Menu Zavřít

Hlavní město zvažuje kvůli rozhodnutí soudu o metru D ústavní stížnost

24. 1. 2017
Autor: Martin Pinkas/Euro

Pražské zastupitelstvo bude ve čtvrtek rozhodovat o podání ústavní stížnosti. Týkala by se zrušené změny územního plánu, která by umožnila stavět metro D. Pražský městský soud ji zrušil v červenci 2015, loni koncem roku Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost města. Rada podání stížnosti schválila.

Soud před rokem a půl vydanou změnu územního plánu zrušil proto, že magistrátní odbor životního prostředí v dokumentaci ke změně z roku 2012 opomněl vysvětlit, proč nepožadoval vypracovat posudek SEA, který posuzuje vliv koncepcí staveb na životní prostředí.

BRAND24

Zamítnutá změna územního plánu se týká pozemků v okolí Thomayerovy nemocnice v Krči a pozemků mezi budoucími stanicemi Nové Dvory a Písnice, kde změna umožnila budovat metro na pozemcích do té doby vedených jako územní rezerva. Podnět k soudu podali majitelé pozemků u nemocnice.

Metro D spojí centrum s jižní částí města. Nejprve se začne stavět úsek z Pankráce do Písnice. V další fázi pak zbylé dvě stanice Náměstí Bratří Synků a Náměstí Míru. Metro D vyjde podle odhadů na 50 miliard korun. Jezdit v něm budou automatizované soupravy bez řidiče. Nedávno otevřené stanice metra A do Motola vyšly na zhruba 20 miliard korun.

Dále čtěte:

Dopravní podnik hledá cesty ke stavbě metra D. Prověří čtyři možnosti

Hlavní město bude ladit podobu stanic metra D


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).