Menu Zavřít

V Praze je 300 prázdných budov. Jejich využití často brání byrokracie

6. 10. 2017
Autor: Profimedia.cz

V Praze se podle městského Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR Praha) nachází asi tři stovky prázdných budov. Uvedl to zástupce institutu Milan Brlík. Ke smysluplnému využití budov napomáhá podle Brlíka projekt IPR Prague Citymakers - lidé, kteří se ze své vlastní iniciativy podílí na revitalizaci města. Mezi jejich největší překážky patří podle Brlíka jednání s městem a nesrozumitelná byrokracie.

Většinu budov, ve kterých nadšenci působí, musí pronajímat nebo si půjčovat od soukromníků.

Cílem Citymakers je zviditelnit aktivity projektu. „To co dělají, má totiž velký dopad na město,“ řekl Brlík. Chtěli by také, aby byl vytvořen grantový program na podporu Citymakers. V ideálním případě by podle nich na pražském magistrátu měl fungovat samostatný odbor komunikace pro podobné potřeby.


Praha v Radničních domech otevře kreativní centrum: Láká do nich umělce i neziskovky

 Radniční domy vlastní hlavní město Praha

BRAND24


IPR Praha se podílel například na středečním otevření kreativního centra na Malém náměstí v Praze. V domech vznikly kanceláře, zasedací místnosti či přednáškové sály. Lidé tam mohou chodit na semináře, přednášky a workshopy.

V prvním patře nyní sídlí Skautský institut. O druhé patro se stará IPR Praha, který prostory dále pronajímá. Ve třetím a čtvrtém patře sídlí start-up Air Ventures a informační centrum o vzdělávání EDUin. Zázemí tam má i sdružení Pragulic či iniciativa Prázdné domy, která se na organizování dnešní diskuse také podílela.​

Dále čtěte:

Praha 1 nemá přehled o pronájmech bytů přes Airbnb. Server jich nabízí tisíce

Mínus 120 milionů. Praha tratí na sdíleném ubytování


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).