Menu Zavřít

Škatulata na obraně. Koštoval už nemá na starosti vyzbrojování

Autor: Hynek Glos

Daniel Koštoval, náměstek ministra obrany pro vyzbrojování, končí. Pravděpodobně jde i o důsledek dlouhodobé kritiky ze strany odborníků, opozice i koalice - strategické nákupy se oddalují, obrana nedokáže utratit všechny peníze a každoročně jí zbývá několik miliard.

„Naším cílem je efektivní řízení akvizičního systému, které povede k co nejlepšímu čerpání přiděleného rozpočtu,“ komentuje změnu ministr Martin Stropnický (ANO). Z Daniela Koštovala se od 1. února stává politický náměstek, vyzbrojování bude mít dočasně na starosti současný ekonomický náměstek Pavel Beran. Nového plnohodnotného šéfa vyzbrojování chce Stropnický najít ve výběrovém řízení.

Oslovení členové sněmovního branného výboru změnu vítají. „Odchod Daniela Koštovala je důsledkem neutěšeného stavu na ministerstvu obrany. Dochází ke zdržování klíčových modernizací a ministerstvo není schopné utratit stanovené peníze ve prospěch armády. Loni to byly necelé čtyři miliardy,“ upozorňuje Jana Černochová (ODS). „Že pan ministr nezvládá svou roli, potvrzuje to, že na postu akvizičního náměstka bude sedět již pátý člověk za tři roky,“ rýpla si do Stropnického.


Přečtěte si rozhovor, který dal Daniel Koštoval týdeníku Euro krátce před svým odvoláním:

Daniel Koštoval: Modernizace zbrojních systémů už nepočká


A po éře Koštovala v čele vyzbrojování nebude tesknit ani koaliční poslanec Antonín Seďa (ČSSD): „Osobně to vítám, jelikož se na akvizicích neosvědčil. Je škoda, že o tak důležitých personálních věcech se členové branného výboru dozvídají ze sdělovacích prostředků a nikoliv od pana ministra.“

Daniel Koštoval vedl vyzbrojovací sekci od 1. června 2015, na ministerstvu obrany ale pracuje už od jara 2013. Dosavadního diplomata tehdy jako svého prvního náměstka přivedl ministr obrany Vlastimil Picek.


Čtěte o nejčerstvějším armádním nákupu:

Obrana podepsala nákup pandurů. Za 20 strojů dá dvě miliardy


Z řady naplánovaných strategických modernizačních projektů se během éry Koštovala podařilo vybrat jen dodavatele mobilních radarů MADR - smlouva s izraelskou firmou Elta Systems nicméně není stále podepsaná -, jako nevyřešitelný zádrhel se například ukázal důležitý nákup neprůstřelných vest od České zbrojovky. Kvůli jeho stornování musí armáda urychleně shánět balistickou ochranu vojáků u spojenců. Přesto Stropnický po Koštovalovi ještě chce, aby jako politický náměstek dořešil nákup víceúčelových vrtulníků a třeba i houfnic.

Přerod Daniela Koštovala v politického náměstka může mít ještě jeden důvod. Sílí spekulace o tom, že se Martin Stropnický stane prezidentským kandidátem hnutí ANO a v polovině roku opustí resort. Koštoval by tak mohl alespoň do voleb převzít jeho funkci. Takové variantě nahrávají i informace webu Euro.cz, podle nichž si Koštoval podal žádost o vstup do hnutí Andreje Babiše. Na dotaz Eura Koštoval zatím neodpověděl.

Čtěte více o personální politice ministerstva obrany:

„Jděte pryč!“ Obrana tají, co dělá nejlépe placená úřednice

O jakých nákupech česká armáda uvažuje?

BRAND24

Česká armáda má velké oči: řadu nákupů musí kvůli financím osekat

USA chtějí Česku prodat starší děla. Armáda to zvažuje

Americká houfnice M109 Paladin

Starší blackhawky pro českou armádu? Nabídka má podporu Washingtonu

 Vrtulník Black Hawk UH-60A


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).