Menu Zavřít

Trump: Amerika potřebuje nejlepší jaderné zbraně ze všech

24. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Kapacita americké jaderné výzbroje podle prezidenta Donalda Trumpa zaostává, arzenál USA je třeba vybudovat tak, aby byl "nejlepší ze všech". Trump zároveň obvinil Rusko, že rozmisťováním raket s plochou dráhou letu porušuje odzbrojovací smlouvy. Hodlá o tom hovořit s prezidentem Vladimirem Putinem, jakmile se setkají.

Podle amerických médií ruská armáda na svém území tajně rozmístila novou střelu s plochou dráhou letu, a tím porušila odzbrojovací dohodu o zákazu pozemních střel středního doletu. Mluvčí Kremlu před týdnem obvinění označil za „jakousi zcela anonymní zprávu“ a zdůraznil, že Moskva byla a zůstává věrná svým mezinárodním závazkům.

O potřebě rozšíření amerického jaderného arzenálu nový šéf Bílého domu hovořil během volební kampaně i po ní. Po vítězných volbách řekl, že stav jaderné výzbroje USA je třeba výrazně posílit a rozšířit, „dokud svět ohledně jaderných bomb nepřijde k rozumu“.

Trump dnes zopakoval své výhrady vůči smlouvě o omezení strategických jaderných zbraní, kterou USA a Rusko uzavřely v roce 2010 během summitu Baracka Obamy a tehdejšího ruského prezidenta Dmitrije Medveděva v Praze. Smlouva, která ukládá oběma zemím výrazně snížit své strategické jaderné arzenály, vstoupila v platnost ratifikací v roce 2011 a má platit nejméně deset let.


Někteří vkládají do Trumpa naděje. Čtěte o nich:

Trump může spasit svět, odhadují odborníci na jaderné zbraně

 Americký prezident Donald Trump a ministr obrany James Mattis


Trump smlouvu označil za jednostrannou. „Je to jen další špatná dohoda, kterou tato země dojednala. My začneme dojednávat dobré dohody,“ řekl prezident. Podle agentury Reuters z jeho vyjádření není jasné, zda hodlá smlouvu zrušit.

Trump v rozhovoru pro agenturu Reuters dále prohlásil, že urychlené rozmístění protiraketového systému v Japonsku a Jižní Koreji je jednou z možností, jak čelit jaderné hrozbě Pchjongjangu. „Hovoří se ale i o mnohém jiném,“ dodal. Čínské rozhodnutí reagovat na raketové testy KLDR zastavením dovozu severokorejského uhlí Trump přivítal, ale dodal, že Peking by na severokorejské vedení měl vyvinout ještě větší tlak.

Čína minulý týden oznámila, že v rámci sankcí OSN uvalených na Pchjongjang za jeho jaderný a raketový program až do konce letošního roku zastavuje veškerý dovoz uhlí ze Severní Koreje, čímž zemi připraví o důležitou část příjmů. Čína je prakticky jediným spojencem KLDR a hlavním poskytovatelem hospodářské pomoci této chudé zemi.

BRAND24


Čtěte:

Dvě a půl minuty do apokalypsy. Trump posunul hodiny posledního soudu

Vědci posunuli 26. 1. takzvané hodiny posledního soudu o půl minuty k půlnoci.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).