Menu Zavřít

Praha 1 nemá přehled o pronájmech bytů přes Airbnb. Server jich nabízí tisíce

5. 10. 2017
Autor: CC BY-SA 3.0: Šjů-Wikimedia Commons

Radnice Prahy 1 eviduje zhruba 1000 bytů, které jejich majitelé krátkodobě pronajímají. Jen nejznámější ubytovací server Airbnb přitom nabízí v centru města asi 3000 bytů. Uvedl to místopředseda Hospodářské komory Prahy 1 Filip Dvořák. Komora představila kodex, který popisuje, jaké zákonné a etické závazky by měli pronajímatelé plnit. Majitelé bytů mají podle současné legislativy povinnost hlásit ubytování městské části kvůli placení poplatků.

V případě opakovaného pronájmu také jde o živnost podléhající zdanění. Kontroly jsou však problematické. „Naší ambicí bylo, aby začal vznikat adresář povinností, kam by se postupně mohly přidávat další věci a upřesnění,“ uvedl Dvořák.

Kodex zahrnuje povinnosti dané zákonem i eticky žádoucí pravidla. Do první skupiny patří odvádění poplatků, přihlašování ubytovaných cizinců na policii, uzavírání nájemních smluv, zřízení živnostenského oprávnění v případě opakované činnosti nebo povinnost přihlásit se k EET, pokud host platí v hotovosti. Druhá skupina zahrnuje hlavně dobrou komunikaci se sousedy i s ubytovanými.


Mínus 120 milionů: Praha tratí na sdíleném ubytování

 Ulice Antala Staška při pohledu z nejvyššího patra radnice Prahy 4


Účelem kodexu, který bude zveřejněn na webu komory, je přimět majitele bytů, aby si sami začali hlídat dodržování pravidel ve své branži. „Směřujeme k tomu, aby si sami uvědomili, že pokud se nezačnou chovat slušně, tak se může stát, že ta možnost skončí úplně,“ řekl Dvořák. Zákaz pronájmů přes online platformy pod hrozbou pokut vyhlásily loni například Berlín a New York.

Majitelé bytů mají povinnosti platit Praze 1 místní poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt 15 korun na osobu a den. Výtěžek si dělí magistrát a městská část. Hotely musí navíc platit šestikorunový poplatek z ubytovací kapacity.

Většina vlastníků bytů se podle Dvořáka k placení místního poplatku nehlásí, což je protiprávní. Kontrolovat to má finanční odbor městské části, který však personálně nedostačuje a navíc je průběh kontrol sám o sobě problematický. Úředník se nejprve musí o bytu dozvědět a poté musí dokázat, že skutečně jde o krátkodobý pronájem. V případě opakovaného pronájmu může majitel čelit i kontrole živnostenského odboru.

BRAND24

Airbnb se svými službami v Praze už vyrovnala objemu obchodu klasických ubytovacích zařízení. Podle vládní analýzy v hlavním městě Airbnb dosáhla ročního objemu obchodu 2,2 miliardy korun. Magistrát nyní prověřuje možnosti, jak by mohl iniciovat legislativní změny pro regulaci sdílené ekonomiky. Tento čtvrtek se koná na stejné téma schůzka expertní skupiny při úřadu vlády.

Loni se v Česku přes Airbnb ubytovalo 710 tisíc zahraničních turistů, což je meziroční růst o 59 procent. Počet nabídek ubytování byl letos v dubnu v Česku 15 900, z toho 11 500 v Praze. Kromě Airbnb působí na trhu například Flipkey, HomeAway, House Trip, Vacation Rentals či Vrbo.

Dále čtěte:

Praha 1 se vzdala milionů za trhy. Peníze zůstávají provozovateli

Rozjetý kamion nezadrží, říká o pražských bezpečnostních zábranách architekt


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).