Menu Zavřít

Radary MADR ukázaly, že obrana neumí strategické zakázky

17. 12. 2018
Autor: Euro

Zrušením miliardového tendru dal ministr Lubomír Metnar jasně najevo, že vyzbrojovací sekce nefunguje dobře. A že jeho předchůdce Martin Stropnický selhal.

Od pondělí je konečně jasné, co Lubomír Metnar myslel tím, když v posledních týdnech říkal, že zakázku na osm izraelských radarů MADR za pět miliard bez DPH „vyřeší“ do konce roku. A zvolil poměrně šalamounskou cestu. Stornoval „tendr“, na němž se pracovalo od roku 2015 a který nyní prověřuje Vojenská policie.

Místo toho chce stejné radary pořídit příští rok od Izraele kvůli urgentní potřebě napřímo bez jakéhokoliv výběrového řízení. Nejde o nic nového, tak se například v éře Martina Bartáka kupovala lehká obrněná vozidla do zahraničních misí. A Slovensko si takhle v nedávné minulosti z USA pořídilo devět helikoptér Black Hawk a nyní dokončuje podobný kontrakt na čtrnáct stíhaček F-16.

Zarážející pro tenhle krok je ale Metnarovo vysvětlení. Rozhodl se kvůli „spekulacím a pochybnostem“ provázejícím původní zakázku, které prý nevyvrátila ani jím svolaná skupina odborníků. Jinými slovy:

1. Hodnotící komise 33 odborníků, kteří v průběhu roku 2016 posuzovali nabízená řešení, pracovala nekvalitně.

2. Ministerstvo obrany neumí mezivládní dohody, pro něž se samo rozhodlo.

3. Bývalý ministr obrany Martin Stropnický (ANO) přípravy zakázky odbyl.

4. Vyzbrojovací sekce pod vedením náměstka Daniela Koštovala nepracuje dobře, což před zahájením obřích miliardových kontraktů na pásové obrněnce a helikoptéry není uklidňující zpráva.

5. A dobrá zpráva není ani to, že Metnar očividně přestal své vyzbrojovací sekci věřit.

6. Metnar nabil všem kritikům, kteří poukazovali, že původní výběr neprobíhal košer.


Přečtěte si: Nesmiřitelní. Zbrojařské klany se perou o stomiliardové zakázky

 Vojáci české armády


Ministr Lubomír Metnar se sice zachoval jako správný diplomat a vyslal do Izraele uklidňující zprávu, že s žádnými jinými radary se nepočítá a jejich technologii si Česká republika pořídí za jakoukoliv cenu. I proto by měl vysvětlit, v čem je izraelská technologie lepší než konkurenční švédské řešení. Na druhou stranu ukázal, jakou virtuální realitu zde v minulosti vytvářel tandem Martin Stropnický & Daniel Koštoval, když nechali vyhlašovat, že podpisu kontraktu už brání třeba jen anglický překlad smlouvy a že jde o téměř jistou záležitost.

Oba muži by dnes měli vysvětlit minimálně ta podivná škatulata probíhající mezi únorem a srpnem 2017, kdy Koštoval odstoupil z čela vyzbrojovací sekce a jako politický náměstek se měl půlroku soustředit pouze na přípravu nákupů radarů MADR a víceúčelových vrtulníků. Co tam tedy onoho půlroku dělal, když byly obě zakázky nakonec stornovány?

BRAND24

Aktuální obrat způsobil nepříjemný šok i pardubické společnosti Retia, respektive jejímu vlastníkovi Czechoslovak Group, jíž zmizel téměř jistý příjem. Metnar teď totiž mluví pouze o nákupu osmi izraelských radarů za 2,9 miliardy korun bez DPH. Kontrakt na servis za 2,1 miliardy bez DPH, který měla mít na starosti právě Retia, se najednou rozplynul a připraví se znovu a zvlášť. O tenhle obchod se bude s největší pravděpodobností soutěžit, a pokud jej Retia chce stále získat, musí se podělit i s dalšími firmami českého obranného průmyslu.

Dále čtěte:

Podivný třesk na obraně. Vyzbrojování má staronového šéfa Koštovala

Škatulata na obraně. Koštoval už nemá na starosti vyzbrojování

Armádní nákupy: než se obchod schválí, technika je zastaralá

Komentář: Jeruzalémský syndrom

Tak jde čas s hnutím ANO. Armáda na izraelské radary čeká už dva roky

Bojová vozidla v nedohlednu. Vládní skupina nesouhlasí s kontraktem

Přečtěte si další komentáře Ondřeje Stratilíka

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).