Menu Zavřít

Vyschnou Kimovi zdroje? Čína souhlasí s ropným embargem vůči Severní Koreji

7. 9. 2017
Autor: čtk

Spojené státy v návrhu rezoluce OSN požadují ropné embargo vůči Severní Koreji kvůli jejímu raketovému a jadernému programu. Návrh usnesení obsahuje také zákaz vývozu textilu ze Severní Koreje nebo zmrazení majetku severokorejského vůdce Kim Čong-una a celé vlády. Dokument rovněž na Kim Čong-una uvaluje zákaz cestování a zapovídá najímání severokorejských pracovníků do zahraničí.

Stálá americká zástupkyně v OSN Nikki Haleyová už v úterý uvedla, že by bylo žádoucí, aby Rada bezpečnosti OSN o návrhu hlasovala v pondělí. Ruský zástupce u Spojených národů Vasilij Něbenzja ale řekl, že návrh pondělního termínu je „poněkud předčasný“.

Rada má 15 členů, a aby rezoluce prošla, musí pro ni hlasovat devět členů a návrh nesmí vetovat žádný ze stálých členů, tedy Čína, Francie, Rusko, Spojené státy aani Británie.

Krizi na Korejském poloostrově vyvolaly jaderné a raketové testy Pchjongjangu. Severní Korea uplynulou neděli provedla pokusný nukleární výbuch, čímž vyvolala pobouření světové veřejnosti. Země rovněž k nelibosti svých sousedů a Západu vyvíjí mezikontinentální balistické střely, které jsou schopné nést jaderné hlavice.

Čína s embargem souhlasí

Čína souhlasí s tím, aby Rada bezpečnosti OSN přijala „nutná opatření“ v reakci na nový jaderný test Severní Koreje. Uvedl to dnes čínský ministr zahraničí Wang I, kterého citovala agentura Reuters. Podle Pekingu jsou ale sankce jen polovinou řešení a musejí být doplněny dialogem.

Spojené státy požadují, aby Rada bezpečnosti v odpovědi na šestý a zatím největší jadernou zkoušku KLDR uvalila na Severní Koreu ropné embargo. Americký návrh rezoluce OSN obsahuje také zákaz vývozu textilu z KLDR nebo zmrazení majetku severokorejského vůdce Kim Čong-una a celé vlády. Dokument rovněž na Kim Čong-una uvaluje zákaz cestování a zapovídá najímání severokorejských pracovníků do zahraničí.

Čína patří společně s Francií, Ruskem, USA a Británií mezi stálé členy RB OSN, kteří mají v Radě bezpečnosti právo veta. Agentura Reuters ve středu napsala, že není jasné, zda má americký návrh sankcí podporu Pekingu.

BRAND24

„Čína souhlasí s tím, aby Rada bezpečnosti OSN reagovala a přijala nutná opatření,“ prohlásil na dnešní tiskové konferenci mluvčí čínské diplomacie Wang. „Sankce a nátlak“ na režim severokorejského diktátora Kim Čong-una ale představují pouze „polovinu řešení“, tou druhou je „dialog a jednání“, dodal.

Přečtěte si také:

Trump telefonoval se Si Ťin-pchingem. Tlačí na zákaz obchodování s KLDR

USA vyzvaly k tvrdším sankcím, Čína a Rusko chtějí se Severokorejci jednat

Korejský hlavolam. Jaderný despota je pro Američany jen část problému

KLDR je schopna miniaturizovat jadernou bombu, tvrdí Soul


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).