Menu Zavřít

Tresty za slavkovskou loupež 77 milionů platí. Potvrdil je Nejvyšší soud

30. 6. 2017
Autor: čtk

Nejvyšší soud (NS) odmítl obě dovolání v kauze loupeže 77 milionů korun z vozidla bezpečnostní služby u Slavkova na Vyškovsku. Roman Dolíhal si odpyká 20 let ve vězení, a to i za související vraždu, Jaroslav Havlík má definitivně potvrzený 11letý trest. Další dva odsouzení se na NS neobrátili. Loupež patří k největším v historii Česka.

„Odmítnuto bylo z toho důvodu, že NS jako soud dovolací nepřezkoumává námitky týkající se skutkového zjištění, tj. hodnocení důkazů, neúplnost dokazování a podobně. Oba obvinění v dovolání však opakovali námitky, které již byly uplatněny v předchozích stádiích trestního řízení,“ sdělila ČTK mluvčí Krajského soudu v Brně Eva Sigmundová.

„Z hlediska rozhodnutí o podaných dovoláních je podstatné to, že oba soudy jasně, srozumitelně, přehledně, ověřitelně a zejména logicky vyložily své hodnotící úvahy, nedopustily se žádné deformace důkazů a ani jinak nevybočily z mezí volného hodnocení důkazů,“ stojí v rozhodnutí NS. Jako poslední mimořádný opravný prostředek zbývá odsouzeným ústavní stížnost.

Loupež se stala v srpnu 2006. Tři maskovaní muži přepadli vůz bezpečnostní služby a ukradli 77 milionů korun. Měli pistole a maketu bazuky. Bývalí policisté většinu peněz investovali do nemovitostí, případně s různými výsledky svěřili nebo půjčili známým. Velitel vozu zemřel čtyři roky po loupeži. Tělo se našlo až později na skládce u Drásova na Brněnsku.


Přečtěte si komentář Pavla Párala k vývoji v kauze Oleo Chemical

 Páral


Dovolání podal jako první Roman Dolíhal, který loupež podle pravomocného verdiktu naplánoval. Dostal nejpřísnější trest - 20 let vězení. Vinu ovšem popíral. Druhé dovolání podal Havlík, jeden z trojice lupičů.

Vrchní soud v Olomouci loni v listopadu potvrdil tresty také pro další obžalované. Bratr hlavního aktéra Antonín Dolíhal si za svůj podíl na přepadení vozu vyslechl trest deset let. Jiří Bartoň, který pomáhal odklízet tělo velitele vozu, dostal u Krajského soudu v Brně 2,5 roku vězení s podmínečným odkladem na čtyři roky.

BRAND24

Roman Dolíhal setrvale tvrdí, že v době spáchání loupeže byl na jiném místě. Odsouzen byl především na základě výpovědi bratra, který se k činu přiznal a popsal přípravu i průběh přepadení.

Loupež u Slavkova
Loupež se stala 9. srpna 2006, kdy před 8:00 ozbrojení lupiči nedaleko Slavkova u Brna na Vyškovsku přepadli vůz bezpečnostní služby Brink's C.L. ČR a uloupili z něj 77 milionů korun.
Zločin se stal na silnici mezi Slavkovem a Rousínovem v místě, kde se silnice klikatí a jsou kolem ní stromy. Dvoučlenná osádka vozu bezpečnostní služby zastavila poté, co spatřila u silnice muže v černých kombinézách vydávající se za policisty. Pod pohrůžkou užití protitankové střely si lupiči vymohli otevření prostoru s penězi. Sebrali 77 milionů korun, nasedli do dvou vozů a z místa činu ujeli. Při přepadení, které trvalo nejvýše pět minut, nebyl nikdo zraněn.
Z vyšetřování, kvůli kterému policie vytvořila tým specialistů nazvaný Mega, vyplynulo, že čtveřice či pětice pachatelů měla k dispozici stříbrný osobní vůz Mazda 626 s nalepeným nápisem policie a bílý terénní Ford, který se držel za vozidlem bezpečnostní služby. Mazda jela před akcí před automobilem bezpečnostní služby a její řidič si při jízdě počínal neopatrně. V jednom úseku téměř narazil do neznámého bílého auta.
Ford posloužil lupičům k převozu přepravek a boxů s penězi. Po přepadení odjeli na dálnici D1 a ujížděli na Brno a na Prahu. Z dálnice sjeli nedaleko Velkého Meziříčí, kde v lesíku odhodili prázdné přepravky. Tam jednu z beden našel 24. srpna houbař a zbývající pak následující den policisté. Při pátrání se našly všechny boxy, ale nikoliv modrá přepravní taška, která byla majetkem České národní banky.

Přečtěte si o dalších kauzách:

Nejvyšší soud nechal propustit šéfa Oleo Chemical Jirounka

Kauza padělané směnky za 127 milionů míří k Nejvyššímu soudu

Exšéf Clanroy půjde do vězení na šest let. Zpronevěřil 55 milionů Lesů ČR


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).