nenechá,“ cituje deník La Repubblica ministerský zdroj, který se dnes zúčastnil mimořádného jednání vybraných ministrů, kterých se agenda týká. „Odstoupení od smlouvy nemá žádný právní základ,“ dodal zdroj.

„Pokud vláda… dotlačí majitele (ocelárny) Ilva k tomu, že odejdou, a ohrozí tak tisíce pracovních míst a hospodářskou budoucnost země, bude to katastrofa,“ komentoval situaci šéf krajně pravicové strany Liga Matteo Salvini. Má za to, že pokud se ArcelorMittal z převzetí ocelárny skutečně stáhne, měla by vláda podat demisi.


Nová huť Klementa Gupty. Ostravský závod čekají velké změny

 Ministr průmyslu Karel Havlíček a výkonný předseda GFG Alliance Sandžív Gupta


ArcelorMittal se na koupi společnosti Ilva dohodl loni. Ilva sídlí v jihoitalském městě Taranto, regionu s jednou z nejvyšších nezaměstnaností v zemi, a má kolem 8000 zaměstnanců. Závod je největším producentem oceli v Evropě.

Slibovaná právní ochrana by poskytla manažerům společnosti ArcelorMittal imunitu před stíháním souvisejícím s plánem čištění ocelárny. Vládnoucí Hnutí pěti hvězd (M5S) však bylo proti imunitě s tím, že by to bylo nepoctivé vůči místním obyvatelům, kteří kvůli znečištění mohou mít vážné zdravotní problémy.

ArcelorMittal slíbil investovat stovky milionů eur do zlepšení ochrany životního prostředí v závodě. Chtěl však záruky, že nebude čelit žalobám místních obyvatel nebo zaměstnanců kvůli negativním dopadům na zdraví.

„Italský parlament zrušil právní ochranu nutnou k tomu, aby firma mohla realizovat svůj plán v oblasti ochrany životního prostředí bez rizika trestní odpovědnosti, čímž odůvodňuje oznámení o odstoupení od smlouvy,“ uvedl ArcelorMittal. Oznámení nabývá účinnosti po 30 dnech a firma uvedla, že do té doby se mají o výrobu a zaměstnance postarat komisaři, kteří v podniku vykonávali zvláštní správu.


Přečtěte si rozhovor:

Výrobu v Ostravě budeme zvyšovat, říká Sandžív Gupta

 Výkonný předseda GFG Alliance Sandžív Gupta


V roce 2012 byli dřívější majitelé ocelárny obviněni, že v oblasti způsobili ekologické a zdravotní problémy. O tři roky později firma skončila pod zvláštní správou, a nakonec ji loni koupil největší světový výrobce oceli ArcelorMittal. Podmínkou Evropské komise pro schválení dohody bylo, že Arcelor prodá ostravskou huť a ocelářské firmy v Rumunsku, Makedonii, Itálii, Lucembursku a Belgii.

Ostravskou huť získala společnost Liberty Steel. Prodej byl dokončen v létě a česká firma změnila název na Liberty Ostrava.

Na začátku letošního roku Evropský soud pro lidská práva (ECHR) odsoudil Itálii za to, že své občany neochránila před znečištěním z ocelárny Ilva. Podniku je přičítána odpovědnost za stovky úmrtí na rakovinu a řadu dalších zdravotních problémů místních obyvatel. Soud se sídlem ve Štrasburku tehdy rozhodl, že italský stát musí zaplatit odškodné 5000 eur (bezmála 130 tisíc korun) každému ze 161 lidí, kteří se v letech 2013 až 2015 obrátili v této záležitosti na soud.

Dále čtěte:

Odboráři ArcelorMittalu se obávají, že huť dopadne jako OKD

Zisk ArcelorMittal se zvýšil o 42 procent, dostal se nad 60 miliard korun

Ostravská nejistota. ArcelorMittal omezuje výrobu, upozorňují odboráři

BRAND24

Až vysoké pece vyhasnou. Nový vlastník ArcelorMittal budí rozpaky

Stát chce koupit ArcelorMittal za korunu, řekl Babiš. Liberty House podle něj není transparentní

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).