Menu Zavřít

Své závazky jsme splnili: Rakousko se z přerozdělování migrantů pokusí vyjednat výjimku

28. 3. 2017
Autor: ČTK

Kancléř Christian Kern se pokusí pro Rakousko vyjednat s Evropskou komisí výjimku z programu přerozdělování migrantů z Itálie a Řecka. Ministr obrany Hans Peter Doskozil v pondělí navrhl, aby Vídeň z programu EU vystoupila, neboť podle něj svůj díl migrantů již přijala. V Rakousku loni a předloni o azyl požádalo celkem 130 tisíc lidí. Evropská komise už Rakousko vyzvala, aby plnilo své závazky.

„Myslíme si, že výjimka pro Rakousko je nezbytná, neboť jsme už své závazky splnili,“ uvedl sociálnědemokratický kancléř. Evropské komisi chce co nejrychleji poslat dopis, v němž se chystá vysvětlit, proč Rakousko nechce přijímat uprchlíky z Itálie a Řecka.

Kvóty na přerozdělení 160 tisíc uprchlíků, kteří se nacházejí v Řecku a v Itálii, schválili ministři vnitra států EU v září 2015. Proti se tehdy postavilo Česko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko. Finsko se hlasování zdrželo. Podle aktuálních dat Evropské unie se od počátku dvouletého programu podařilo do dalších zemí EU přesídlit ale jen pouhých 13 370 uprchlíků.

Rakousko by na základě kvót mělo přijmout asi 2000 uprchlíků, dosud ale nepřijalo žádného. Kern je přesvědčený, že jeho země kvůli nelegálním přechodům hranice svou kvótu vlastně splnila. Právě o tom hodlá přesvědčit také Evropskou komisi. Zvolený postup nazval „proevropský“.


Přečtěte si, jak se k migraci staví V4:

Spořádaný brexit a žádné postihy za uprchlíky, shodli se premiéři Visegrádské čtyřky

Polská premiérka Beata Szydlová a její slovenský protějšek Robert Fico


Kancléř si je nicméně vědom, že přesvědčování EK nebude lehký úkol. Lidovecký vicekancléř Reinhold Mitterlehner uvedl, že si nemyslí, že by měla snaha kancléře šanci na úspěch. Celý počin označil za výsledek vnitrostranického boje mezi kancléřem Kernem a ministrem obrany Doskozilem.

Rakousku vypršela lhůta, po kterou dostalo pro plnění svých závazků odklad, uvedla dnes mluvčí Evropské komise. „To znamená, že se nyní od Rakouska očekává, že bude plnit své právní závazky,“ uvedla. „Samozřejmě se nemůže žádná země jednostranně vyvázat z právně závazných rozhodnutí,“ dodala. Pokud by jednala jinak, pohybovala by se taková země „mimo právní rámec“, což by podle mluvčí ze strany komise nezůstalo bez následků. Odklad plnění závazků plynoucích z programu na přerozdělování uprchlíků vypršel Rakousku 11. března.

S návrhem vystoupit z programu na přerozdělování uprchlíků přišel v pondělí právě sociálnědemokratický ministr obrany Doskozil, souhlas s ním vzápětí vyslovili i koaliční lidovci. Podle Doskozila Rakousko vzhledem k množství nyní probíhajících azylových řízení ve srovnání s jinými členskými zeměmi EU svůj podíl přijatých uprchlíků „více než naplnilo“.


Čtěte, co o migrantech řekl maďarský premiér:

Orbán: Migranti jsou jako jed. Rizikem je i jediný

 Maďarský premiér Viktor Orbán společně s rakouským kancléřem Christianem Kernem během tiskové konference


Zatímco v Rakousku podle Doskozila v přepočtu na milion obyvatel požádalo o azyl 4587 lidí, v Itálii to bylo „jen“ 1998. Migranti, kteří by se měli ve skutečnosti zdržovat v Itálii, jsou u nás, uvedl v pondělí.

Doskozil v minulosti několikrát kritizoval státy visegrádské čtyřky (Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko) za nedostatečnou solidaritu v migrační krizi. Kromě Rakouska dosud v rámci programu nepřijalo žádné uprchlíky už jen Maďarsko a Polsko. Například Česko převzalo stále jen 12 lidí ze své kvóty 2691 osoby.

BRAND24

Český premiér vidí ve změně rakouského postoje argument pro názor středoevropských států, že přerozdělování uprchlíků v rámci EU není dobrý nápad. „Rakousko vysílá velmi rozporuplné a protichůdné signály,“ řekl Bohuslav Sobotka českým novinářům ve Varšavě, kde se zúčastnil summitu visegrádské čtyřky (V4). Připomněl, že někteří rakouští politici kritizovali země V4 za odpor proti přerozdělování uprchlíků v rámci EU, teď však ani Rakousko nechce relokaci uprchlíků. „Z našeho pohledu dochází k určité erozi postoje některých zemí EU, které v minulosti prosazovaly relokace, teď však vidí, že je to něco, co spíše pomáhá podporovat očekávání lidí, kteří přicházejí do Evropy, aniž by měli nárok na to, že v Evropě získají azyl,“ řekl.

V Rakousku během migrační krize požádaly o azyl desetitisíce lidí. V roce 2015 obdržely úřady devítimilionové země kolem 90.000 žádostí o azyl. V loňském roce to bylo kolem 42 tisíc. Počáteční vstřícnou migrační politiku vlády kancléře Wernera Faymanna vystřídala mimo jiné pod tlakem opoziční Svobodné strany Rakouska (FPÖ) restriktivnější politika vlády současného kancléře Kerna.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).