Menu Zavřít

Nikdy neprohrajeme. Trump uvedl do služby nejmodernější letadlovou loď

23. 7. 2017
Autor: Profimedia.cz

Spojené státy po letech zpoždění a nečekaného prodražení uvedly do služby letadlovou loď USS Gerald Ford, která je prvním zástupcem nové generace nosičů letadel. Sobotní ceremonie se zúčastnil i prezident Donald Trump, který plavidlo za 12,9 miliardy dolarů (288 miliard korun) označil za nový symbol éry americké moci.

„Každý se dozví, že Amerika přichází, že Amerika sílí,“ řekl o Trump o plavidle, které označil za „vzkaz o výtlaku 100.000 tun“. Válečnou loď označil za úžasnou a nádhernou.

„Tato loď je pro ostatní hlavně odstrašení, díky kterému nemusíme bojovat. Loď je rovněž zárukou toho, že když na boj dojde, tak to vždy skončí tak, že vyhrajeme, vyhrajeme, vyhrajeme. Nikdy neprohrajeme,“ řekl Trump. Dodal, že v bitvě Amerika nestojí o střet, ale o jasnou vojenskou převahu. „Požadujeme vítězství a totální vítězství mít budeme, věřte mi,“ řekl.

Prohlédněte si snímky ze slavnostní akce:

Uvedení do služby byla přítomna i dcera amerického prezidenta z let 1974-77 Geralda Forda Susan Fordová Balesová, která je patronkou plavidla. Ta také vydala první slavnostní rozkaz. „Důstojníci a posádko, zaujměte místa na lodi a uveďte ji do života!“ uvedla v rozkaze, kterým oficiálně vyslala plavidlo do námořní služby. „Ať bůh požehná a chrání tuto válečnou loď a všechny, kdo se na ní budou plavit,“ dodala.

Letadlová loď USS Gerald R. Ford dala jméno celé třídě, kterou bude tvořit deset lodí. V současné době je ve výstavbě plavidlo USS John F. Kennedy, které by mělo být do služby zařazeno v roce 2020, a v příštím roce se očekává založení kýlu jednotky USS Enterprise.

Budování lodi USS Gerald R. Ford začalo v roce 2009, hotovo mělo být v roce 2015. Stavba se ale o dva roky prodloužila a také oproti původním plánům o zhruba 2,5 miliardy dolarů (56 miliardy korun) prodražila. Nová letadlová loď je tak vůbec nejdražším vojenským plavidlem v americké historii.


Ne všichni sdílí Trumpovo nadšení z nové lodi:

Snadný terč za 300 miliard. Američané testují nejmodernější letadlovou loď

[mf-galerie id=2973]


Loď nyní čeká v příštích čtyřech letech série zkoušek, které budou stát dalších 780 milionů dolarů (17,4 miliardy korun), teprve poté bude plavidlo připraveno k operačnímu nasazení.

Letadlové lodě od druhé světové války tvoří páteř amerického vojenského námořnictva. USA si v minulosti stanovily, že budou mít jedenáct bojeschopných letadlových lodí. Tento cíl je díky nové jednotce opět splněn. V roce 2012 námořnictvo deaktivovalo letadlovou loď USS Enterprise (třída Enterprise), kterou letos v únoru formálně vyřadilo. Ve službě nadále zůstává všech deset lodí třídy Nimitz, z nichž nejstarší slouží od roku 1975, nejmladší pak byla zařazena do flotily v roce 2009.

BRAND24

Svou námořní chloubu nedávno vypustili na první plavbu i Britové:

Největší britská válečná loď na vodě. HMS Queen Elizabeth vyplula na první plavbu

[mf-galerie id=2968]


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).