Menu Zavřít

Trump prý chce seškrtat výdaje na diplomacii a ekologii. Peníze dá armádě

27. 2. 2017
Autor: ČTK

Donald Trump se dnes hodlá vložit do tvorby státního rozpočtu, napsal list The New York Times. Americký prezident má v konečném důsledku v plánu výrazně snížit investice na ochranu životního prostředí a omezit výdaje ministerstva zahraničí, aby získal prostředky na prudké zvýšení výdajů na ozbrojené síly, napsal list s odvoláním na informované činitele Bílého domu.

Prezident dnes vyzve ministerstva a federální agentury, aby začaly pracovat na rozpočtu na příští fiskální rok, který v USA začne letos v říjnu. Krátce před úterním projevem před oběma komorami Kongresu bude prezident požadovat škrty ve výši desítek miliard dolarů v rozpočtu Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) a ministerstva zahraničí. Úspory zasáhnou i sociální programy, napsal newyorský list.

Úvodní práce na rozpočtu bývají většinou veřejností nepovšimnuty, tentokrát ale mají být hlasitým důkazem o rozhodnosti šéfa Bílého domu, který se v prvních týdnech vládnutí potýká s nemalými problémy. „Rozhodl se nejdřív vykonat skutek, a až pak přijde čas na diskuse,“ řekl listu manažer komunikace z Trumpovy volební kampaně Jason Miller. „Lidé nemusejí souhlasit se vším, co uděláte, ale budou respektovat, že postupujete podle volebního programu,“ dodal.

Trump před zvolením i po něm ohlašoval rozšíření výzbroje americké armády, mimo jiné i strategického jaderného arzenálu. Jeho kapacita podle prezidenta zaostává. Minulý týden prezident prohlásil, že americké jaderné prostředky musejí být „nejlepší ze všech“.

BRAND24

Rozpočtové plány Bílého domu mohou narazit v Kongresu, který může ve fiskální struktuře provést podstatné změny, upozorňuje americký deník. Aby mohl Trump realizovat svůj plán, museli by poslanci, kteří mají podle ústavy v tvorbě rozpočtu poslední slovo, mimo jiné zmírnit nebo odstranit omezení na zbrojní výdaje, které bylo zavedeno v roce 2011 v zájmu rozpočtových úspor.

Čtěte dále:

Trump se tvrdě opřel do FBI. Za vynášení informací médiím

Trump: Amerika potřebuje nejlepší jaderné zbraně ze všech

Zadělal si Trump na problém? Nový bezpečnostní poradce rád zpochybňuje nadřízené

Zjednodušit a osekat: americká diplomacie podle Tillersona


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).