Menu Zavřít

Prodej ArcelorMittal Ostrava byl dokončen, řízení huti přebírá Liberty Steel

1. 7. 2019
Autor: Ondřej Stratilík/Euro

Skupina ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmího Mittala dokončila prodej ostravské huti. Dnešním dnem přebírá řízení ostravského podniku skupina Liberty Steel z globálního koncernu GFG Alliance britského podnikatele s indickými kořeny Sanjeeva Gupty.

Liberty dnes dokončila nákup celkem sedmi ocelářských podniků a pěti servisních center v sedmi evropských zemích od skupiny ArcelorMittal. „Tato transakce v hodnotě 740 milionů eur (více než 18,8 miliardy korun) učiní z Liberty jednoho z deseti největších světových producentů oceli mimo Čínu s celkovou výrobní kapacitou přes 18 milionů tun širokého spektra hotových produktů,“ uvedla Liberty Steel.

Po zápisu do obchodního rejstříku se obchodní značka huti ArcelorMittal Ostrava změní na Liberty Ostrava. Změna se bude týkat i všech dceřiných společností v areálu firmy.

„Prodej huti byl úspěšně dokončen a já děkuji všem zaměstnancům, kteří i přes dlouhé čekání na nového vlastníka pracovali s nezměrným nasazením, abychom splnili stanovené cíle. Název společnosti se sice změní, ale výroba oceli v huti, která zde působí už bezmála 70 let, bude pokračovat,“ uvedl generální ředitel ostravské huti Ašók Patil.


Přečtěte si rozhovor:

Budoucnost oceli vidíme v recyklaci, říká nový majitel ArcelorMittalu


Skupina ArcelorMittal ostravskou huť a několik dalších podniků v Evropě musela prodat. Evropská komise (EK) jí to dala jako podmínku, protože ArcelorMittal koupil největší evropskou ocelárnu Ilva v Itálii, a měl by tak na trhu příliš velký podíl. Prodej začal loni, kdy skupina ArcelorMittal záměr akvizice Ilvy oznámila, letos v dubnu EK potvrdila skupinu Liberty jako vhodného kupce.

„Prvním krokem nového vlastníka bude se seznámit se zaměstnanci a zahájit stodenní analýzu, jejímž cílem je podrobně zmapovat veškeré procesy a určit rozvojový plán huti do budoucna,“ uvedla mluvčí ostravské huti Barbora Černá Dvořáková.

Liberty uvedla, že během revize chce najít příležitosti pro investice a vytvořit detailní plány pro zvýšení konkurenceschopnosti, rozšíření sortimentu produktů a zvýšení prodejů. „Ve střednědobém výhledu se Liberty chystá zaměřit na možnosti výroby ocelových produktů s vyšší přidanou hodnotou a zajištění flexibilnějšího výrobního portfolia,“ uvedla firma.

Ředitel globálního vývoje Liberty Steel Jon Bolton uvedl, že nově koupené podniky mají výhodnou pozici a výkonný provoz s dobrou cenovou strukturou a na těchto základech chce firma stavět. „Tyto závody budou klíčovou součástí naší globální strategie na poli ocelářství, díky vytvoření udržitelných podniků s plně integrovanou výrobou široké palety produktů, od surových materiálů až po dokončené výrobky s vysokou přidanou hodnotou, distribuované po celém světě,“ uvedl Gupta.

Analytici se shodli, že ostravskou huť po změně majitele nečekají výrazné změny. „Co se týče dlouhodobé výroby, ta by měla zůstat zachována. Nový vlastník chce navyšovat produkci. Určitě je možná určitá obměna produktového portfolia, jelikož pro zvýšení ziskovosti se musí společnost zaměřit na výrobky s vysokou přidanou hodnotou,“ uvedl například analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

BRAND24

ArcelorMittal Ostrava (budoucí Liberty Ostrava) vyrábí ocel pro stavebnictví a strojírenství, je mimo jiné tuzemským lídrem ve výrobě silničních svodidel a trubek. Kromě českého trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí. Kapacita výroby podniku je 3,6 milionu tun oceli, v současnosti vyrábí ročně 2,2 milionu tun. V roce 2017 dosáhla firma čistého zisku 3,2 miliardy korun. I s dceřinými společnostmi má 6300 zaměstnanců.

Dále čtěte:

Odboráři ArcelorMittalu se obávají, že huť dopadne jako OKD

Zisk ArcelorMittal se zvýšil o 42 procent, dostal se nad 60 miliard korun

Ostravská nejistota. ArcelorMittal omezuje výrobu, upozorňují odboráři

Až vysoké pece vyhasnou. Nový vlastník ArcelorMittal budí rozpaky

Stát chce koupit ArcelorMittal za korunu, řekl Babiš. Liberty House podle něj není transparentní

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).