Menu Zavřít

Rada má prověřit, zda je možné politiky stíhat kvůli opencard

21. 10. 2016
Autor: čtk

Pražský magistrátní výbor pro legislativu doporučil městské radě prověřit, zda je možné nechat stíhat politiky kvůli kartě na MHD opencard. V prosinci skončí lhůta pro vymáhání škod. Usnesení výboru není pro radu závazné, má jen charakter doporučení, informoval o tom zastupitel a předseda výboru Ondřej Mirovský (SZ/Trojkoalice). Rada podle dřívějších vyjádření tuto možnost prověřuje.

„Je zcela zjevné, že ač jsou již odsouzení někteří úředníci, tak skuteční viníci z řad politiků trestu unikají,“ uvedl Mirovský. Soud v září uložil podmíněné tresty čtyřem bývalým pražským radním včetně exprimátorů Bohuslava Svobody (ODS) a Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) kvůli uzavření nevýhodných smluv s firmou Haguess. Pátým potrestaným v kauze elektronické karty opencard je někdejší šéf magistrátního IT odboru Ivan Seyček. Ostatních deset obviněných včetně tří současných pražských zastupitelů soud osvobodil. Verdikt není pravomocný, pětice potrestaných se okamžitě odvolala.

Výbor doporučil zabývat se odpovědností jejich předchůdců, tedy radou vedenou Pavlem Bémem (ODS), která smlouvy na opencard schvalovala. Výbor Praze doporučil, aby se v případě, kdy by na ně podané trestní oznámení vyústilo v soud, k řízení připojila. Lhůta pro vymáhání škod skončí deset let po vyplacení prvních peněž firmě Haguess.

BRAND24

Praha se odpovědností za opencard zabývá. „Chystáme podrobnější materiál k problematice opencard. Ten bude předložen radě na jednom z nejbližších jednání. S výsledky materiálu vás rádi po jednání rady seznámíme,“ sdělil začátkem října vedoucí odboru komunikace magistrátu Vladimír Řepka.

Karta opencard měla mít zhruba tři desítky funkcí. Nakonec slouží jako tramvajenka, průkazka do knihovny a bylo možné jí zaplatit parkovné. Za kartu Praha podle nynějšího vedení vydala asi 1,7 miliardy korun. Kartu od letošního března postupně nahrazuje nový projekt karty lítačka.

Více o kauze Opencard:

Dopravní podnik podal stížnost proti pokutě za opencard

Opencard, konec prvního dílu

Kdo si odskáče kauzu Opencard?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).