Menu Zavřít

Mráz rve potrubí, počet havárií vody stoupl o 11 procent

1. 2. 2017
Autor: ČTK

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) zaznamenaly meziročně jedenáctiprocentní růst počtu havárií vody. Letos v lednu řešily 465 případů, příčinou byl mráz, uvedl mluvčí PVK Tomáš Mrázek. Za celý loňský rok řešily PVK ve vodovodní síti 4500 havárií, případů ve stokové síti bylo 3913.

„Havárií způsobených pohybem půdy, respektive vlivem mrazu, bylo z celkového počtu více než polovina, přesně 225. Loni v lednu se stalo 419 havárií a kvůli mrazu jich bylo 154,“ řekl Mrázek.

CONTENT24

V případě havárie zajistí PVK lidem náhradní zásobování vodou, a to pomocí cisteren, které jsou vyhřívány, nebo distribuují vodu balenou v dvoulitrových sáčcích. V mrazivém počasí běžné cisterny, takzvané voznice, které nechají stát na místě, vodárny nepoužívají. „V lednu jsme balenou vodu použili při 45 haváriích,“ řekl Mrázek.

PVK, která v Praze distribuuje vodu, má vodohospodářskou síť v nájmu od městské firmy Pražská vodohospodářská společnost. PVK loni zaplatila za provozování infrastruktury nájem 2,2 miliardy korun, dalších 830 miliónů korun stály plánované a havarijní opravy a 200 milionů korun šlo na údržbu sítě.

Dále čtěte:

V centru metropole praskl vodovod. Pražané uvízli v koloně

PVS pošle do vodohospodářské infrastruktury téměř dvě miliardy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).